Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli30. toukokuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Millainen on hyvä työnantaja?

On olemassa paljon selvityksiä siitä, mitkä yritykset ovat suurimpia ja missä yrityksissä on eniten työntekijöitä. Työnhakijoille koko ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Parhaat työnantajat antavat työntekijöille sen, mitä he haluavat.

What makes a “good employer”?
EURES

Useimmat työnantajat kuulisivat mielellään, että heidän työpaikkansa on houkutteleva mahdollisille työntekijöille. Mutta millaisiin työnantajan ominaisuuksiin työnhakijan valinnat perustuvat? Mikä tekee työnantajasta houkuttelevan?

Vuonna 2015 Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskus (Cedefop) julkaisi eurooppalaista osaamista ja työllisyyttä koskevan tutkimuksen (European Skills and Jobs Survey). Tutkimuksessa keskityttiin osaamisen tarjonnan ja kysynnän kohtaamattomuuteen. Cedefop kysyi tutkimuksen yhteydessä kaikista EU:n 28 jäsenvaltiosta peräisin olevilta yhteensä 49 000 aikuiselta työntekijältä, millaisin perustein he ottivat vastaan nykyisen työpaikkansa.

Tulokset osoittivat, että työntekijät eivät pitäneet ensisijaisena sellaisen työpaikan löytämistä, joka vastaisi heidän osaamistaan. Sen sijaan kaikkein tärkeintä oli se, että itse työtä pidettiin kiinnostavana ja mieluisana, ja heti tämän jälkeen tärkeänä pidettiin työsuhdeturvaa ja hyvää tasapainoa työ- ja yksityiselämän välillä.

Työnantajien olisi selvästi hyvä pyrkiä ottamaan tämä huomioon. On tärkeää, että työnantajat eivät mainosta pelkästään työtehtäviä, vaan ilmoittavat hakijoille myös muista tekijöistä sekä siitä, mitä muuta työnantaja voi tarjota työntekijöilleen.

Työnantajien yrityskuvan kehittämiseen erikoistunut Universum on pyrkinyt vastaamaan houkuttelevuutta koskevaan kysymykseen vuotuisessa Osaamisselvitys (Talent Survey) -selvityksessään, jonka kohteena oli tänä vuonna 198 500 liiketalouden ja tekniikan/tietotekniikan opiskelijaa Euroopan 12 suurimmasta taloudesta.

Ehkä odotetusti Google – joka tunnetaan maailmanlaajuisesti luovuuteen kannustavasta ja monia etuja tarjoavasta työkulttuuristaan – oli Universumin suosituimpia työnantajia koskevan luettelon kärjessä sekä liiketalouden että tekniikan/tietotekniikan opiskelijoiden keskuudessa. Muista yrityksistä kumpaankin luetteloon pääsi ainoastaan Microsoft, joka sijoittui toiseksi tekniikan/tietotekniikan opiskelijoiden keskuudessa ja kolmanneksi liiketalouden opiskelijoiden keskuudessa.

Nämä kaksi yritystä sijoittuivat tänä vuonna kärkisijoille myös Forbesin Global 2000 -luettelossa, jossa yritykset asetetaan paremmuusjärjestykseen myynnin, tuoton, varojen ja markkina-arvon perusteella. Toisille kokokin voi siis olla tärkeää. Suuren yrityksen nimi on hyvä lisä ansioluetteloon, mutta mistä muista syistä opiskelijat pitävät näitä yrityksiä houkuttelevina?

Universumin tutkimuksen mukaan liiketalouden opiskelijat kiinnittivät huomiota mahdollisuuksiin saada tulevaisuudessa hyvät ansiot, saada ammatillista koulutusta ja kehitystä sekä hyvät suositukset tulevaisuutta varten. Tietotekniikan ja tekniikan opiskelijat pitivät tärkeimpänä innovointia, mutta myös he kiinnittivät huomiota ammatilliseen koulutukseen ja kehitykseen, tuleviin hyviin ansioihin sekä myös luovaan ja dynaamiseen työympäristöön. Google selvästi tarjoaa tällaisen ympäristön työntekijöilleen.

Mitä näiden kahden tutkimuksen tulokset siis kertovat? Ensinnäkin on selvää, että Cedefopin tutkimien nykyisten työntekijöiden ja Universumin kyselytutkimuksen kohteena olevien opiskelijoiden välillä on eroja. Tämän lisäksi Universumin tulokset osoittavat, että osa opiskelijoista pitää urallaan tiettyjä tekijöitä muita tärkeämpinä riippuen alasta, jolle he haluavat töihin.

Näin ollen on selvää, että jokaisen työnantajan on räätälöitävä ja mukautettava yrityskuvaansa työnantajana sen mukaan, millaisia työntekijöitä ne hakevat. Työnantajien ei tarvitse olla Googlen kaltaisia houkutellakseen lahjakkaita ja päteviä työntekijöitä, mutta niiden on tarkasteltava sitä, miten ne markkinoivat itseään ja erottuvat joukosta. Tämä tapahtuu luomalla oikeanlainen työympäristö ja myönteinen työkulttuuri sekä sitoutumalla kaikkien työntekijöiden koulutukseen ja kehitykseen.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Cedefopin eurooppalaista osaamista ja työllisyyttä koskeva tutkimus (European Skills and Jobs Survey)

Universumin osaamisselvitys (Talent Survey)

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Löydä EURES-neuvonantaja

Työ- ja elinolot EURES-maissa

EURESin työtietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat verkkotapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Liiketoiminta / Yrittäjyys
  • Vinkkejä
  • Rekrytointitrendit
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.