Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel12 september 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

‘Je eerste EURES-baan’: wat hebben jonge mensen eraan?

‘Je eerste EURES-baan’ is oorspronkelijk opgezet als proefprogramma (in 2012). Het is een gerichte beroepsmobiliteitsregeling die getalenteerde jonge Europese werkzoekenden helpt toegang te krijgen tot kansen die bedrijven en organisaties in heel Europa aanreiken.

‘Your first EURES Job’: What’s in it for young people?

Waarom deelnemen aan het initiatief ‘Je eerste EURES-baan’?

De regeling ‘Je eerste EURES-baan’ is ideaal voor jongeren die moeite hebben met het vinden van werk in eigen land en die op zoek zijn naar nieuwe kansen in het buitenland. De regeling dekt alle 28 EU-lidstaten, IJsland en Noorwegen en staat open voor kandidaten met verschillende onderwijsniveaus en/of werkervaring. De aangeboden kansen zijn onder meer banen en leerlingplaatsen voor minimaal zes maanden en stages (voor minimaal drie maanden).

Wat zijn de belangrijkste voordelen van ‘Je eerste EURES-baan’?

  • Je ontvangt ondersteuning op maat bij het zoeken naar een baan en naar de juiste bedrijven of organisaties en bij de aanwerving om de ideale baan of opleidingsmogelijkheid te vinden.
  • Je kunt in aanmerking komen voor financiële steun om een deel van de kosten te dekken voor het zoeken naar kansen in een ander EU-land (zoals persoonlijk sollicitatiegesprek, verplaatsings- of verhuiskosten, taalopleiding).
  • Je kunt gebruikmaken van gratis ondersteuningsdiensten, zoals opleiding vóór en/of na de plaatsing (talen, enz.), mentoring en ontvangstfaciliteiten in je land van bestemming.

Wie kan aan de regeling ‘Je eerste EURES-baan’ deelnemen?

Om aan de regeling te kunnen deelnemen, moet je:

  • tussen 18 en 35 jaar oud zijn;
  • een onderdaan zijn van een van de 28 EU-lidstaten, IJsland of Noorwegen die er legaal verblijft;
  • er nog niet in geslaagd zijn een baan of opleidingsmogelijkheid te vinden in eigen land;
  • bereid zijn om naar een andere lidstaat van de EU28, Noorwegen of IJsland te verhuizen voor een baan, leerplaats of stage.

Hoe kan ik deelnemen aan ‘Je eerste EURES-baan’?

‘Je eerste EURES-baan’ wordt uitgevoerd door openbare diensten voor arbeidsvoorziening die tot het EURES-netwerk behoren. Om aan de regeling deel te nemen, volstaat het je in te schrijven bij een van deze openbare diensten voor arbeidsvoorziening (gewoonlijk door een aanvraagformulier in te vullen, je gegevens via internet op te geven of een contactadres per e-mail door te geven).

Indien er nog geen specifieke ‘Je eerst EURES-baan-diensten’ worden aangeboden in je land, kun je contact opnemen met een van de organisaties op de lijst. We raden je aan een van de grotearbeidsvoorzieningsdiensten in Italië, Zweden, Frankrijk of Duitsland te kiezen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Als je meer wilt weten over de regeling, zijn de pagina's van de EURES-website die gewijd zijn aan ‘Je eerste EURES-baan’, een goede plek om te beginnen. Verder zijn er enkele nuttige publicaties met meer informatie, zoals de handleiding over ‘Je eerste EURES-baan’, te vinden op de website van DG EMPL.

 

Verwante links:

Je eerste EURES-baan

De website van DG EMPL

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Bijzonderheden

Onderwerpen
Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Hulp & ondersteuning
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.