Skip to main content
EURES
News article28 mars 2019European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Målrettet rekrutteringstiltak hjelper to nederlandske lærere å finne jobb i Sverige med Eures

– Det var på min første ferie i Sverige at jeg forelsket meg i dette landet, sier Kirsten van Agthoven. – Jeg ville flytte til Sverige allerede som 10-åring. Det var naturen jeg virkelig elsket. Det var så annerledes enn i mitt eget land.

Targeted recruitment drive helps two Dutch teachers find jobs in Sweden with EURES
Kirsten van Agthoven

Etter å ha fullført studiene jobbet Kirsten som barneskolelærer i “en flott jobb” i hjemlandet Nederland. – Jeg hadde en virkelig fin leilighet og var fornøyd med livet, sier hun. – Men jeg hadde fortsatt drømmen om å flytte til Sverige.

Kirsten så en stillingsannonse gjennom Eures, der de søkte lærere til Sverige. – Det var ikke nødvendig å snakke flytende svensk, så jeg tenkte “dette er min sjanse”.

Takket være Eures fikk hun jobb i Mora kommune, der hun har bodd siden januar 2018.

Likheter og ulikheter

Merlijn Scheperboer, en annen nederlender Eures har hjulpet, har også jobbet som lærer i Mora kommune siden august 2017. For Merlijn var imidlertid valget om å jobbe i Sverige av mer praktisk art.

Merlijn studerte i den svenske byen Linköping i 2017, da hun fikk en “fantastisk mulighet”. – Jeg hadde aldri tenkt å bli værende etter studiene, så jeg var ikke en gang på jakt etter jobb, innrømmer Merlijn.

Ikke desto mindre bestemte hun seg for å ta sjansen, for hun visste at det ville bli vanskelig for henne å få full jobb som lærer i hennes del av Nederland. – Det beste jeg kunne håpe på, var lærervikariater, uten noen form for sikkerhet.

– Etter at myndighetene økte pensjonsalderen måtte gamle lærere jobbe lenger, og dermed ble det liten plass til yngre lærere. Det er ikke slik i hele landet, men det var slik der jeg bodde.

“Vi må se ut over landegrensene”

Ifølge Lara Feller, Eures-rådgiveren ved Den svenske Arbetsförmedlingen, som hjalp Kirsten og Merlijn, har Arbetsförmedlingen hatt et tett samarbeid med Mora kommune siden 2016.

– Vi står overfor en bekymringsfull lærermangel i Sverige, og vi må se ut over landegrensene, forklarer Lara.

– Siden jeg selv snakker nederlandsk og vi har sett at nederlendere vanligvis har lett for å lære språket, var Nederland førstevalget.

– Jeg skrev en annonse på nederlandsk og annonserte på sosiale medier, og etter kort tid kom jeg i kontakt med Kirsten og Merlijn. Vi inviterte dem på intervju, gav dem en omvisning på skolen og i byen, og så fikk de jobbtilbud.

“Eures hjalp meg med nesten alt”

Lara og Eures hjalp til med forskjellige aspekter ved lærernes flytting – “nesten alt”, som Merlijn sier.

– Lara Feller snakker nederlandsk, som jeg selv. Så det var virkelig lett å kommunisere med henne, sier Kirsten. – I tillegg til å hjelpe meg med å finne jobb, hjalp hun meg med å finne en leilighet.

– Jeg vil absolutt anbefale Eures til andre, sier Kirsten. – Jeg fikk all hjelpen jeg trengte, og Lara viser fortsatt interesse for meg og hvordan det går i jobben.

– Jeg har virkelig satt pris på hjelpen fra Eures og vil absolutt anbefale organisasjonen til alle som vurderer å flytte utenlands, istemmer Merlijn.

– Når du kommer til et nytt land, er det mye som er litt annerledes, og du vet ikke helt hvor du skal og hva du skal prioritere. Eures gir veldig god hjelp til å komme i gang.

Har du lyst til å jobbe i et annet land? Kontakt din lokale Eures-rådgiver i dag.

 

Relevante lenker:

Arbetsförmedlingen

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop'pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures’ jobbdatabase

Eures’ tjenester for arbeidsgivere

Eures’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
EURES beste praksisEksterne EURES-nyheterArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderSuksesshistorierUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.