Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre21 martie 2018Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Cum se redactează un CV axat pe realizări

Nu vă transformați CV-ul într-o listă plictisitoare de responsabilități și atribuții. Evidențiați-vă realizările și demonstrați-le agenților de recrutare că știți cum să obțineți rezultate.

How to write an achievements-focused CV
EURES

Dacă sperați ca CV-ul dumneavoastră să capteze atenția agenților de recrutare și să vă ajute să faceți concurență unor candidați mai experimentați, atunci realizările – oricât de modeste sau de mărețe ar fi – trebuie să constituie o parte principală a acestuia.

Ce se consideră a fi o realizare?

Care este reușita profesională cu care vă mândriți cel mai mult? Nu trebuie să fi câștigat un milion; ar putea fi un lucru simplu precum faptul că v-ați autodepășit și ați învățat ceva nou sau faptul că l-ați ajutat pe angajator să-și scadă costurile printr-o metodă inovatoare. 

Toți obținem mici succese de-a lungul vieții profesionale. Dacă nu sunteți sigur ce să menționați, ar putea fi de ajutor să vorbiți cu foști colegi sau să rememorați laudele primite. Realizările nu trebuie să fie ieșite din comun, ci pur și simplu să demonstreze că nu vă lipsește încrederea, că înțelegeți mecanismele prin care activitatea dumneavoastră poate avea un impact asupra întreprinderii și că aveți ca obiectiv obținerea de rezultate.

Desigur, funcțiile și responsabilitățile nu trebuie să lipsească din CV, însă accentul pus pe realizări reprezintă un avantaj. Menționând succesele pe care le-ați obținut în fiecare funcție, puteți demonstra că nu v-ați limitat la ocuparea unui post și la rezolvarea unor sarcini, ci v-ați asumat responsabilități, v-ați îndeplinit bine atribuțiile și ați obținut rezultate pozitive care au fost de folos altor persoane.

Nici măcar nu trebuie ca inițiativa activității respective să vă fi aparținut: se consideră succese și proiectele care vi s-au propus și pe care le-ați acceptat și le-ați finalizat în timp util, obținând sau chiar depășind rezultatele așteptate.

Imaginați-vă ce și-ar putea dori un angajator de la un nou angajat. Arătându-i ce ați reușit să faceți pentru alții, îi arătați că aveți potențialul de a realiza lucruri mari și pentru el.

Utilizați date

Cel mai bun mod de a prezenta o realizare într-un CV este să o cuantificați într-un fel sau altul. Utilizați fapte, cifre și date pentru a explica ce ați realizat și, dacă este posibil, ce schimbări ați generat. De exemplu, ați putea explica cum ați redus costurile, cum ați crescut vânzările sau cum ați sporit eficiența unui proces.

Formulați fiecare realizare ca pe o povestire. Prezentați succint proiectul sau sarcina avută, arătați competențele pe care v-ați bazat și acțiunile concrete pe care le-ați întreprins. Treceți apoi la partea importantă: explicați beneficiile obținute de întreprindere ca urmare a acțiunilor dumneavoastră. Nu uitați să precizați ce ați învățat din experiența respectivă; angajatorii doresc să vadă și că v-ați dezvoltat pe plan profesional.

Este perfect acceptabil să selectați realizările și să le includeți într-o secțiune separată de „puncte tari” în partea de început a CV-ului. Tot în această secțiune se pot regăsi premiile câștigate, calificările obținute și promovările.

În sfârșit, nu uitați că rolul CV-ului este acela de a deschide uși, așa că nu este necesar să dați prea multe detalii – veți avea ocazia să faceți acest lucru la interviu. Personalizați-vă CV-ul în funcție de fiecare post pentru care candidați, faceți-l interesant și surprinzător și vă veți spori șansele ca angajatorii să vă invite să le relatați mai multe.

Căutați și alte sfaturi despre personalizarea CV-ului? Citiți materialul nostru Cinci sfaturi pentru simplificarea CV-ului. Nu uitați că niciun CV nu este complet fără o scrisoare de intenție excelentă!

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Sugestii și sfaturi
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.