Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article5 april 2024European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Kunsten å finne den rette balansen mellom jobb og fritid

I gjennomsnitt vil hver enkelt av oss jobbe omtrent en tredjedel av livet. Grensene mellom jobb og fritid blir mer og mer visket ut. Det er derfor viktig å finne ut hvordan vi kan sørge for at de drøyt 90 000 timene vi jobber, ikke siver inn i resten av tilværelsen.

Striking the right balance between work and personal time
Photo credit: Adobe

Den globale pandemien førte til betydelige endringer i måten vi jobber på. Fjernarbeid ble opprinnelig oppfattet som en nødvendighet i begynnelsen av pandemien. Nå er fjernarbeid blitt en del av den hybride arbeidsmodellen, og både arbeidsgivere og arbeidstakere anerkjenner de mange fordelene den gir. Men det har også gjort det vanskeligere å sette klare grenser mellom jobben og resten av livet vårt.

I det siste har det vært mye snakk om «balanse mellom jobb og fritid», men hva betyr det egentlig, og hvorfor er det så viktig?

Balanse mellom jobb og fritid vil si å oppnå en god fordeling mellom karriere og privatliv. Dette kan arte seg forskjellig for alle, men én ting er sikkert: Denne balansen er viktig ikke bare for at du skal føle deg bra fysisk og psykisk og få tid og rom til å dyrke andre interesser og personlige relasjoner, men også for at du skal være mer produktiv, oppnå bedre resultater og være mer tilfreds i jobben.

Så hvordan kommer vi til det punktet? Det er jo et konstant press om alltid å prestere på høyeste nivå, men det finnes måter å balansere mellom jobb og fritid på. Her er noen måter du kan gjøre det på.

Prioriter

Skriv ned gjøremålene dine, og sorter dem etter viktighetsgrad. Vær realistisk med hensyn til hva du kan oppnå på en bestemt dag. Du får nok aldri unna alle oppgavene på listen. Setter du deg det som mål, vil du bare bli mer stresset og generelt mer misfornøyd med det du får til. Det skaper på sin side negative følelser rundt jobben din.

Sett klare grenser mellom jobb og fritid

Dette er vanskeligere å få til når du jobber hjemmefra. Prøv å ha en egen arbeidsstasjon som du fysisk kan fjerne deg fra når arbeidsdagen er over. Hvis det ikke er mulig, kan du markere overgangen på en måte som gjør at hjernen registrerer at det er på tide å koble fra. For eksempel kan du slå av datamaskinen. Da slipper du å bli sugd inn i jobbrelaterte e-poster.

Ta den ferien

For å prestere på topp er du nødt til å «kvesse sagen» med jevne mellomrom. Når du tar fri fra jobb, kan du koble fra og lade batteriene. Når ferien er over, har du fått et fornyet perspektiv og vil stå bedre rustet til å takle arbeidsbelastningen mer effektivt.

Kjenn dine egne begrensninger

Gjør det klart for deg selv og sjefene dine hvor mye arbeid du kan påta deg. Sier du alltid «ja», risikerer du å bli utbrent. Deleger oppgaver når du kan, og ikke vær redd for å si fra når du opplever urealistiske forventninger.

Snakk om det

Hvis du føler at du sliter med å balansere jobb og fritid, kan det være lurt å snakke med noen på jobben du stoler på. Det kan være sjefen din, HR-representanten eller en kollega du lytter til. De kan hjelpe deg på forskjellige måter, fra å omfordele arbeidsbelastningen din til å hjelpe deg med å tenke på en annen måte.

Planlegg det, ellers vil det ikke skje

Vær like bevisst på hva du skal gjøre på fritiden, som på hva du skal gjøre på jobb. Skriv opp i kalenderen ikke bare frister og jobbavtaler, men resten av tilværelsen også: hobbyer, personlige sysler og sosiale planer. Og framfor alt er det viktig at du gjennomfører det du har satt deg fore.

 

Vil du ha mer informasjon om hvordan du kan oppnå en god balanse mellom karriere og fritid? Les artikkelen vår Føler du deg utbrent? Vi kan hjelpe!

 

Relevante lenker:

Hva du kan gjøre når du føler deg overveldet på jobben

Slik reduserer du stress blant ansatte og forebygger utbrenthet

Hvorfor du alltid bør benytte deg av alle feriedagene

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsforhold i EURES-land

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på X

EURES på LinkedIn

EURES på Instagram

 

Nærmere opplysninger

Temaer
  • Råd og tips
Relaterte seksjon(er)
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.