Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre23 februarie 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Munca în echipă face ca visul să devină realitate: modalități de consolidare a încrederii în rândul angajaților dumneavoastră

Atunci când au încredere în colegii lor, angajații își pot desfășura activitatea și pot colabora mai bine știind că se pot baza pe sprijinul de neclintit al celor din jurul lor. Dar cum puteți contribui la consolidarea încrederii în rândul echipei dumneavoastră? Noi vă putem ajuta!

Teamwork makes the dream work: How to foster trust among your employees
Adobe Stock

Încurajați legăturile personale

Nu e ușor să ai încredere în cineva despre care nu știi prea multe. Încurajați-vă echipa să încerce să se cunoască și în afara locului de muncă, iar membrii ei se vor simți mai confortabil să colaboreze unii cu alții. Asta nu înseamnă că trebuie să petreceți timp împreună în afara programului de lucru (cu atât mai mult cu cât multe echipe lucrează în ziua de azi de la distanță, ceea ce poate face acest lucru mai dificil sau chiar imposibil). În schimb, puteți pur și simplu să încurajați și să participați la discuții amicale în timpul ședințelor în echipă și să faceți un efort să puneți întrebări despre ce se întâmplă în viața colegilor dumneavoastră, amintindu-vă apoi ce v-au spus aceștia.

Ascultați activ

Ascultarea activă a ideilor și opiniilor angajaților dumneavoastră stă la baza unei bune relații de lucru cu aceștia. Fiți receptiv la noi abordări și asigurați-vă că echipa dumneavoastră se simte confortabilă să facă atât observații pozitive, cât și negative, fără teama de a fi judecați sau mustrați. Rezervați-vă timp special pentru asta, cum ar fi în cadrul ședințelor periodice individuale și de grup.

Țineți cont de sugestii

Ascultarea ideilor și opiniilor angajaților nu este suficientă – trebuie să și țineți cont de ele. Atunci când colegii fac o sugestie sau o observație utilă, țineți-i la curent despre punerea ei în practică. Pe de altă parte, dacă fac o sugestie cu care nu sunteți de acord, nu o tratați cu dispreț, ci oferiți-le explicații constructive cu privire la motivele pentru care considerați că ar trebui adoptată o abordare diferită și fiți deschis la alte idei sau clarificări.

Dați feedback cu regularitate

Nu așteptați perioada de evaluare oficială ca să dați feedback echipei dumneavoastră, ci dați feedback prompt, la momentul oportun și în particular, dacă este necesar. În acest fel angajații dumneavoastră pot lua imediat măsuri pentru a se adapta. Dacă așteptați prea mult, efectul observațiilor dumneavoastră ar putea să scadă. Acest lucru este valabil în special dacă feedbackul este negativ, deoarece angajații s-ar putea simți atacați pe nedrept, iar atenția le-ar fi distrasă de la sarcinile cu care sunt ocupați.

Fiți transparent

Uneori este poate incomod să discutați cu membrii echipei dumneavoastră despre subiecte sensibile – de exemplu, despre anularea unui bonus mult dorit sau despre o schimbare majoră în practicile de lucru. Cu toate acestea, a amâna sau a evita discuția va afecta nu doar relația dumneavoastră cu aceștia, ci și sentimentul lor de apartenență la organizația dumneavoastră. Mai bine fiți sincer de la bun început cu privire la perspectivele afacerii, indiferent dacă sunt bune sau proaste, și informați angajații cu privire la orice schimbări viitoare care i-ar putea afecta.

Fiți un bun exemplu

Nimănui nu-i plac ipocriții. Dacă nu credeți cu adevărat în propriile instrucțiuni și sfaturi, cum vă puteți aștepta ca echipa să le urmeze? Pentru a încuraja un anumit comportament în rândul angajaților, trebuie să-l adoptați și dumneavoastră în toate activitățile dumneavoastră.

Arătați-vă aprecierea

Este puțin probabil ca angajații ale căror eforturi nu sunt niciodată recunoscute să fie motivați să continue să muncească din greu. În schimb, arătați-le că sunt apreciați, punând în evidență și lăudând realizările lor specifice în fața celorlalți membri ai personalului și felicitându-i pentru calitatea muncii depuse. În plus, oferiți-le ca recompensă stimulente financiare și profesionale transparente.

Necesitatea de a da feedback poate îngreuna construirea unei relații pozitive cu angajații. Aflați cum să dați dovadă de tact când dați feedback negativ pentru a avea relații de lucru mai constructive cu echipa dumneavoastră.

 

Linkuri conexe:

Portalul EURES

Dați dovadă de tact când dați angajaților feedback negativ

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Sugestii și sfaturi
Secțiuni aferente
  • Sugestii și sfaturi
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.