Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli8. maaliskuuta 2024Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Sosiaaliturva: oikeudet ulkomailla

Työntekijät voivat hakea sosiaaliturvaetuuksia, kun he muuttavat toiseen EU:n jäsenvaltioon tai EFTA-maahan.

Social security: your rights when moving across borders
Photo credit: Stock.adobe

Pidä kiinni oikeuksistasi

Kun muutat Euroopan sisällä työn perässä, sosiaaliturvaoikeutesi säilyvät työttömyyskorvauksista ja äitiysrahasta aina vanhuuseläkkeisiin. Tämä koskee EU:n 27 jäsenvaltion lisäksi myös Islantia, Liechtensteinia, Norjaa ja Sveitsiä.

Sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia EU:n sääntöjä sovelletaan sairaus-, työttömyys-, äitiys-, isyys- ja perhe-etuuksiin sekä vanhuuseläkkeisiin ja työtapaturmiin, ammattitauteihin, kuolemantapauksiin ja perhe-eläkkeeseen liittyviin etuuksiin. Saatavilla olevat etuudet vaihtelevat maittain.

Mailla voi olla erilaisia sosiaaliturvaetuuksia koskevia sääntöjä, mutta EU:n säännöissä edellytetään, että jäsenvaltiot yhdenmukaistavat järjestelmänsä niin, että maasta toiseen muuttavat työnhakijat voivat edelleen hakea etuuksia, joihin he ovat jo olleet oikeutettuja omassa maassaan. Et voi kuitenkaan kuulua kahden maan sosiaaliturvaan ja saada samaa etuutta kahdessa maassa samanaikaisesti.

Miten sosiaaliturvan jatkuvuus toimii käytännössä?

Sosiaaliturvan yhteensovittaminen jäsenvaltioissa on EU:n sosiaalipolitiikan pitkäaikainen peruspilari. Se tarkoittaa, että kansalaiset voivat odottaa oikeuksiensa säilyvän liikkuessaan EU:n alueella työn perässä, vapaa-ajalla tai eläkkeellä.

Viimeisimmät EU:n luvut osoittavat, että vuonna 2021 noin 16 miljoonaa EU-/EFTA-kansalaista asui toisessa EU- tai EFTA-maassa ja noin 100 miljoonaa matkailijaa vieraili toisessa jäsenvaltiossa. Samana vuonna maksettiin eläkettä lähes kuudelle miljoonalle toisessa EU-/EFTA-maassa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvalle henkilölle, perhe-etuuksia siirrettiin yli miljoonalle toisessa EU-/EFTA-maassa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvalle perheenjäsenelle ja käytössä oli noin 235 miljoonaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

EU:n kansalaisena etuuksiin liittyvistä oikeuksistasi vastaa yleensä se jäsenvaltio, jossa työskentelet. Tähän sääntöön on kuitenkin poikkeuksia. Esimerkiksi silloin, kun olet tilapäisesti lähetettynä toiseen maahan enintään kahden vuoden ajan, sosiaaliturvaoikeudet kuuluvat edelleen sen jäsenvaltion vastuulle, johon työnantajasi on sijoittautunut.

Jos työskentelet samanaikaisesti useammassa kuin yhdessä maassa, oikeutesi sosiaaliturvaetuuksiin katetaan asuinmaassasi, kunhan työskentelet siellä yli 25 prosenttia työajastasi. Muussa tapauksessa sinut luokitellaan rajatyöntekijäksi, ja etuutesi katetaan siitä maasta, jossa työnantajasi sijaitsee.

Sinulla on myös eläkeiässä oikeus eläkkeeseen jokaisesta EU:n jäsenvaltiosta, jossa olet ollut vakuutettuna. Eläke haetaan siitä maasta, jossa olet viimeksi työskennellyt.

Siirtyminen digitaaliseen järjestelmään

Tällä hetkellä niillä, jotka haluavat muuttaa työskentelemään toiseen maahan ja hakea paikallisia etuuksia, on oltava nykyisen sosiaaliturvalaitoksensa tai sairausvakuutuslaitoksensa antamat asianmukaiset lomakkeet.

Tulevaisuudessa Euroopan komissio pyrkii kuitenkin vähentämään hallinnollista taakkaa digitalisoimalla prosessin – ja kannustaa maita tekemään prosessista mahdollisimman käyttäjäystävällisen. Sosiaaliturvatietojen sähköinen vaihtojärjestelmä (EESSI) toimii yhteistyössä sosiaaliturvalaitosten kanssa tietojen jakamiseksi kaikkialla Euroopassa. Eurooppalaisen sosiaaliturvapassin(ESSPASS) pilottihankkeessa tutkitaan parhaillaan tapoja, joilla kansalaisten sosiaaliturvaoikeudet voidaan todentaa digitaalisesti yli rajojen.

Pitkällä aikavälillä on suunnitteilla eurooppalainen digitaalisen identiteetin (EUDI) lompakko, jonka avulla EU:n kansalaiset voivat pitää mukanaan digitaalisia versioita asiakirjoistaan, jotta muun muassa sosiaaliturvalaitokset, työsuojeluviranomaiset ja terveydenhuoltopalvelujen tarjoajat voivat tarkistaa ne helposti.

Katso Euroopan komission maakohtaisesta tietokannasta, mitä sosiaaliturvaetuuksia on saatavilla maassa, jonne olet muuttamassa töihin. Lisätietoja eläkeoikeuksista ja siitä, miten niitä voi hakea.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Sosiaaliturvaoikeudet maittain

Sosiaaliturvan yhteensovittaminen EU:ssa

Lisätietoa siitä, mitkä säännöt koskevat sinua

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES X:ssä

EURES LinkedInissä

EURES Instagramissa

 

Aiheet
  • EU:n liikkuvuuden työkalupakki
  • Vinkkejä
  • Uutiset/raportit/tilastot
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Human health and social work activities
  • Public administration and defence; compulsory social security

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.