Skip to main content
EURES
Uutisartikkeli18. lokakuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Yhteiskunnalliset yritykset: Sosiaalisesti vaikuttavaa yrittämistä

Yrittäjyyden ja itsenäisen ammatinharjoittamisen edistäminen on ollut vuodesta 2010 lähtien EU:n Eurooppa 2020 -strategian keskeinen tekijä älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun aikaansaamiseksi.

Social enterprise: Entrepreneurship with a social impact
Shutterstock

Kuten Euroopan komissio on todennut, yrittäjyys ja itsenäinen ammatinharjoittaminen auttavat luomaan työpaikkoja, kehittämään taitoja ja antamaan työttömille ja heikossa asemassa oleville henkilöille mahdollisuuden olla täysimääräisesti mukana  yhteiskunnassa ja talouselämässä.

Itsenäisten ammatinharjoittajien osuus kokonaistyöllisyydestä on 14 prosenttia, joten heidän merkityksensä EU:n taloudelle on suuri. Eurostatin uusimpien lukujen mukaan 30,6 miljoonaa 15–64-vuotiasta ihmistä EU:ssa oli vuonna 2016 itsenäisiä ammatinharjoittajia. Koska pk-yritysten osuus EU:n yrityksistä on 99 prosenttia ja kaksi kolmasosaa kokonaistyöllisyydestä, on selvää, miksi komissio haluaa tukea näitä yrityksiä.

Yrittäjyyden ja itsenäisen ammatinharjoittamisen edistämiseksi komissio

  • keskittyy työttömien ja heikossa asemassa oleviin ryhmiin kuuluvien ihmisten yritysten käynnistämiseen

Yhteiskunnalliset yritykset – inhimillistä yrittämistä

Viime vuosina kiinnostus yhteiskunnallisia yrityksiä kohtaan on kasvanut koko Euroopassa. Esimerkiksi Espanjassa on noin 43 000 yhteiskunnallista yritystä, jotka tarjoavat suoraan ja välillisesti yli 2,2 miljoonaa työpaikkaa. Tämä ilmenee Euroopan parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan tilaamasta tutkimuksesta. Sama tutkimus osoittaa, että yhteisötalouden liikevaihto on kymmenen prosenttia kansallisesta bruttokansantuotteesta.

Yhteiskunnallisten yritysten kasvua on vauhdittanut se, että niiden asema yhteiskunnan ja ympäristön haasteisiin puuttumisessa ja osallistavan kasvun edistämisessä tunnustetaan yhä laajemmin. Niissä keskitytään ihmisiin ja edistetään siten yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saadaan aikaan yhteistä hyvää.

Yhteiskunnallisten yritysten perusominaisuudet

Yhteiskunnalliset yritykset

  • toimivat yhteisön edun (sosiaalisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöön liittyvien tavoitteiden) mukaisesti voittojen maksimoinnin sijaan
  • ovat innovatiivisia tarjoamiensa tavaroiden ja palvelujen sekä käyttämiensä organisointi- tai tuotantomenetelmien osalta
  • ottavat töihin yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia jäseniä (sosiaalisesti syrjäytyneitä ihmisiä) ja edistävät siten yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta, työllisyyttä ja vähentävät eriarvoisuutta.

Komission mukaan yhteiskunnallisen yrityksen on myös täytettävä seuraavat ehdot:

  • se osallistuu taloudelliseen toimintaan
  • sillä on nimenomaisesti ja ensisijaisesti sosiaalinen tavoite
  • sillä on rajoituksia voittojen ja/tai varojen jakamisessa
  • se on riippumaton
  • sen hallinto on osallistavaa.

Joissain jäsenvaltioissa nämä yritykset ovat vielä alkuasteella, mutta jo nyt niillä on sosiaalista vaikutusta.

Esimerkki parhaista käytännöistä: Klimax Plus Kreikassa

Klimax Plus kehittää kestäviä liiketoimia yhteisötaloudessa ja vihreässä taloudessa ottamalla yksilöllisellä tavalla työhön henkilöitä, joilla on mielenterveysongelmia, ja sosiaalisesti syrjäytyneitä henkilöitä (esim. työttömiä, romaneja, entisiä vankeja, pakolaisia ja maahanmuuttajia). Tämä kreikkalainen yhteiskunnallinen osuuskunta perustettiin vuonna 2005, ja se saa tulonsa yksityisen sektorin yrityksille (esim. terveyspalveluyrityksille, sairaaloille, pankkikonserneille) ja julkisille elimille tuotetuista paperin keräys- ja kierrätyspalveluista. Se tarjoaa myös ateriapalveluja, ja sillä on ravintola. Yrityksen Porfyra-kulttuurikeskuksessa eri kulttuureista ja yhteiskunnallisista lähtökohdista tulevat ihmiset voivat tavata ja jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan sekä saada tietoa mielenterveyden häiriöistä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä. Keskus on avoinna myös ulkopuolisille kulttuuri-, koulutus- ja yritystapahtumia varten.

Klimax Plus -osuuskunnalla on myös radioasema verkossa. Se tuottaa ohjelmaa, jossa yhdistetään viihde ja tieto heikossa asemassa olevista ihmisistä. Työntekijät voivat myös osallistua seinäkellojen valmistukseen. Tähän mennessä yhteiskunnallinen osuuskunta on työllistänyt yli 150 ihmistä.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Yrittäjyys ja itsenäinen ammatinharjoittaminen

Euroopan komissio

Eurostat

Työllisyys ja sosiaalinen innovaatio

Euroopan sosiaalirahasto

Euroopan parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan tilaama tutkimus

Sosiaalinen vaikutus

Klimax Plus

Yhteiskunnallinen osuuskunta

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysEURESin paras käytäntöUlkopuoliset sidosryhmätTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.