Skip to main content
EURES
Uutisartikkeli27. heinäkuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Miksi pehmeät taidot ja tunneäly ovat nykyään tärkeämpiä kuin koskaan

COVID-19-pandemian jälkeinen maailma voi olla täynnä epävarmuutta ja haasteita. Siksi yritykset tarvitsevat työntekijöitä, joilla on tunneälyä ja erilaisia pehmeitä taitoja, joiden avulla vaikeista ajoista selviäminen on helpompaa.

Why soft skills and emotional intelligence are more important than ever
Unsplash

Pehmeät taidot liittyvät tapaan olla vuorovaikutuksessa kollegojen kanssa, niiden avulla ratkaistaan ongelmia ja hallitaan työskentelyä. Tunneälyllä taas tarkoitetaan kykyä tiedostaa ja ymmärtää omia ja muiden tunteita. Tässä tarkastellaan joitakin näistä taidoista ja sitä, miksi ne ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan.

Itsenäisyys ja vastuu

Etätyö on lisännyt työntekijöiden itsenäisyyttä, mikä saattaa jäädä pysyväksi vaatimukseksi työmarkkinoilla COVID-19-pandemian jälkeenkin. Vaikka pitkällä aikavälillä etätyön lisääntyminen voi vaikuttaa myönteisesti tuottavuuteen ja muihin talouden ja yhteiskunnan indikaattoreihin (esimerkiksi hyvinvointi, sukupuoli, alueellinen tasa-arvo, asuminen, päästöt), sen kokonaisvaikutuksiin liittyy riskejä erityisesti innovoinnin ja työntekijöiden tyytyväisyyden osalta. Monet työntekijät raportoivat piilotetuista ylityötunneista, koska työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Tämän ehkäisemiseksi työntekijöiden on oltava hyviä ajanhallinnassa. Heidän pitäisi pystyä vetämään rajoja, maksimoimaan tuottavuus työaikana ja ottaa tarvittaessa vastuuta, mutta myös pitää heille kuuluvat tauot ja vapaat työuupumuksen välttämiseksi.

Ennakoiva viestintä ja yhteistyö

Vähäinen kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus yhteisessä työtilassa merkitsee sitä, että mahdollisuudet vertaisoppimiseen ovat vähentyneet huomattavasti. Tämän vuoksi työntekijöiden on oma-aloitteisesti hankittava uusia taitoja, tietoa ja palautetta.

Jotta tästä aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriöitä ja yhdessä työskentely voisi olla tehokasta, työntekijöiden on pohdittava, millä tavoin heidän kollegansa mielellään viestivät, ja kehitettävä ns. digitaalinen etiketti. Pitävätkö kollegat pitkistä ja seikkaperäisistä sähköposteista vai haluavatko he mieluummin keskustella asiasta puhelimitse? Kuinka usein he haluavat saada tietoa työtehtävän edistymisestä? Pitävätkö he videopuheluista vai pitäisikö heihin mieluummin ottaa yhteyttä pikaviestillä?

Etätyö edellyttää myös ns. virtuaalisen kehonkielen korostamista. Jotta työntekijät voisivat osallistua virtuaalikokouksiin tehokkaasti, heidän pitäisi olla tietoisia tavasta, jolla esiintyvät, ja antaa sekä ammattimainen että miellyttävä kuva. Olennaista on katsekontakti kameraan, hymy, levottoman liikehdinnän välttäminen, mikrofonin pitäminen äänettömällä, kun sitä ei tarvita, sekä ryhdikäs asento.

Tunneäly ja empatia

COVID-19-kriisillä on ollut valtava vaikutus kaikkiin, joita se on koskettanut. Kriisin seurauksena monilla ihmisillä saattaa olla muun muassa kasvaneesta työmäärästä johtuvaa stressin lisääntymistä, taloudellisia rasitteita, omia tai läheisen terveysongelmia, kuolemantapauksia lähipiirissä tai puutteita lastenhoidossa. Siksi on tärkeämpää kuin koskaan, että ihmiset osaavat osoittaa empatiaa muiden kokemuksia kohtaan ja ottavat vastuuta myös heidän työnsä laadusta.

Sopeutumiskyky ja halu kehittyä

Sopeutuakseen COVID-19-kriisin jälkeisiin markkinoihin yritykset harkitsevat uudelleen toimitusketjujensa kriittisiä osia. Selviytyäkseen uudesta tilanteesta työntekijöiden on oltava motivoituneita kehittämään taitojaan uusia vaatimuksia vastaaviksi ja edelleen keskityttävä uusille markkinoille soveltuvan osaamisen kehittämiseen.

Toivottavasti artikkeli tarjosi hyödyllisen näkökulman siitä, miksi pehmeät taidot ja tunneäly ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Lisää kiinnostavaa luettavaa COVID-19-kriisin jälkeisestä työelämästä löytyy artikkelista Seitsemän vinkkiä toimistolle palaamiseen liittyvän ahdistuksen vähentämiseen.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Seitsemän vinkkiä toimistolle palaamiseen liittyvän ahdistuksen vähentämiseen

Etsi EURES-neuvojaa

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.