Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel12 april 2024Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Wil je dat jouw sollicitatiebrief in het oog springt? Lees dan de onderstaande tips

Solliciteren is vandaag de dag een digitaal proces en werkgevers krijgen meer reacties dan ooit op hun vacatures. Hoe kun je je sollicitatie zodanig verbeteren dat je tot de topkandidaten behoort? De sleutel ligt misschien wel in je sollicitatiebrief.

Want to make your cover letter stand out? Here’s how
Photo credit: Adobe

Werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact brengen is vandaag de dag gemakkelijker dan ooit. In slechts enkele minuten kun je online de voor jou interessante vacatures bekijken en met één muisklik je cv opsturen. In dit bijna geautomatiseerde proces besteden sollicitanten zelden veel aandacht aan de “ouderwetse” sollicitatiebrief, die vroeger een standaardaanvulling op het cv was. Maar als je jouw kansen bij een potentiële werkgever wilt vergroten, onderschat dan niet de kracht van een goed geschreven sollicitatiebrief om je te onderscheiden van de rest.

Hier volgen enkele tips over hoe je een sollicitatiebrief maakt die in het oog springt:

Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Werkgevers willen zien dat je een goede match bent, niet alleen voor de functie, maar ook voor hun organisatie. Kijk voordat je solliciteert niet alleen naar de gevraagde vaardigheden, maar ga ook na wat de filosofie en de waarden van de organisatie zijn. Zorg ervoor dat dit wordt weerspiegeld in je sollicitatiebrief door aan te geven hoe jouw specifieke kwaliteiten en persoonlijkheid aansluiten bij de organisatie.

Weet “waarom” je solliciteert en geef dit duidelijk aan

Natuurlijk wil je de baan om allerlei redenen, die jij misschien heel vanzelfsprekend vindt. Maar een potentiële werkgever wil weten waarom je deze specifieke baan binnen deze specifieke organisatie in de wacht wil slepen. Wees duidelijk over wat jou aantrekt in de specifieke organisatie en hoe jouw unieke vaardigheden zullen bijdragen aan het succes ervan.

Herhaal niet wat al in je cv staat

In je sollicitatiebrief laat je zien hoe enthousiast je bent over de functie waarnaar je solliciteert en hoe geschikt je ervoor bent. Dit is anders dan bij je cv. Je sollicitatiebrief gaat dieper en geeft precies aan hoe jouw profiel zich verhoudt tot de functieomschrijving en de gevraagde kwalificaties.

Laat zien wat je al hebt bereikt

Dit is jouw kans om je prestaties in de verf te zetten, dus schuw niet om jezelf in een goed daglicht te zetten. Druk waar mogelijk in cijfers uit wat je hebt bereikt en noem specifieke voorbeelden van de manier waarop jouw vaardigheden hebben bijgedragen aan het succes van vorige werkgevers.

Geen standaardbrief

Niemand vindt het fijn om een standaardtekst door te lezen, en dat geldt zeker voor recruiters/werkgevers. Als je solliciteert naar een baan, stem de inhoud van je brief dan af op de specifieke functie die je op het oog hebt. Begin je brief niet met “Geachte heer, mevrouw”, maar zoek uit wie verantwoordelijk is voor de vacature is en spreek hem of haar persoonlijk aan.

Gebruik je eigen woorden

Een sollicitatiebrief is een zakelijk document, dus kies voor formele bewoordingen. Tegelijkertijd wil je natuurlijk ook je unieke karakter naar voren brengen en de aandacht van je lezer trekken. Misschien kun je een leuke binnenkomer bedenken, bijvoorbeeld met een persoonlijke anekdote of een uitdagende vraag die de interesse van je lezer wekt, zodat hij of zij meer over je te weten wil komen.

Minder is meer

Drie alinea’s is een prima lengte voor een sollicitatiebrief; dit is voldoende om je argumenten over te brengen. Duidelijk en beknopt zijn is cruciaal. Je kunt je brief het beste als volgt opbouwen:

  1. Geef blijk van je enthousiasme voor de functie en je belangstelling voor de organisatie.
  2. Noem je belangrijkste vaardigheden/prestaties en geef aan hoe ze verband houden met de functie.
  3. Vermeld hoe jouw bijdrage waarde toevoegt aan de organisatie en moedig de ontvanger aan om een volgende stap te zetten.

Je bent nu klaar om je cv en je sollicitatiebrief te versturen. Zorg ervoor dat je je brief naleest voordat je je sollicitatie verstuurt, of laat iemand anders dit doen; misschien wordt er zo nog een foutje gevonden dat je zelf over het hoofd had gezien. Succes!

 

Wil je meer weten over hoe jij jezelf als kandidaat aantrekkelijker kunt maken? Bekijk onze tips over hoe je je waarde voor werkgevers kunt verhogen.

 

 

Links:

Hoe kan ik een prestatiegericht cv opstellen?

Vijf tips om je cv op een goede manier vorm te geven

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES- vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES- evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op X

EURES op LinkedIn

EURES op Instagram

 

Onderwerpen
  • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
  • Hulp & ondersteuning
  • Hints en tips
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.