Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre30 mai 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Ce înseamnă un „angajator bun”?

Nenumărate sondaje vă pot spune care sunt cele mai mari companii sau care companii au cei mai mulți angajați. Dar mărimea unei companii nu înseamnă totul pentru o persoană aflată în căutarea unui de loc de muncă. „Cei mai buni” angajatori sunt cei care le oferă angajaților ceea ce își doresc aceștia.

What makes a “good employer”?
EURES

Celor mai mulți angajatori le-ar plăcea să știe că potențialii angajați sunt atrași de ei, dar ce anume motivează o persoană să aleagă un loc de muncă oferit de un angajator? Ce anume face ca un angajator să fie considerat atractiv?

În 2015, Cedefop – Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale – a publicat propriul Sondaj european privind competențele și locurile de muncă. În cadrul sondajului, care s-a concentrat pe problema necorelării competențelor, Cedefop a întrebat 49 000 de lucrători adulți din cele 28 de state membre ale UE ce anume le-a influențat decizia de a accepta postul pe care îl ocupau la momentul respectiv.

Rezultatele sondajului au arătat că, în realitate, prioritatea angajaților nu era găsirea unui loc de muncă pe măsura competențelor lor. În schimb, printre principalii factori care motivau alegerea lor se aflau găsirea unui loc de muncă interesant și care să le ofere satisfacție, urmat îndeaproape de siguranța locului de muncă și de un bun echilibru între viața profesională și viața privată.

În mod evident, angajatorii ar trebui să încerce să reflecte această realitate. Este foarte important ca o companie să nu publice doar o descriere a postului, ci să comunice solicitanților de locuri de muncă că înțelege importanța factorilor care îi motivează și cum anume poate să le vină în întâmpinare.

Universum, specialist în imaginea de întreprindere, a încercat să răspundă la întrebarea despre „atractivitatea” angajatorului în Sondajul talentelor pe care îl realizează anual și care anul acesta a cuprins 198 500 de studenți de la economie și de la inginerie/informatică din cele mai mari 12 economii ale Europei.

Poate deloc surprinzător, Google – renumit în lume pentru cultura locului de muncă care încurajează creativitatea și care include numeroase alte avantaje – s-a aflat în fruntea listei alcătuite de Universum cu angajatorii preferați ai studenților de la economie și ai celor de la inginerie/informatică. O altă companie, singura care apărea pe ambele liste, era tot un gigant în domeniul tehnologiei, Microsoft, și apărea pe locul doi la studenții de la inginerie/informatică și pe locul trei la studenții de la economie.

Aceste două companii se află și în fruntea clasamentului Forbes Global 2000 de anul acesta (care clasifică companiile pe baza vânzărilor, profitului, activelor și valorii lor de piață). Însă, în afară de faptul că le oferă ocazia să-și adauge la CV un mare nume de marcă, de ce sunt atrași studenții de acești angajatori?

Universum a constatat în sondajul său că studenții de la economie caută potențiale câștiguri viitoare mari, formare și dezvoltare profesională, și referințe bune pentru viitor. Studenții de la informatică și inginerie acordă prioritate inovației, dar caută și formare și dezvoltare profesională, câștiguri viitoare mari – și un mediu de lucru dinamic și creativ, pe care Google le furnizează în mod evident.

Deci, ce reiese din rezultatele celor două studii? În primul rând, că există în mod clar diferențe între angajații actuali care au răspuns sondajului Cedefop și studenții care au participat la sondajul Universum. Pe lângă acestea, rezultatele sondajului Universum arată că unii studenți acordă prioritate unor lucruri diferite în carieră, în funcție de sectorul în care doresc să lucreze.

Având în vedere toate acestea, este clar că fiecare angajator trebuie să-și personalizeze și să-și adapteze imaginea de întreprindere la profilul angajatului căutat. Angajatorii nu trebuie să fie Google pentru a atrage angajați talentați și competenți, ci trebuie să se gândească cum să se poziționeze și să iasă în evidență față de alții– creând un mediu de lucru favorabil și o cultură pozitivă a loculului de muncă și angajându-se să ofere cursuri de formare și dezvoltare tuturor angajaților.

 

Linkuri conexe:

Sondajul european privind competențele și locurile de muncă al Cedefop

Sondajul talentelor al Universum

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de muncă și de viață în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Sugestii și sfaturi
  • Tendințe de recrutare
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.