Skip to main content
EURES

Život i rad

Život i rad u Europi

O životu i radu

Razmišljati o važnim praktičnim, pravnim i administrativnim pitanjima prilikom razmatranja preseljenja u inozemstvo može biti zbunjujuće. Stranice o uvjetima života i rada na EURES-ovu portalu unaprijed vas iscrpno informiraju te tako čine vaše preseljenje u inozemstvo što je moguće lakšim.

Također možete saznati u kojim sektorima postoji znatan nerazmjer između slobodnih radnih mjesta i radnika, kratkoročno i dugoročno, što može utjecati na fokus vaše potrage za poslom.

Iako je pravo na život i rad u nekoj drugoj državi EU-a jedna od temeljnih sloboda’ EU-a, a odnosi se i na Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, u skladu sa sporazumima o EGP-u i EFTA-i, državljani nekih novijih država članica EU-a podliježu određenim prijelaznim odredbama. Više informacija o tome kako se primjenjuju prijelazne odredbe u različitim državama EURES-a možete pronaći u odjeljku portala ‘Sloboda kretanja’ ili slijedeći dolje navedenu poveznicu.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=466&langId=en

Jeste li vi netko tko provodi ograničeno vrijeme radeći za svog poslodavca izvan države članice u kojoj inače radite? Ako jeste, onda vas smatraju "Izaslanim radnikom" i možete pronaći više informacija o pravilima koja određuju vaše radne uvjete u odjeljku ‘Posted Workers’ web-portala Europa.

Za detaljnije informacije možete kontaktirati sa svojim lokalnim EURES-ovim savjetnikom ili potražiti pomoć od EURES-ova savjetnika u državi u koju se želite preseliti.