Skip to main content
EURES

EURES a határon átnyúló régiókban

Az EU belső határrégiói az EU területének 40%-át teszik ki. Ezeken a területeken közel 2 millió, határt átlépő munkavállaló lakik. Az EU-n belüli munkavállalói mobilitásról szóló legutóbbi jelentés szerint 2020-ban az Európai Unióban több mint 1,3 millió ember dolgozott egy, a lakóhelyétől eltérő uniós országban.

A határt átlépő munkavállalók azonban nap mint nap számos akadállyal szembesülhetnek, hiszen az egyes országok különböző gyakorlatai, szociális biztonsági rendszere, jogrendszere, adózási szabályai eltérhetnek egymástól. Ráadásul a tömegközlekedési útvonalak gyakran kevésbé fejlettek a határokon átívelően, mint az egyes országokon belül, ami még inkább akadályozza a tagországok közötti foglalkoztatási mobilitást.

Az EURES segít a határt átlépő munkavállalóknak leküzdeni ezeket az akadályokat azáltal, hogy az Európai Szociális Alap Plusz (ESZA+) forrásaiból pénzügyi támogatást nyújt a határokon átnyúló partnerségeknek.

Ezekben a partnerségekben az EURES tagjai és partnerei határokon átívelő együttműködést folytatnak azért, hogy megkönnyítsék a munkavállalóknak az elhelyezkedést az EU más országaiban, a munkáltatóknak pedig a más tagországokból jelentkezők felvételét. Olyan szervezetek is részt vehetnek ezekben a partnerségekben, amelyek nem tagjai az EURES-hálózatnak, amennyiben hozzá tudnak járulni ezeknek a céloknak az eléréséhez. A partnerek közé tartoznak jellemzően az állami foglalkoztatási szolgálatok, a munkáltatói szervezetek, valamint az egyetemek, a vállalkozói szövetségek, a szakszervezetek és a kereskedelmi kamarák.

2022-ben és 2023-ban hét – összesen kilenc ország szervezeteit tömörítő – határokon átnyúló partnerség részesül ESZA+-finanszírozásban. Ezenkívül több partnerség tevékenykedik uniós pénzügyi támogatás nélkül.

Az ESZA+ által támogatott, határokon átnyúló partnerségeket az alábbiakban mutatjuk be. Kattintson a kívánt linkre, ha szeretne többet megtudni az adott partnerségről és annak tevékenységéről és szolgáltatásairól, vagy ha bővebb tájékoztatásra, illetve támogatásra van szüksége.

 

A partnerségek átfogó célja, hogy tájékoztatást és tanácsadást nyújtsanak az álláskeresőknek és a munkaadóknak az uniós országok közötti foglalkoztatási mobilitásról, továbbá munkaközvetítési lehetőségeket és munkaerő-felvétel előtti és utáni szolgáltatásokat biztosítsanak.

Szakértői csoportok állnak rendelkezésre, amelyek támogatást nyújtanak a munkavállalóknak a szakmai pályafutásuk minden szakaszában, illetve válaszolnak az EU más országaiban történő munkavégzés gyakorlati szempontjaival kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

A partnerségek továbbá figyelemmel kísérik az érintett országok közötti mobilitás mértékét, a munkaerőpiaci fejleményeket, valamint azonosítják azokat az akadályokat, amelyek hátráltathatják a munkavállalók szabad mozgását a határokon átnyúló regionális munkaerőpiacon.

A partnerségek minden évben számos olyan tevékenységet folytatnak, amelyekkel mind az álláskeresőket, mind pedig a munkaadókat támogatják.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni az Ön régiójában elérhető álláslehetőségekről, forduljon az EURES tanácsadóihoz.