Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre27 iulie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

De ce sunt competențele non-tehnice și inteligența emoțională mai importante ca niciodată

Lumea post-COVID-19 poate fi plină de incertitudini și provocări. Prin urmare, întreprinderile au nevoie de lucrători inteligenți emoțional, cu o serie de competențe non-tehnice care să-i ajute să se descurce în aceste vremuri dificile.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Competențele non-tehnice sunt asociate cu modul în care interacționați cu colegii, rezolvați problemele și gestionați munca, iar inteligența emoțională este capacitatea de a înțelege și a cunoaște emoțiile dumneavoastră și ale altora. În continuare, examinăm unele dintre aceste competențe și motivele pentru care acestea sunt acum mai importante ca niciodată.

Autonomie și responsabilitate

Munca la distanță a dus la o autonomie mai mare a angajaților, iar acest lucru poate rămâne o caracteristică permanentă a pieței muncii după pandemia de COVID-19. Deși, pe termen lung, extinderea muncii la distanță poate îmbunătăți productivitatea și o serie de alți indicatori economici și sociali (de exemplu, bunăstarea, egalitatea de gen, egalitatea regională, locuințe, emisii), impactul său global comportă riscuri, în special în ceea ce privește inovarea și satisfacția angajaților. Mulți lucrători raportează „ore suplimentare ascunse” generate de limita neclară dintre viața profesională și viața personală. Pentru a limita această tendință, lucrătorii trebuie să fie experți în autogestionare. Trebuie să fie capabili să stabilească limite, să-și maximizeze productivitatea în timpul orelor de lucru și să-și asume responsabilitatea când este cazul, luând însă și pauzele alocate și timp personal pentru a evita epuizarea.

Comunicare proactivă și colaborare

Interacțiunile fizice limitate dintr-un spațiu de lucru partajat înseamnă oportunități de învățare reciprocă mult reduse. Prin urmare, angajații trebuie să se simtă în largul lor când caută proactiv noi competențe, cunoștințe și feedback.

Pentru ca acest lucru să creeze perturbări minime și să încurajeze o colaborare eficientă, lucrătorii trebuie să țină cont de felul în care doresc să fie contactați colegii lor și să dezvolte un simț al „etichetei digitale”. Le place, de exemplu, să primească e-mailuri lungi și detaliate sau preferă să vorbească la telefon? Cât de des doresc să fie informați despre stadiul îndeplinirii unei sarcini? Le place să comunice prin apeluri video sau preferă să fie contactați prin mesagerie instantanee?

Munca la distanță necesită și un nou accent pe „limbajul virtual al corpului”. Pentru a fi eficienți când participă la reuniuni virtuale, lucrătorii trebuie să fie conștienți de modul în care se prezintă, să fie tot timpul profesioniști și amabili. Aici sunt incluse menținerea contactului vizual prin cameră, zâmbetul, evitarea mișcărilor excesive, oprirea microfonului, dacă este cazul, și statul drept, într-o poziție angajată.

Inteligență emoțională și empatie

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a avut un impact enorm asupra celor care au trăit-o. Prin urmare, multe persoane pot resimți o presiune sporită legată de volumul mare de muncă, de tensiuni financiare, de probleme cu propria sănătate sau a unei persoane dragi, privațiuni și lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor, printre multe altele. Așadar, persoanele care dau dovadă de preocupare pentru experiențele celorlalți, păstrând totodată echilibrul cu responsabilitatea pentru calitatea muncii lor, sunt mai valoroase ca niciodată.

Adaptabilitate și motivație pentru perfecționarea competențelor

Pentru a se adapta la piața post-COVID-19, întreprinderile regândesc componentele critice ale lanțurilor de aprovizionare. Ca răspuns la această situație, lucrătorii trebuie să fie motivați să-și perfecționeze competențele pentru a face față noilor cerințe din cadrul rolurilor lor și să se concentreze în continuare pe construirea unui set de competențe care să fie relevante pentru cerințele noii piețe.

Sperăm că acest articol vă oferă o imagine utilă a motivelor pentru care competențele non-tehnice și inteligența emoțională sunt mai importante ca niciodată.

Dacă doriți să aflați mai multe despre universul muncii după pandemia de COVID-19, consultați cele mai importante Șapte sfaturi pentru reducerea anxietății legate de revenirea la birou.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

Șapte sfaturi pentru reducerea anxietății legate de revenirea la birou

Căutare consilieri EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Tendințe de recrutare
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.