Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre15 noiembrie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Instrumentul pentru IMM-uri: creșteți potențialul IMM-ului dumneavoastră

Întreprinderile mici și mijlocii, mai des întâlnite sub denumirea de IMM-uri, sunt esențiale pentru prosperitatea prezentă și viitoare a Europei.

The SME Instrument: boost your SME’s potential

Raportul anual 2015-2016 al Comisiei Europene a constatat că, în Europa, 99 de întreprinderi din 100 sunt IMM-uri și, în total, oferă locuri de muncă pentru două treimi din forța de muncă europeană. Dacă avem în vedere aceste fapte, este evident de ce IMM-urile ocupă un loc central în cadrul a numeroase programe de sprijin și oportunități de finanțare oferite de Comisie. Instrumentul pentru IMM-uri reprezintă un factor esențial în acest domeniu, iar în articolul care urmează vom analiza îndeaproape ce presupune acesta.

Ce este instrumentul pentru IMM-uri?

Ca parte a programului Orizont 2020, instrumentul pentru IMM-uri ajută IMM-urile cu potențial înalt să dezvolte noi proiecte inovatoare, care, la rândul lor, vor ajuta la dezvoltarea acestor întreprinderi atât în Europa, cât și în lume. Se oferă finanțare IMM-urilor ale căror cereri au fost aprobate, acestea beneficiind de un termen mai scurt de recuperare a investiției, de o mai bună capacitate de inovare, de consiliere de top pentru afaceri și de o creștere mai rapidă.

Ce s-a realizat în urma aplicării instrumentului până în prezent?

În primii trei ani, instrumentul pentru IMM-uri a investit peste 882 de milioane de euro în finanțări și a sprijinit aproape 2 500 de IMM-uri. Obiectivul său final este acela de a sprijini 7 500 de IMM-uri până la sfârșitul programului Orizont 2020.

Cum funcționează instrumentul?

Instrumentul pentru IMM-uri cuprinde trei etape și se recomandă ca IMM-urile să înceapă prin a depune cereri de finanțare pentru etapa 1:

  • Etapa 1: Evaluarea conceptului și a fezabilității – de la idee la concept (6 luni). În această etapă, IMM-ul elaborează o propunere comercială inițială, iar UE efectuează un studiu de fezabilitate pentru a verifica viabilitatea acesteia. Este disponibilă o finanțare de 50 000 de euro.
  • Etapa 2: Demonstrație, multiplicare pe piață și C&D (cercetare și dezvoltare) – de la concept la maturitate pe piață (1-2 ani). În această etapă, IMM-ul își dezvoltă în continuare propunerea prin activități de inovare și redactează un plan de afaceri mai elaborat. Este disponibilă o finanțare cuprinsă între 0,5 milioane și 2,5 milioane de euro.
  • Etapa 3: Servicii de asistență și de accelerare a dezvoltării – pregătire pentru lansarea pe piață. În etapa finală, IMM-urile primesc sprijin pentru accelerarea afacerii, inclusiv instruire, pe măsură ce își transformă proiectul într-un produs care poate fi comercializat. În această etapă nu este disponibilă finanțare directă suplimentară.

Cine poate depune cereri de finanțare prin acest instrument?

Pot depune cereri de finanțare prin instrumentul pentru IMM-uri atât IMM-urile individuale cu scop lucrativ, cât și consorțiile formate din IMM-uri cu scop lucrativ. IMM-urile trebuie să aibă un înalt potențial de dezvoltare și inovare și, de asemenea, să aibă ambiții globale puternice. Toți candidații trebuie să fie stabiliți legal în UE-28 sau într-o țară asociată cu programul Orizont 2020.

Unde pot IMM-urile să se documenteze și să depună cereri de finanțare prin acest instrument?

IMM-urile interesate sunt sfătuite să ia legătura cu cel mai apropiat punct de contact național pentru IMM-uri sau cu partenerul Rețeaua întreprinderilor europene (EEN), care le vor putea oferi informații și îndrumare cu privire la programul Orizont 2020 și la instrumentul pentru IMM-uri. De asemenea, puteți găsi informații utile disponibile online.

Doriți să aflați mai multe despre programele și oportunitățile oferite de UE? Vă invităm să consultați articolele noastre despre Fondul social european și Erasmus+.

 

Linkuri conexe:

Punctul național de contact pentru IMM-uri

Partenerul Rețeaua întreprinderilor europene (EEN)

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Părțile interesate externe
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Știri/rapoarte/statistici
  • Tineret
Secțiuni aferente

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.