Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre7 octombrie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

8 întrebări esențiale legate de pandemia de COVID-19 pe care solicitanții de locuri de muncă ar trebui să le pună la interviuri

De la începutul pandemiei de COVID-19, multe întreprinderi și-au schimbat modul de funcționare, introducând diferite măsuri de siguranță sau moduri de lucru la distanță/hibride. Iată opt întrebări importante legate de pandemia de COVID-19 pe care să le adresați viitorului angajator, la interviul de angajare.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Candidații pot percepe adesea interviurile de angajare ca interogatorii. Pentru ca ambele părți să poată stabili însă dacă sunt potrivite una pentru cealaltă, interviurile trebuie percepute mai mult ca o conversație. În plus, dacă adresează întrebări relevante, solicitanții de locuri de muncă pot părea într-adevăr interesați și competenți, făcând o primă impresie bună intervievatorului.

Rețineți că, de obicei, candidaților li se dă posibilitatea de a adresa întrebări la sfârșit, așadar ar trebui să lăsați angajatorul să dirijeze interviul. De regulă, este bine să pregătiți 2-4 întrebări. Cu cât avansați în procesul de intervievare, cu atât puteți pune mai multe întrebări.

Ce învățăminte a tras întreprinderea în urma crizei?

Majoritatea întreprinderilor nu au fost pregătite pentru modul în care pandemia a schimbat lumea muncii. Cu toate acestea, mulți angajatori s-au adaptat rapid la noua situație. Este important să identificați ce lecții a învățat angajatorul, ca să puteți stabili cât este de pregătit să reacționeze la crize similare în viitor sau să accepte munca la distanță.

Cum asigurați siguranța angajaților în timpul discuțiilor cu clienții, în ceea ce privește normele de siguranță?

Discuțiile despre măștile de protecție și alte norme de siguranță pot fi destul de frecvente la locurile de muncă care presupun contactul cu clienții, cum ar fi vânzătorii din magazine și din cafenele. Este important ca angajatorul să dea instrucțiuni cu privire la gestionarea și aplanarea acestor discuții.

Dacă un angajat se îmbolnăvește de COVID-19, care este politica întreprinderii de a asigura siguranța celorlalți membri ai personalului?

În pofida tuturor măsurilor de siguranță și a ratelor mari de vaccinare, s-ar putea ca un angajat să se infecteze totuși cu COVID-19. Un bun angajator va institui un protocol pentru a se asigura că restul personalului este în siguranță, de exemplu prin testare periodică, politici de lucru de acasă etc.

Oferiți sprijin în situația în care angajații trebuie să se ocupe de o rudă bolnavă?

Dacă aveți o rudă care este vulnerabilă la virus, aceasta este o întrebare importantă. Din păcate, când trebuie să avem grijă de o rudă bolnavă, unii angajatori pot fi mai puțin înțelegători decât alții. Verificați dacă angajatorul dumneavoastră are o politică pentru asemenea situații.

Care este politica dumneavoastră privind munca de acasă?

La începutul pandemiei, multe întreprinderi au fost obligate să-și lase angajații să lucreze de acasă. Restricțiile sunt însă eliminate treptat în toată Europa, multe întreprinderi putându-și alege acum modul de lucru preferat. Dacă este important pentru dumneavoastră, întrebați angajatorul dacă are (sau intenționează să aplice) o opțiune de muncă flexibilă sau de la distanță pe termen lung.

Ce sprijin oferiți lucrătorilor la distanță?

Unii angajatori oferă diferite pachete pentru a asigura angajaților o stare de bine, formare și echipamente (de exemplu, laptopuri, computere de birou, camere web) și a-i ajuta să-și desfășoare activitatea de la distanță. Nu uitați să întrebați angajatorul ce mijloace de sprijin sunt la dispoziția persoanelor care lucrează de acasă.

Cum a afectat COVID-19 acest post?

Este important să stabiliți cum ar putea fi afectat postul dumneavoastră de pandemie sau de crize similare. Întrebați angajatorul dacă atribuțiile principale ale postului dumneavoastră s-au modificat în timpul pandemiei și în ce mod. Veți avea astfel o idee despre ceea ce vă poate aștepta în viitor.

Considerați că acest post este sigur pe termen lung?

Acest aspect are legătură directă cu întrebarea anterioară. În aceste vremuri incerte, siguranța locului de muncă contează foarte mult pentru solicitanții de locuri de muncă. Întrebați angajatorul cum consideră că poate garanta siguranța acestui post pe termen lung. Nu ar trebui să vă faceți griji dacă postul dumneavoastră este suficient de flexibil, iar angajatorul afirmă că este dispus să-și ajusteze politicile și să se adapteze la situații extreme.

Un interviu de angajare online poate fi descurajant. Din acest motiv, am pregătit câteva sfaturi utile pentru a vă impresiona viitorul angajator și pentru a vă prezenta în cea mai bună lumină „virtuală”.
 

Linkuri conexe:

Cum să vă remarcați la un interviu de angajare online
 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Tendințe de recrutare
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.