Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli1. kesäkuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Seitsemän vinkkiä toimistolle palaamiseen liittyvän ahdistuksen vähentämiseen

Samalla, kun koronarokotettujen määrä kasvaa, yrityksissä eri puolilla Eurooppaa valmistellaan toimistojen avaamista. Ajatus toimistolle palaamisesta kuitenkin ahdistaa monia työntekijöitä. EURESilla olemme koonneet muutamia vinkkejä paluun helpottamiseksi.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

On täysin normaalia, että toimistolle palaaminen ahdistaa. Olipa kyse siitä, että olet huolissasi omasta terveydestäsi tai jonkun toisen saman talouden jäsenen terveydestä, tai siitä, että kammoat pitkää työmatkaa, tai yksinkertaisesti siitä, että olet tottunut tekemään työtä kotona, toimistolle paluuseen liittyvää ahdistusta ei pidä sivuuttaa pelkällä olankohautuksella. Mielenterveydestä huolehtiminen on aivan yhtä tärkeää kuin fyysisen terveyden vaaliminen. Jos siis töihin palaaminen arveluttaa, tutustu vinkkeihin, jotka olemme koonneet muutoksen helpottamiseksi.

Älä kätke tunteitasi

Jos tunnemme työhön liittyvää ahdistusta, saatamme nolostua, koska luulemme, että olemme ainoita, joilla on tällaisia tunteita. Ahdistusta ei pidä tukahduttaa. On tärkeää kohdata se ja yrittää ymmärtää, mistä se johtuu. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi keskittyä negatiivisiin tunteisiin. Pelkojen kohtaaminen ja niiden ymmärtäminen ovat ensi askelia kohti niiden voittamista.

Valmistaudu uusiin työoloihin

Elämä voi olla palautumassa normaaliksi, mutta se ei tarkoita, että työympäristösi olisi samanlainen kuin ennen pandemiaa. Työpaikoilla voi olla uusia käytäntöjä työntekijöiden suojaamiseksi: sosiaalista kanssakäymistä saatetaan rajoittaa, ja kasvomaskin käyttö voi olla pakollista. Voi kestää päiviä tai viikkoja ennen kuin totut työskentelemään uudessa ympäristössä, ja siksi voit tuntea itsesi tavallista väsyneemmäksi työpäivän päätteeksi.

Huolehdi työ- ja yksityiselämän tasapainosta

Kotona työskentelyssä on omat huonot puolensa, mutta monet ovat todenneet, että se on parantanut huomattavasti työ- ja yksityiselämän tasapainoa ja hyvinvointia. Älä anna toimistolle paluun vaikuttaa päivärutiiniisi. Jos tapanasi on esimerkiksi käydä lounasaikaan kävelylenkillä, pidä kiinni tästä tavasta ”uudesta” työskentelypaikasta huolimatta ja yritä lopettaa työt ajoissa aina, kun vain suinkin mahdollista.

Tunnista stressin merkit

Stressi näkyy kehossa fyysisinä oireina, kuten leukalihasten jumiutumisena, hartioiden ja selkälihasten kireytenä tai pinnallisena hengityksenä. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi toimistolla, pidä pieni tauko: kiinnitä huomiota stressin merkkeihin, hengitä muutaman kerran syvään, rentoudu ja venyttele sitä kehon osaa, joka tuntuu kireältä.

Levitä positiivisuutta

Pyri levittämään ympärillesi positiivisuutta työympäristössäsi. Tämä voi tuntua aluksi vaikealta, mutta huomaat pian, että siitä on hyötyä sekä työtovereillesi että sinulle itsellesi. Tällainen lähestymistapa auttaa sinua keskittymään toimistolle paluun positiivisiin puoliin ja irtaantumaan negatiivisten skenaarioiden murehtimisesta.

Ota selvää joustavan työn mahdollisuudesta

Selvitä, miten yrityksessäsi suhtaudutaan joustavaan työhön. Voit ehkä sopia työnantajasi kanssa hybridijärjestelystä, jossa työskentelet toimistolla vain muutaman päivän viikossa. Voit myös neuvotella työaikasi muuttamisesta niin, että pystyt välttämään aamu-/iltaruuhkat.

Pyydä rohkeasti apua

Jos ahdistus ei tunnu helpottavan ja tarvitset apua, kysy henkilöstöhallinnosta tietoa mielenterveyttä tai hyvinvointia tukevista ohjelmista, joihin voisit osallistua. Älä myöskään epäröi pyytää apua lääkäriltä tai muilta terveydenhuollon ammattilaisilta.

Covid-19-pandemia on muuttanut elämäämme monin tavoin ja erityisesti työpaikoilla. Terveyskriisi on vaikuttanut työn aikatauluihin, välineisiin, ympäristöön ja prioriteetteihin. Lue tästä artikkelista, miksi työnteko voi olla vuonna 2021 erilaista kuin ennen.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Miten pandemia voi vaikuttaa työelämään vuonna 2021

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Liiketoiminta / Yrittäjyys
  • Nuoriso
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.