Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk30 november 2022Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Mit tesz az EU a fogyatékossággal élő személyek támogatása érdekében?

Világszerte december 3-án rendezik meg a fogyatékossággal élők nemzetközi napját. Ismerje meg, mit tesz az EU annak biztosítása érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek Európában egyenlő feltételek mellett vehessenek részt az oktatásban és férjenek hozzá a foglalkoztatáshoz, az infrastruktúrákhoz, a termékekhez és a szolgáltatásokhoz.

What the EU does to support persons with disabilities

 

Bár az Európai Unióban mintegy 87 millió fogyatékossággal élő személy él, gyakran válhatnak tisztességtelen bánásmód vagy hátrányos megkülönböztetés célpontjaivá. A fogyatékossággal élők körében a foglalkoztatási ráta jóval az uniós átlag alatt marad – mindössze 50%. Az oktatásban való részvételük mértéke szintén alacsony; kevesebb mint 30%-uk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Emellett több mint egynegyedüket fenyegeti a szegénység, illetve a társadalmi kirekesztés veszélye.

Az EU jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ezeket a kihívásokat különféle intézkedések segítségével kezelje. Az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és az Európai Unió Alapjogi Chartájára építve valamennyi uniós tagállam elkötelezett a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javítása mellett.

A szociális jogok európai pillére

A szociális jogok európai pillérének 17. alapelve kimondja, hogy a fogyatékossággal élő személyeknek joguk van olyan jövedelemtámogatásra, amely számukra méltósággal élhető életet, a munkaerőpiacon és a társadalomban való részvételüket lehetővé tevő szolgáltatásokat, valamint a szükségleteikhez igazított munkakörnyezetet biztosít.

Tudjon meg többet a szociális jogok európai pilléréről.

Stratégia a fogyatékossággal élő személyek jogainak érvényre juttatásáért (2021–2030)

Az Európai Bizottság 2021 márciusában előterjesztette a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló, a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó ambiciózus stratégiát. A stratégia célja annak biztosítása, hogy a fogyatékossággal élő személyek az EU-ban és azon kívül is másokkal egyenlő alapon, teljes mértékben részt vehessenek a társadalomban. A stratégia tartalma a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményen alapul, melyet minden tagállam aláírt.

További információk a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló, a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó stratégiával kapcsolatban

Az európai akadálymentesítési irányelv

A stratégiához való hozzájárulásként az európai akadálymentesítési irányelv biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a mindennapi termékek és szolgáltatások széles köréhez. Ennek a jogszabálynak a részeként a vállalatoknak 2025-ig gondoskodniuk kell róla, hogy termékeik és szolgáltatásaik megfeleljenek a közös uniós akadálymentességi követelményeknek.

Tudjon meg többet az európai akadálymentesítési irányelvről.

Finanszírozás

Az EU évente vissza nem térítendő támogatást nyújt több, a fogyatékossággal élő személyekkel foglalkozó európai szervezetnek és nem kormányzati szervezetnek. A támogatások az adott szervezetek kapacitásépítését segítik, és megkönnyítik részvételüket az uniós szintű folyamatokban (pl. véleménynyilvánítás az uniós jogszabályok és szakpolitikák alakulásával kapcsolatban).

További információk a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programmal kapcsolatban.

Válassza az EURES-t

Ha gondjai vannak az álláskereséssel vagy új munkahelyet szeretne találni, vegye fel a kapcsolatot az Ön országában található egyik EURES-tanácsadóval. Mivel az EURES-portál több mint 3,9 millió álláshirdetést tartalmaz, talán csak néhány kattintásnyira van egy új karrier lehetőségétől.

Látogasson el erre az oldalra ha többet szeretne megtudni arról, hogyan támogatja az EU a fogyatékossággal élő személyeket.

 

Kapcsolódó linkek:

Stratégia a fogyatékossággal élő személyek jogainak érvényre juttatásáért (2021–2030)

Az Európai Unió Alapjogi Chartája

EURES-tanácsadó az Ön országában

Az európai akadálymentesítési irányelv

A szociális jogok európai pillére

További információk a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programmal kapcsolatban

Fogyatékossággal élő személyek

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyezménye a fogyatékossággal élő személyek jogairól

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekHírek/jelentések/statisztikaIfjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Munkaerő-piaci információk
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.