Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel16 juni 2020Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Tips om na COVID-19 je zoektocht naar werk aan te passen

De COVID-19-crisis heeft ons leven ingrijpend veranderd: hoe we werken, sporten, eten, reizen, winkelen en zelfs hoe we onze sociale contacten onderhouden (zie ik je vanavond op Zoom?).

Tips for adapting your job search post COVID-19
Shutterstock

Dat geldt ook voor de banenjacht. Nu sommige lockdownmaatregelen worden versoepeld en we uitzien naar de periode na COVID-19, hebben we zes tips voor je om je zoektocht naar werk aan te passen aan de veranderende arbeidswereld.

Sta open voor verschillende soorten functies

Terwijl veel bedrijven vanwege de COVID-19-crisis helemaal geen nieuwe werknemers hebben aangenomen, kunnen andere (zoals de online detailhandel, postbezorgingsdiensten, supermarkten en apotheken) juist extra steun gebruiken om te voldoen aan de door de crisis toegenomen vraag. Door open te staan voor verschillende soorten functies en branches heb je meer kans om een baan te vinden die bij je past.

Werk aan je online aanwezigheid

Aangezien de regels voor social distancing in veel landen nog steeds gelden, zijn er momenteel maar weinig face-to-face sollicitatiegesprekken en netwerkmogelijkheden. Mogelijk wordt er ook na COVID-19 meer op afstand wordt gewerkt. Een sterke, professionele online aanwezigheid is daarom erg belangrijk. Door je relevante werkervaring, vaardigheden en kwalificaties op je professionele LinkedIn-profiel en andere socialemediakanalen te updaten, vinden recruiters sneller jouw profiel voor een potentiële functie. Zorg er hierbij wel voor dat je je persoonlijke account goed beschermt met de juiste privacyinstellingen.

Maak gebruik van verschillende websites en vacaturebanken

Gebruik in je banenjacht niet steeds dezelfde websites en vacaturebanken, vooral niet als ze geen succes opleveren. Door meerdere kanalen en verschillende websites te gebruiken, mis je geen enkele vacature die voor jou relevant zou kunnen zijn. Op de meeste vacaturewebsites kun je zoeken naar functies op basis van locatie, salaris, trefwoorden en werkuren.

Oefen je online sollicitatiegesprek

Nu het aantal persoonlijke contacten tot een minimum wordt beperkt en er steeds meer functies op afstand beschikbaar komen, is de kans groot dat je tijdens je banenjacht een online sollicitatiegesprek zult hebben. Om onverwachte ongemakkelijke situaties te voorkomen, is het aan te raden om van tevoren zo'n online gesprek te oefenen met een gezinslid of vriend. Werken je microfoon en koptelefoon bijvoorbeeld wel, en is je laptop helemaal opgeladen? Is je internetverbinding stabiel en beveiligd? Is er een vertraging in de spraak? Denk eraan je professioneel te kleden, direct naar de camera te spreken en een rustige, goed verlichte ruimte te kiezen, zodat je de best mogelijke indruk maakt.

Maak een video-cv

Het uploaden van een video-cv naar je socialemediakanalen (met name LinkedIn) is een geweldige manier om je te onderscheiden van de massa en om werkgevers niet alleen een voorproefje te geven van je persoonlijkheid, maar ook van je vaardigheden. Bedenk welke vragen je waarschijnlijk zult krijgen tijdens een sollicitatiegesprek en maak een korte video waarin je een aantal van deze beantwoordt. Hier gelden dezelfde regels als voor video-sollicitatiegesprekken: trek een professionele outfit aan, spreek direct in de camera en kies een rustige, goed verlichte ruimte.

Geef je vaardigheden een boost

Op internet zijn enorm veel online cursussen, certificeringen en kwalificaties beschikbaar. Zelfisolatie kan voor jou de ideale gelegenheid zijn om er een te volgen. Heb je misschien gemerkt dat in veel vacatures een bepaalde vaardigheid vereist is die nuttig zou zijn om over te beschikken? Door je zoektocht naar werk als fulltime baan te beschouwen en actief aan je professionele vaardigheden te werken, verloopt het proces waarschijnlijk sneller en laat je bovendien je betrokkenheid en motivatie aan potentiële werkgevers zien.

We hopen dat deze tips je helpen de arbeidsmarkt na COVID-19 te veroveren!

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Verwante links:

Uitblinken tijdens het sollicitatiegesprek – hoe doe je dat?

Top 6 van gratis platforms voor onlinecursussen

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
  • Hints en tips
  • Jeugd
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.