Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES

Élet és munka

Európában élni és dolgozni

Az Élet és munka rovatról

Amikor külföldre költözés előtt áttekinti a fontos gyakorlati, jogi és adminisztratív kérdéseket, könnyen elvesztheti a fonalat. Az EURES portál „Élet- és munkakörülmények” című oldalainak célja, hogy azáltal, hogy előzetes tájékoztatást nyújt Önnek, külföldre költözése minél zökkenőmentesebb legyen. Az oldalakon arról is tájékozódhat, hogy rövid és hosszabb távon milyen ágazatokban van jelentős egyensúlyhiány a megüresedett álláshelyek és a munkavállalók száma között, ami befolyásolhatja álláskeresését.

Bár másik uniós országban élni és dolgozni az Európai Unió egyik alapvető szabadsága – és ez az EGT- és EFTA-megállapodások alapján Norvégiára, Izlandra, Liechtensteinre és Svájcra is vonatkozik –, egyes újonnan csatlakozott uniós országok állampolgáraira bizonyos átmeneti szabályok vonatkoznak. Az átmeneti rendelkezések EURES országokban történő alkalmazásának módjáról további információkat talál a portál „Szabad mozgás” menüpontjában, vagy az alábbi linkre kattintva:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=466&langId=hu

Munkáltatója bizonyos időre megszokott munkahelye szerinti tagállamon kívülre küldi Önt dolgozni? Ha igen, ön „kiküldött munkavállalónak” számít, és az EUROPA-portál „Kiküldött dolgozók” című oldalán további tájékoztatást találhat a munkakörülményeire vonatkozó szabályokról:.

Részletesebb tájékoztatásért keresse fel helyi, vagy az Ön által kiválasztott célországban tevékenykedő EURES tanácsadót.