Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre16 ianuarie 2024Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Cum să creezi un discurs concis de prezentare convingător ca absolvent aflat în căutarea unui loc de muncă

Discursul concis de prezentare (elevator pitch) este o autodescriere sau descrierea unui produs ori a unei idei, scurtă și captivantă, care poate capta atenția publicului. Un discurs concis de prezentare nu ar trebui să dureze mai mult de un minut și ar trebui să scoată în evidență principalele puncte forte. Ca absolvent aflat în căutarea unui loc de muncă, poți recurge la un discurs concis de prezentare pentru a-i impresiona pe potențialii angajatori și pentru a-ți prezenta studiile, competențele și potențialul într-un mod convingător și memorabil.

Fiind proaspăt absolvent, poate că nu ai multă experiență profesională pe care să te bazezi, dar acest lucru nu înseamnă că nu te poți face remarcat. Prin redactarea și exersarea unui discurs concis de prezentare, clar și la obiect, poți fi întotdeauna pregătit(ă) să faci o impresie bună. Acest lucru este cu atât mai dificil când candidezi pentru un loc de muncă într-o altă țară, așa că ar trebui să îți pregătești discursul de prezentare în limba engleză sau în limba țării în care candidezi.
Iată câteva sfaturi pentru crearea unui discurs concis de prezentare perfect dacă ești un absolvent aflat în căutarea unui loc de muncă:

  • Începe cu numele, studiile și obiectivul tău profesional. De exemplu: „Bună ziua. Mă numesc Lisa și am absolvit recent facultatea de design grafic. Caut șansa de a-mi folosi creativitatea și abilitățile pentru a crea un conținut vizual uimitor pentru diverse platforme sociale.”
  • Explică ce valoare poți oferi sau ce problemă poți rezolva. De exemplu: „Mă pricep foarte bine la design și sunt pasionată de arta povestirii. Vă pot ajuta să creați o grafică atrăgătoare și eficientă, care să capteze atenția publicului și să transmită mesajul dumneavoastră.”
  • Menționează realizările tale relevante sau abilitățile prin care te remarci. De exemplu: „Am finalizat cu succes mai multe proiecte lucrând independent, cum ar fi crearea de logouri, pliante și afișe pentru diferiți clienți. De asemenea, am câștigat un concurs de design și am primit feedback pozitiv din partea profesorilor și a colegilor mei.”
  • Încheie prezentarea cu un îndemn la acțiune sau cu o întrebare care invită la o conversație ulterioară. De exemplu: „Sunt nerăbdătoare să mă alătur unei echipe dinamice și inovatoare, în care pot învăța și mă pot dezvolta ca designer. Aveți sfaturi sau sugestii pentru mine?”

Dacă nu ai o experiență relevantă, asigură-te că-i arăți angajatorului entuziasmul și pasiunea ta prin exemple concrete.  De exemplu, dacă îți dorești să lucrezi în domeniul marketingului digital, dar nu ai mai făcut acest lucru niciodată, poți menționa blogul tău, care îți demonstrează competențele digitale. Ca tânăr absolvent, poate că nu ai multă experiență, dar ai mult potențial. Îi poți impresiona pe angajatori arătându-le dorința ta de a învăța și de a te dezvolta în industria lor. Angajatorii internaționali pot fi dispuși să treacă cu vederea lipsa de experiență dacă le demonstrezi angajamentul și dorința de a învăța despre alte culturi. Un astfel discurs concis de prezentare poate fi util în diverse situații, cum ar fi târgurile de locuri de muncă, interviurile, evenimente de socializare, prezentări și multe altele. Redactează un discurs de prezentare scurt și captivant și repetă-l cu voce tare. Vei fi pregătit(ă) oricând să te prezinți cu profesionalism.

 

Poate că primul tău loc de muncă în calitate de absolvent îți va oferi posibilitatea de a lucra de la distanță. Consultă sfaturile noastre pentru a începe să lucrezi de acasă: Munca de la distanță: ghid pentru noii angajați

Mai multe informații:


Zilele europene ale locurilor de muncă

 

Căutare consilieri EURES


Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES


Baza de date cu locuri de muncă a EURES


Servicii EURES pentru angajatori

 

Calendarul evenimentelor EURES


Următoarele evenimente online


EURES pe Facebook


EURES pe Twitter


EURES pe LinkedIn

 

 

Teme
  • Sugestii și sfaturi
  • Tendințe de recrutare
  • Tineret
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.