Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre3 iulie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune5 min de lectură

ONG-urile: Ce, de ce și unde?

Probabil că ați mai întâlnit acronimul „ONG” pe Drop’pin@EURES, pe site-ul EURES și pe diferite alte site-uri cu oferte de muncă. Dar ce sunt ONG-urile, de ce ați dori să lucrați pentru un ONG și unde puteți afla mai multe informații?

NGOs: What, why and where?
shutterstock

CE... sunt ONG-urile?

ONG-urile, sau organizațiile neguvernamentale, sunt organizații non-profit care funcționează independent de guvernele naționale. Adesea, ele își desfășoară activitatea sub formă de organizații caritabile și tind să fie deosebit de active în lupta împotriva sărăciei, a serviciilor precare de asistență medicală, a problemelor de mediu și a excluziunii sociale.

ONG-urile pot varia de la inițiative ale comunității locale la organizații internaționale care își desfășoară activitatea în întreaga lume. Finanțate de regulă prin donații, ele reunesc persoane care împărtășesc un interes comun și care doresc să aibă un impact pozitiv sau să influențeze schimbarea.

CE... ONG-uri sunt în Europa?

În clasamentul său anual Top 500 NGOs World 2016, NGO Advisor a inclus 185 de organizații cu sediul în Europa – mai mult de o treime din totalul organizațiilor cuprinse în listă. ONG-urile din Europa diferă ca mărime, scop și natură și oferă o mare varietate de potențiale oportunități de angajare. Printre cele mai cunoscute se numără:

  • Oxfam (Regatul Unit): Înființat în 1942, Oxfam este un ONG internațional a cărui activitate este dedicată eradicării sărăciei, acordării de ajutor în caz de catastrofe și militării pentru drepturile omului.
  • Médecins Sans Frontières (Franța/Elveția): Cunoscută și ca „Medici fără Frontiere”, organizația Médecins Sans Frontières este un ONG umanitar celebru pentru proiectele sale în țările în curs de dezvoltare și în cele afectate de război, care a primit și Premiul Nobel pentru Pace în 1999.
  • Foundation for Environmental Education (Danemarca): O organizație umbrelă internațională, cu membri în peste 70 de țări din întreaga lume, FEE promovează dezvoltarea durabilă prin educație ecologică.
  • APOPO (Belgia/Tanzania): Un ONG cu o abordare unică, APOPO antrenează șobolani africani marsupiali uriași pentru a detecta minele de teren și tuberculoza.
  • Greenpeace (Canada/Țările de Jos): Înființat în Canada și cunoscut în toată lumea, ONG-ul de mediu Greenpeace are, în prezent, sediul în Țările de Jos și birouri în peste 40 de țări.

CE... face UE pentru a se conecta cu ONG-urile din Europa?

Ca parte a Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, Comisia Europeană a făcut o prioritate din stabilirea și consolidarea de parteneriate între instituțiile UE, administrațiile naționale și regionale și părțile interesate din Europa.

De asemenea, anumite direcții generale ale Comisiei colaborează îndeaproape cu ONG-urile prin diverse activități, precum întâlnirile bianuale la care ONG-urile sunt invitate să dezbată probleme comunitare actuale (DG JUST, organizată în comun cu Social Platform), și poartă dialoguri cu părțile interesate, la care participă ONG-urile și partenerii sociali din Uniunea Europeană (DG EMPL, în cadrul Platformei europene de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale).

Comitetul Economic și Social European este un organism consultativ al Uniunii Europene ai cărui membri sunt reprezentanți ai angajatorilor, ai lucrătorilor și ai altor grupuri de interese. Una dintre principalele preocupări ale Comitetului este societatea civilă, în special modul în care persoanele și organizațiile dedicate sunt esențiale pentru progresul politic. Recentul eveniment Zilele societății civile 2017 (desfășurat în perioada 26-27 iunie) a evidențiat rolul de punte între cetățeni și instituțiile europene pe care îl joacă organizațiile societății civile și puterea lor de a oferi Uniunii Europene perspective și soluții noi.

DE CE... să lucrați pentru un ONG?

Unul dintre principalele avantaje ale lucrului în cadrul unui ONG este sentimentul că faceți cu adevărat un bine lumii sau celor care trăiesc în ea. ONG-urile vă pot ajuta să vedeți impactul direct al efortului susținut pe care l-ați depus, ceea ce vă aduce satisfacții deosebite atât pe plan profesional, cât și personal.

În plus, deoarece structura organizatorică a unui ONG este adesea mai puțin ierarhizată decât cea a întreprinderilor tradiționale, puteți avea mai multe ocazii de a vă dezvolta un ansamblu de competențe multiple lucrând în diferite domenii.

UNDE... pot afla informații despre oportunitățile oferite de ONG-uri?

Site-ul EURES găzduiește o mare varietate de anunțuri de posturi vacante, stagii de formare și de ucenicie publicate de companii din toate Europa, inclusiv de ONG-uri.

Platformele online cu oferte de muncă permite adesea filtrarea posturilor vacante după tipul organizației, deci pot reprezenta o modalitate excelentă de identificare a oportunităților oferite de ONG-uri în domeniile care vă interesează. O căutare rapidă pe internet va afișa o listă a principalelor site-uri cu oferte de muncă din țara dumneavoastră.

Site-uri precum Euro Brussels, Global Jobs și Impact Pool conțin, de asemenea, numeroase oportunități de lucru în cadrul ONG-urilor europene și internaționale, așadar de ce să nu le consultați și pe acestea?

Găsirea unei oportunități reprezintă doar primul pas. Mai trebuie să vă puneți la punct CV-ul, să concepeți o scrisoare de intenție impresionantă și să excelați la interviu, ... iar noi vă susținem la fiecare pas al acestui demers!

 

Linkuri conexe:

Top 500 NGOs World 2016

Oxfam

Médecins Sans Frontières

FEE

APOPO

Greenpeace

Strategiei Europa 2020

Social Platform

Platformei europene de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale

Zilele societății civile 2017

Mare varietate de anunțuri de posturi vacante, stagii de formare și de ucenicie

Inclusiv de ONG-uri

Euro Brussels

Global Jobs

Impact Pool

Să concepeți o scrisoare de intenție impresionantă

Să excelați la interviu

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Teme
  • Sugestii și sfaturi
  • Știri/rapoarte/statistici
  • Tineret
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.