Skip to main content
Logoul Comisiei Europene
EURES
Știre13 noiembrie 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Alessandria își găsește un loc de muncă ca îngrijitoare în Germania

Datorită unei inițiative comune a EURES și a doi angajatori germani, mai multor solicitanți de locuri de muncă din Europa li s-a oferit șansa de a face cursuri de formare pentru a deveni îngrijitori pentru persoane cu nevoi speciale în Bavaria. Alessandria Grossi, unul dintre beneficiarii acestei inițiative, ne spune povestea ei.

Alessandria finds a career as a care worker in Germany
Alessandria Grossi

„Totul a început într-o după-amiază, în iulie 2019, când eram pe pagina de Facebook a EURES și citeam despre un proiect pentru recrutarea de îngrijitori în Germania”, începe să povestească Alessandria. „Acesta m-a intrigat.” La vârsta de 45 ani, Alessandria nu lucra și întâmpina greutăți în găsirea unui nou loc de muncă stabil. Deoarece fusese crescută în Germania înainte de a se muta în Italia în adolescență, era dispusă să se întoarcă în Germania pentru o nouă provocare. Acest proiect i-a dat speranțe.

O oportunitate de formare în sectorul serviciilor de îngrijire

Alessandria a contactat EURES, iar la început a primit sprijin din partea lui Rosaria Petrillo de la EURES Milano, fiind apoi pusă în legătură cu consiliera EURES Charlotte Glötzner din cadrul oficiului de plasare a forței de muncă străine (ZAV) din Nürnberg, care făcea parte din echipa care lucra pe proiect. În colaborare cu doi furnizori de servicii de îngrijire din Bavaria, Stiftung Sankt Johannes din Marxheim-Schweinspoint și Dominikus-Ringeisen-Werk din Ursberg, Charlotte și colegii ei încercau să găsească solicitanți de locuri de muncă din Europa care să urmeze cursuri de formare pentru îngrijirea persoanelor cu nevoi speciale la cele două organizații.

Acest lucru urma să ajute la acoperirea deficitului de competențe de la nivel local, după cum explică Charlotte. „Angajatorii din Germania se confruntă cu tot mai multe dificultăți în recrutarea de lucrători calificați pentru îngrijirea persoanelor cu nevoi speciale,” spune ea. „Valoarea adăugată a acestui proiect este că îmbină munca propriu-zisă cu formarea profesională, iar participanții primesc un salariu.”

Vizitele la angajatori oferă o imagine realistă

În februarie 2020, Charlotte a invitat-o pe Alessandria în Bavaria să participe la un eveniment de recrutare cu durata de două zile. Charlotte a organizat aceste zile împreună cu Anja Coenen, consilieră EURES la agenția locală de ocupare a forței de muncă din Donauwörth.

În prima zi, ele au furnizat informații despre programele de formare și despre sprijinul disponibil prin intermediul EURES, care includea oportunități de finanțare pentru acoperirea cheltuielilor de călătorie, pentru cursuri de limbă și pentru mutare. Solicitanții de locuri de muncă au participat, de asemenea, la un interviu cu potențialii lor angajatori.

În cea de-a doua zi, aceștia au vizitat sediile celor două organizații, inclusiv locuințele pe care urmau să le ofere angajatorii. „A fost un bonus pentru solicitanții de locuri de muncă, căci și-au putut face o imagine realistă despre viitorul loc de muncă și despre mediul de lucru”, afirmă Charlotte.

Lucrurile avansează, în ciuda pandemiei de COVID-19

Evenimentul de recrutare a fost un mare succes, întrucât Alessandria și alți opt solicitanți de locuri de muncă din Europa au primit oferte de muncă. Din păcate, de atunci pandemia de COVID-19 a cauzat dificultăți uriașe pentru toată lumea. Ca urmare a restricțiilor de călătorie și a reglementărilor stricte din sectorul serviciilor de îngrijire, demararea proiectului s-a amânat.

Cu toate acestea, Alessandria și încă un participant au putut să se mute în Bavaria în luna iunie pentru a începe cursurile de formare la Stiftung Sankt Johannes. Ceilalți participanți au început să lucreze în octombrie la Dominikus-Ringeisen-Werk, iar în prezent participă la cursuri online de limba germană pentru a-i ajuta să se integreze.

O bună acomodare cu sprijin

În ciuda acestor circumstanțe neobișnuite, Alessandria se acomodează bine datorită angajatorului ei „foarte prietenos și primitor”. Ea a beneficiat și de sprijin financiar din partea EURES prin programul Reactivate, de care s-a folosit pentru a-și plăti drumul până în Germania și pentru a-și mobila locuința.

„Nu mi-a fost ușor să-mi las familia și să vin să lucrez aici în Germania”, afirmă ea. „Însă ceea ce m-a determinat să continui pe această cale a fost ocazia de a-i ajuta și pe alții. Mă simt bine și îmi place munca. Mi-a plăcut întotdeauna să lucrez cu persoane cu nevoi speciale.”

„La vârsta mea, să urmez cursuri de formare și să lucrez în Germania, într-o regiune frumoasă ca Bavaria, pare a fi un vis”, spune ea. „Profit de această ocazie pentru a mulțumi întregului personal EURES.”

 

Linkuri conexe:

Reactivate

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Tendințe de recrutareRețelele de socializarePovesti de succesTineret
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Administrative and support service activitiesHuman health and social work activitiesOther service activities

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.