Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre16 noiembrie 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

E timpul pentru o schimbare? Cum să schimbi cariera fără experiență

Schimbarea carierei poate părea descurajantă, dar cu o cercetare adecvată și o atitudine pozitivă, s-ar putea să nu fie atât de greu pe cât credeți. Dacă sunteți pregătit pentru o schimbare, iată sfaturile noastre pe care să le aveți în vedere când porniți pe un nou drum.

Time for a change? How to change careers with no experience

Informați-vă

Dacă aveți o idee de nouă carieră, primul pas foarte important este să adunați informații. Va trebui mai întâi să aflați dacă este nevoie de calificări specifice. Apoi, ar trebui să aflați ce competențe și puncte forte se caută pentru postul respectiv, care este salariul mediu, dacă programul de lucru se potrivește cu stilul de viață sau cu angajamentele dvs. și dacă există considerente geografice la care trebuie să vă gândiți - de exemplu, dacă trebuie să vă mutați pentru acest loc de muncă.

După ce v-ați decis că postul respectiv este cu siguranță ceva ce v-ar plăcea să faceți, vorbiți cu cineva din sectorul de activitate pentru a înțelege cum arată o zi de muncă și ce caută angajatorii când angajează noi angajați.

Căutați cursuri gratuite sau la prețuri accesibile

Chiar dacă nu aveți experiență, nimic nu vă oprește să acumulați cunoștințe despre noua dvs. traiectorie profesională.

Aruncați o privire pe LinkedIn Learning, Udemy sau Coursera pentru a vedea dacă există cursuri introductive sau relevante care să nu coste prea mult. Adăugați apoi aceste cursuri în CV când vă depuneți candidatura și folosiți cunoștințele pe care le-ați dobândit pentru a arăta potențialilor angajatori că înțelegeți anumite aspecte ale postului și că sunteți dispus să învățați în permanență. Dacă nu aveți experiență, tot ce puteți învăța despre acest post vă va ajuta să-l obțineți.

Valorificați-vă scrisoarea de intenție

Când sunteți pregătit să candidați pentru un loc de muncă, este timpul să vă folosiți scrisoarea de intenție ca să atrageți atenția angajatorului. Scrisorile de intenție sunt specifice fiecărui loc de muncă, așa că este mai bine să nu folosiți una scrisă pentru alt post. Gândiți-vă că este o șansă de a le spune angajatorilor povestea dumneavoastră, și nu de a vă prezenta experiența.

Când vă depuneți candidatura pentru un loc de muncă în care nu aveți experiență, recunoașteți că nu ați lucrat într-un post similar înainte și evidențiați motivul pentru care doriți să vă schimbați cariera. Puteți profita de această ocazie pentru a explica ce v-a atras la acest loc de muncă anume, de ce credeți că ați fi foarte potrivit pentru acesta și pentru a menționa competențele pe care le aveți și care credeți că ar fi utile pentru postul respectiv. Dacă observați că vă lipsesc abilități esențiale pentru postul respectiv, nu vă temeți să recunoașteți deschis și să explicați cum poate fi utilă experiența dvs. anterioară în noul sector. De asemenea, puteți sublinia că sunteți nerăbdător și dispus să vă perfecționați competențele.

Arătați că sunteți dispus să învățați

Dacă vi s-a propus un interviu, este momentul să vă arătați adaptabilitatea și disponibilitatea de a învăța, față în față sau la telefon. Pe lângă faptul de a spune potențialilor angajatori că sunteți entuziasmat de oportunitatea locului de muncă, arătați că sunteți dispus să faceți tot posibilul pentru a dobândi abilitățile de care veți avea nevoie pentru a face bine munca respectivă.

În funcție de noua carieră pe care o vizați, pot exista diferite metode de a vă forma la locul de muncă și de a dobândi experiența de care aveți nevoie. Luați în considerare posibilitatea de a căuta posturi de început de carieră sau stagii de practică în care este inclusă învățarea sau poate chiar de a face voluntariat un timp pentru a câștiga experiență.

Fiți deschis

Atunci când vă schimbați cariera, abilitățile și experiența dumneavoastră nu vor corespunde probabil prea bine cu descrierea postului, dar asta nu înseamnă că nu există nicio speranță!

Nu este întotdeauna ușor să aplici pentru un loc de muncă, chiar dacă ai experiența și abilitățile necesare. Există întotdeauna riscul de a nu obține postul; este deci important să fiți pregătit pentru această situație, dar să nu lăsați acest lucru să vă împiedice să vă depuneți candidatura. Întotdeauna există o șansă ca angajatorul să vadă ceva special în candidatura dvs., să vă treacă la următoarea rundă de interviuri și, eventual, să vă ofere postul.

După ce ați alocat timp ca să aflați mai multe despre postul pe care doriți să-l obțineți și după ce ați identificat competențele transferabile pe care le aveți deja, sunteți gata să începeți să căutați locuri de muncă și să vă adaptați scrisorile de intenție pentru a arăta angajatorilor că puteți fi o alegere foarte potrivită. Schimbarea carierei poate dura ceva timp și ar putea necesita calificări suplimentare, dar dacă este ceva ce vă doriți foarte mult, fiți deschis și continuați să candidați. Nu se știe niciodată cine ar putea să vă vadă potențialul și să vă dea o șansă la o nouă carieră.

Munca de la distanță este noua realitate, multe întreprinderi oferind acest beneficiu angajaților. Poate fi însă dificil să lucrezi de acasă, în special pentru noii angajați. Iată câteva modalități prin care puteți valorifica munca de la distanță.

 

Linkuri conexe:

LinkedIn Learning

Udemy

Coursera

Munca de la distanță: ghid pentru noii angajați

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Sugestii și sfaturi
  • Tineret
Secțiuni aferente
  • Sugestii și sfaturi
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.