Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre17 septembrie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune3 min de lectură

Cinci lucruri pe care le-au făcut întreprinderile în timpul pandemiei și care vor rămâne

Modul și locul în care lucrăm s-au schimbat rapid la izbucnirea pandemiei de COVID-19 la începutul anului 2020. În cele ce urmează analizăm care dintre aceste schimbări vor rămâne după ridicarea tuturor restricțiilor.

Five things companies did in the pandemic that are here to stay
EURES

Munca de la distanță

Munca de acasă elimină naveta și nevoia de spații de birouri comune, ceea ce pentru angajatori și angajați înseamnă economii de timp și de bani. Evitarea orelor petrecute în trafic le eliberează angajaților mai mult timp pentru a face lucruri care le fac plăcere și reduce cheltuieli de transport. Totodată, reducând spațiile de birouri sau eliminându-le complet, întreprinderile pot face economii considerabile de bani, idee care este nu numai foarte populară în rândul personalului, ci și extrem de profitabilă.

Ședințe și evenimente virtuale

Una dintre primele schimbări cauzate de pandemie a fost anularea tuturor adunărilor cu prezență fizică. În locul lor, întreprinderile s-au orientat către o varietate de platforme online, de exemplu Zoom și Microsoft Teams, pentru a organiza ședințe și evenimente care să faciliteze în continuare interacțiunile de grup. Schimbarea le-a permis celor care lucrează de acasă să participe la evenimente și să comunice bine cu colegii. De asemenea, în acest fel au putut participa mai multe persoane la sesiunile online deoarece nu trebuiau să se mai afle la fața locului la o anumită oră. Cu timpul, ședințele au devenit mai scurte și mai regulate ca urmare a pandemiei, cheltuielile de deplasare pentru participanți s-au redus, iar angajații au câștigat mai mult timp pentru a se dedica altor sarcini.

Program de lucru flexibil

Având în vedere că unii angajați trebuie să mențină un echilibru între responsabilitățile de îngrijire a copiilor și diferitele medii de lucru de-a lungul pandemiei, munca flexibilă a devenit din ce în ce mai populară în toată Europa. Adaptarea programului de lucru în funcție de diferite angajamente și stiluri de viață s‑a dovedit a îmbunătăți productivitatea, precum și echilibrul dintre viața profesională și cea privată a oamenilor. În diverse sondaje efectuate în ultimul an în întreprinderi, angajați din întreaga lume întrebați în legătură cu COVID-19 au spus angajatorilor că prin noile politici de lucru flexibil, munca li s-a menținut sau s-a îmbunătățit.

Recrutare digitală

Pentru a respecta o serie de restricții legate de COVID-19, întreprinderile din întreaga lume și-au adaptat metodele de recrutare pentru a continua să angajeze personal nou în timpul pandemiei. Astfel s-a trecut la „angajări virtuale”, care implică intervievarea candidaților prin intermediul platformelor online și utilizarea de teste și sondaje online pentru a identifica persoanele cele mai potrivite pentru echipă. Procedurile digitale de recrutare (numite și recrutări online) s-au dovedit a fi eficiente și economice, iar departamentele de resurse umane sunt entuziasmate la ideea de a continua să utilizeze aceste noi metode și instrumente.

Formări online

În mod tradițional, metoda cea mai frecventă de inițiere a personalului nou și de perfecționare a personalului existent era formarea în prezență fizică. În general era invitat un anumit expert să se deplaseze într-un loc separat sau erau solicitați colegi să creeze prezentări pentru a-și împărtăși cunoștințele unei săli pline de colegi. De la pandemie s-a înregistrat însă o creștere enormă a formărilor online, ceea ce a făcut ca experții să fie mai accesibili pentru personal și a permis unui număr mai mare de persoane să participe la sesiuni de formare, economisind timpul de deplasare în clădiri. Participarea la sesiuni de formare din orice loc din lume a deschis oportunități de învățare pentru toate întreprinderile.

Pentru a afla mai multe despre munca într-o lume post-COVID-19, consultați Organizarea cu succes a unui interviu de angajare online.

 

Linkuri conexe:

Zoom

Microsoft Teams

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
  • Tendințe de recrutare
Secțiuni aferente
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.