Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
EURES
Știre27 septembrie 2019Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Tineri aflați în căutarea unui loc de muncă devin animatori sezonieri, datorită colaborării dintre EURES Franța și EURES Italia.

EURES Franța și EURES Italia au ajutat patru tineri europeni, oferindu-le șansa de a obține locuri de muncă sezoniere într-o companie italiană din industria de divertisment.

Young jobseekers become seasonal entertainers thanks to collaboration between EURES France and Italy
Igor Palla

„În luna noiembrie a anului trecut, am întâlnit-o pe Biancangela Fabbri de la EURES Italia, la o sesiune de formare EURES în Suedia”, își amintește Sébastien Faure, de la EURES Franța.

„În timpul sesiunii, Biancangela ne-a informat că unul dintre angajatorii săi din Italia, Your Friends Animazione, caută candidați din toată Europa”, explică el. Biancangela căuta candidați care să lucreze ca animatori pentru copii în centrele de vacanță organizate de Your Friends Animazione în sezonul estival.

„I-am propus lui Biancangela să lucrăm împreună pentru a promova locurile de muncă oferite de Your Friends Animazione tinerilor noștri candidați înscriși în programul Corpul european de solidaritate”, explică Sébastien.

A primit rapid numeroase cereri de la tineri francezi aflați în căutarea unui loc de muncă și a organizat interviuri telefonice și prin Skype între Your Friends Animazione și candidați.

„Este interesant și distractiv să te cufunzi complet în cultura italiană”

În urma unui proces de recrutare eficient, patru candidați din Franța și Spania au fost aleși să participe la o formare de cinci zile în Toscana, în aprilie 2019, unde au fost instruiți cu privire la sarcinile ce le revin ca animatori pentru copii. Compania le-a plătit transportul și cazarea pentru o săptămână.

Printre tinerii participanți s-a aflat și Wilfried, în vârstă de 20 ani, din Île-de-France, chiar de lângă Paris. Înainte de a fi selectat, Wilfried nu mai era la școală, nu avea un loc de muncă și nici nu urma un program de formare. După o formare inițială, Wilfried face în prezent un stagiu de două luni în compania Your Friends Animazione. Lucrează la un centru de vacanță dintr-un sat turistic situat pe insula Sardinia. Printre sarcinile sale se numără organizarea de turnee sportive pentru adolescenți și organizarea de spectacole în fiecare seară.

„Este obositor, ritmul este rapid”, spune Wilfried. „Însă ne distrăm atât de bine, încât nu mai contează”.

Acest loc de muncă i-a permis să dobândească numeroase aptitudini tehnice și non-tehnice, inclusiv să-și îmbunătățească engleza și să învețe puțină italiană și germană. I-a plăcut și că a fost în contact direct cu o altă cultură.

„Este interesant și distractiv să te cufunzi complet în cultura italiană”, afirmă Wilfried. „La început, nu înțelegeam deloc italiana. Acum o înțeleg.”

După ce-și va încheia stagiul în Italia, Wilfried intenționează să plece din nou în străinătate, de această dată în Danemarca, unde va lucra pentru serviciul european de voluntariat, într-o școală pentru tineri cu handicap.

„Am crezut amândoi în proiect”

Sunt deja ani buni de când biroul EURES din Pistoia pentru care lucrează Biancangela colaborează cu Your Friends Animazione și ea consideră că experiența pe care tinerii în căutarea unui loc de muncă, ca Wilfried, o dobândesc lucrând pentru această companie este deosebită.

„Your Friends Animazione le oferă tinerilor șansa să dea tot ce au mai bun în ei, deși nu au deloc experiență ca animatori când sunt selectați și se prezintă adesea stresați și timizi, fără să știe de ce sunt în stare”, afirmă ea.

Biancangela nu contenește cu laudele la adresa lui Sébastien și a bunei lor colaborări la nivel internațional. „Sébastien și cu mine ne-am înțeles imediat, deoarece avem aceeași metodă de lucru”, explică ea. „Am crezut amândoi în proiect, iar empatia, entuziasmul și modul lui de a comunica au făcut să putem colabora ușor și într-un mod amuzant.”

„Ne-am completat reciproc: Eu am ajutat compania cu înregistrarea proiectelor și selecția candidaților, iar el a promovat postul vacant și candidaturile tinerilor francezi.”

La rândul său, Sébastien îi este recunoscător lui Biancangela, care descrie inițiativa ca o „colaborare excelentă”. Amândoi speră să-și continue colaborarea și în viitor și au făcut deja planuri pentru a repeta această inițiativă de succes în 2020, alături de Your Friends Animazione

 

Linkuri conexe:

Your Friends Animazione

Corpul european de solidaritate

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un membru al personalului EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Cele mai bune practici EURESformare EURESȘtiri externe EURESȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutarePovesti de succesTineret
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.