Skip to main content
EURES (EURopean Employment Services)
News article8 mars 2024European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion3 min read

Trygd: dine rettigheter når du flytter over landegrensene

Arbeidstakere har fortsatt rett til trygdeytelser når de flytter til et annet EU- eller EFTA-land.

Social security: your rights when moving across borders
Photo credit: Stock.adobe

Ta med deg rettighetene dine

Når du flytter rundt i Europa for å jobbe, beholder du trygderettighetene dine. De samme reglene gjelder enten det er snakk om arbeidsledighetstrygd, svangerskapspenger eller alderspensjon. Dette gjelder ikke bare de 27 EU-landene, men også Island, Liechtenstein, Norge og Sveits.

EU-reglene om koordinering av trygdeordninger gjelder for ytelser ved sykdom, arbeidsledighet, svangerskap, farskap og familieytelser samt alderspensjon og ytelser i forbindelse med arbeidsulykker, yrkessykdommer, dødsfall og etterlatteytelser. Det varierer fra land til land nøyaktig hvilke ytelser som er tilgjengelige.

Landene kan ha forskjellige regler for trygdeytelser, men EU-reglene krever at medlemslandene tilpasser sine systemer slik at arbeidssøkere som flytter fra et land til et annet for å jobbe, kan fortsette å heve ytelser de allerede har opptjent i hjemlandet. Du kan imidlertid ikke være trygdet og motta samme ytelse i to land samtidig.

Hvordan kontinuerlig dekning fungerer i praksis

Medlemsstatenes trygdekoordinering, et gammelt prinsipp i EUs sosialpolitikk, betyr at borgerne kan forvente at deres rettigheter fortsetter når de beveger seg rundt i regionen, så vel i jobbsammenheng som i fritids- eller pensjonssammenheng.

I 2021 bodde om lag 16 millioner EU/EFTA-borgere i et annet EU- eller EFTA-land, og rundt 100 millioner turister besøkte et annet medlemsland, viser de siste EU-tallene. Det året ble nesten 6 millioner pensjoner utbetalt til personer som bor i et annet EU/EFTA-land eller Storbritannia, mens familieytelser ble overført til mer enn én million familiemedlemmer i et annet EU/EFTA-land eller Storbritannia — og om lag 235 millioner europeiske helsetrygdkort var i omløp.

Når du bor i EU, er det vanligvis medlemslandet du jobber i som dekker trygderettighetene dine. Det finnes imidlertid unntak. Når du for eksempel er utstasjonert i et annet land i kortere tid i opptil to år, vil trygderettighetene dine fortsatt være dekket av det medlemslandet arbeidsgiveren din holder til i.

Hvis du jobber i mer enn ett land samtidig, vil retten til trygdeytelser bli dekket av det landet der du bor, så lenge du også jobber mer enn 25 prosent av arbeidstiden der. Ellers vil du bli klassifisert som grensependler, og ytelsene dine vil bli dekket av det landet arbeidsgiveren din er basert i.

Du vil også ha rett til alderspensjon fra alle EU-land du har vært forsikret i. Dette hever du fra det landet du sist jobbet i.

Overgang til digitale løsninger

I dag må de som ønsker å flytte mellom land for å jobbe og heve lokale ytelser, få utstedt relevante skjemaer av sin nåværende trygdeinstitusjon eller -myndighet.

I framtiden har Europakommisjonen imidlertid som mål å redusere byråkratiet ved å digitalisere det – og oppfordrer landene til å gjøre det så brukervennlig som mulig. Systemet for elektronisk utveksling av trygdeinformasjon (EESSI) samarbeider med trygdeinstitusjoner om å dele informasjon i Europa. Et pilotprosjekt, initiativet for et europeisk trygdepass (ESSPASS), undersøker for tiden hvordan borgernes trygderettigheter kan verifiseres digitalt på tvers av landegrensene.

På lengre sikt har man planlagt EUs digitale identitetslommebok (EUDI) som vil gjøre det mulig for EU-borgere å bære med seg digitale versjoner av identitetsdokumentene sine, slik at de enkelt kan verifiseres av blant annet trygdeinstitusjoner, arbeidstilsyn og helsepersonell.

Sjekk ut Europakommisjonens landsdatabase for å se hvilke trygdeytelser som er tilgjengelige i det landet du flytter til for å arbeide. Finn ut mer om pensjonsrettigheter og hvordan du gjør krav på dem.

 

Relevante lenker:

Trygderettigheter, land for land

EUs trygdekoordinering

Forstå hvilke regler som gjelder for deg

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på X

EURES på LinkedIn

EURES på Instagram

 

Nærmere opplysninger

Temaer
  • EU-verktøykasse for mobilitet
  • Råd og tips
  • Nyheter/rapporter/statistikk
  • Ungdom
Relaterte seksjon(er)
Sektor
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Human health and social work activities
  • Public administration and defence; compulsory social security

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.