Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
EURES
Știre1 noiembrie 2017Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Cum să faceți o primă impresie bună... pe parcursul primelor două săptămâni

Primele impresii sunt întotdeauna importante, indiferent că este vorba de un loc de muncă cu normă întreagă, de un stagiu de ucenicie sau de un stagiu cu fracțiune de normă. S-au scris numeroase articole despre cum se poate profita cu înțelepciune de primele câteva secunde prețioase... așa încât noi ne-am gândit că ar fi mai bine să analizăm primele două săptămâni. În fond, poate să treacă ceva timp până să vă adaptați noului loc de muncă și să căpătați încredere!

How to make a good first impression… within the first two weeks
EURES

Fiți cu ochii pe ceas

Punctualitatea contează foarte mult la locul de muncă. Nu ne referim doar la simplul fapt de a ajunge la timp în fiecare zi (deși acest lucru ajută foarte mult la crearea unei impresii bune!) – la fel de importantă este și respectarea termenelor limită. Probabil că nu vă veți confrunta cu multe termene urgente în primele săptămâni, dar veți primi sarcini, iar îndeplinirea lor cu promptitudine îi va ajuta pe noii colegi să vă recunoască valoarea și abilitățile.

Adoptați o ținută corespunzătoare

Nu, nu vrem să spunem că toată lumea ar trebui să poarte costum – în unele situații acest lucru ar arăta puțin caraghios! În schimb, toată lumea ar trebui să-și aleagă hainele în mod inteligent. Nu purtați pantofi incomozi dacă urmează să stați toată ziua în picioare. Nu purtați haine sport dacă urmează să interacționați cu clienți. Nu purtați cea mai bună ținută de firmă pe care o aveți dacă urmează să prestați orice fel de muncă manuală sau activă. Pare a fi un lucru de la sine înțeles, dar este surprinzător câte persoane nu reușesc să urmeze aceste sfaturi. Dacă nu sunteți sigur ce situație se aplică, ce-ar fi să întrebați înainte? Iar pe măsură ce veți petrece mai mult timp la locul de muncă, veți afla rapid ce se potrivește și ce nu.

Implicați-vă

Rețeta de succes pentru a vă demonstra entuziasmul și dedicația constă în manifestarea dorinței de implicare. Se întâmplă frecvent să existe timpi morți pe parcursul primelor săptămâni la un nou loc de muncă, iar dacă vă aflați într-o astfel de situație, ce-ar fi să luați inițiativa și să vă oferiți ajutorul? Implicați-vă în orice activitate puteți – chiar dacă nu face parte oficial din fișa postului – și cu siguranță veți face o primă impresie bună printre noii colegi.

Adresați întrebări

Primele săptămâni petrecute la un nou loc de muncă – de fapt primele luni – se rezumă mai ales la învățat. Chiar dacă în mare parte veți învăța datorită sarcinilor pe care le veți primi sau de la colegi, întotdeauna există și alte modalități de a afla mai multe. Adresând întrebări, dați dovadă de interes și consolidați impresia că aveți dorința și setea de a învăța. Poate că doriți să înțelegeți mai bine un anumit subiect. Poate că sunteți curios cu privire la un lucru pe care l-ați auzit sau despre care ați citit. Ce-ar fi să vă satisfaceți curiozitatea și să întrebați?

Comunicați cu echipa dumneavoastră

Colegii dumneavoastră vor fi probabil un grup interesant de oameni, care provin din diverse medii și au personalități diferite. În viitor veți petrece mult timp împreună, așa că este logic să încercați să îi cunoașteți puțin – și să îi lăsați să vă cunoască la rândul lor. Ce-ar fi să-i invitați la o cafea sau la masa de prânz? O atmosferă mai puțin oficială ar putea să vă ajute să spargeți gheața și să puneți bazele unor relații cu membrii echipei.

Pentru a ajunge să trăiți experiența primelor câteva săptămâni la noul loc de muncă, mai întâi trebui să vă puneți la punct CV-ul și să excelați la interviu. Din fericire, vă putem oferi câteva sfaturi foarte bune, care să vă ajute să faceți primii pași pe calea succesului.

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilierEURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

 

Teme
Afaceri / AntreprenoriatSetul de instrumente al UE pentru mobilitateCele mai bune practici EURESformare EURESȘtiri externe EURESPărțile interesate externeSugestii și sfaturiȘtiri interne EURESZile ale locurilor de muncă/EvenimenteȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateȘtiri/rapoarte/statisticiTendințe de recrutareRețelele de socializarePovesti de succesTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.