Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak1 kolovoz 2017Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

U središtu pažnje: Europski savez za naukovanje

Europski savez za naukovanje (EAfA) nedavno je organizirao velik događaj na Malti na kojem su proslavljena postignuća u posljednje četiri godine i razmatrane mogućnosti djelovanja u budućnosti. Mislimo da je ovo dobar trenutak da pobliže razmotrimo ovo jedinstveno partnerstvo i način na koji se poduzeća i organizacije diljem Europe mogu uključiti u njega.

In the spotlight: The European Alliance for Apprenticeships

Što je Europski savez za naukovanje?

Europski savez za naukovanje (EAfA) osnovan je 2013. i okuplja vlade, poslovne subjekte, ustanove za obrazovanje i obuku, socijalne partnere, strukovna tijela i mreže, neprofitne organizacije i organizacije mladih, gospodarske komore i druge dionike s ciljem rješavanja problema nezaposlenosti mladih.

Članovi EAfA-e obvezuju se na djelovanje s ciljem poboljšanja kvalitete, ponude i imidža naukovanja.

Zašto je EAfA osnovana?

Ekonomska kriza 2008. osobito je pogodila mlade, a nezaposlenost među mladima u Europi naglo je porasla. Iako su u posljednjih nekoliko godina stope nezaposlenosti među mladima počele padati u većini zemalja, to je i dalje razlog za zabrinutost.

Naukovanja su prepoznata kao posebice učinkovit način za pomoć mladima pri zapošljavanju zato što im spoj učenja u školi i obuke na poslu omogućuje stjecanje jedinstvene kombinacije vještina potrebnih suvremenim poslodavcima.

Što je EAfA dosad postigla?

Do ožujka 2017. Savez je među ostalim postigao sljedeće:

  • sudjelovanje 35 zemalja
  • više od 200 preuzetih obveza članova, s naglaskom na kvalitetu, ponudu, imidž i mobilnost
  • više od 500 000 ponuda za obuku i zaposlenje mladih te
  • uključivanje naukovanja u programe Jamstva za mlade država članica EU-a, što je dovelo do 390 000 ponuda do 2016.

Zašto ponuditi naukovanje?

Zahvaljujući naukovanju možete u svoje poduzeće dovesti mlade ljude s novim idejama koje možete obučiti kako bi zadovoljili potrebe vašeg poduzeća i osigurali potrebne vještine. Uz to je dostupna i financijska podrška putem programa poput Jamstva za mlade.

Koje su pogodnosti članstva u EAfA-i?

Članstvo u Savezu donosi veću vidljivost i pristup europskoj mreži naukovanja gdje možete razmjenjivati najbolje prakse i učiti iz iskustva drugih. Primat ćete informacije o smjernicama, praktične alate, izvješća, prilike za financiranje i pozivnice za relevantne radionice i događaje.

Kako se moja organizacija može pridružiti EAfA-i?

Ako se vaša organizacija želi pridružiti EAfA-i, potrebno je ispuniti kratki obrazac za preuzimanje obveze i poslati ga na adresu e-pošte empl-eafa@ec.europa.eu. Obveza može pokrivati jedno od sljedećih područja:

  • poboljšanje nekog od postojećih programa ili inicijativa
  • pokretanje novog partnerstva ili pilot-programa
  • pokretanje naukovanja u novoj državi
  • pospješivanje mobilnosti
  • poboljšanje kvalitete i
  • podizanje svijesti, povećanje privlačnosti naukovanja ili druge relevantne aktivnosti.

Nakon toga ćete jednom godišnje morati dostaviti podatke o svojim aktivnostima i rezultatima preuzetih obveza putem internetske ankete.

Gdje moja organizacija može saznati više?

Posjetite stranicu http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1147&langId=hr kako biste saznali više o Savezu i o tome kako ispuniti obrazac za preuzimanje obveze. Osim toga, postoji i grupa za EAfA-u na LinkedInu kojoj se možete pridružiti ili možete poslati poruku e-pošte na adresu empl-eafa@ec.europa.eu ako imate pitanja.

 

Korisne poveznice:

Europski savez za naukovanje

Jamstva za mlade

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
EU alati za mobilnostVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.