Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli15. marraskuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Paranna pk-yrityksesi mahdollisuuksia pk-yritysinstrumentin avulla

Pienet ja keskisuuret yritykset, tai yleisesti pk-yritykset, ovat olennaisen tärkeitä Euroopan nykyiselle ja tulevalle vauraudelle.

The SME Instrument: boost your SME’s potential

Euroopan komission vuosien 2015–2016 vuosikertomuksessa todettiin, että sadasta eurooppalaisesta yrityksestä 99 on pk-yrityksiä ja että yhdessä ne työllistävät kaksi kolmasosaa Euroopan työvoimasta. Onkin helppo ymmärtää, miksi monet komission tukiohjelmista ja rahoitusmahdollisuuksista on kohdistettu pk-yrityksille.  Pk-yritysinstrumentti on keskeinen tekijä tällä osa-alueella, ja seuraavassa artikkelissa siihen tutustutaan tarkemmin.

Mikä on pk-yritysinstrumentti?

Pk-yritysinstrumentti on osa Horisontti 2020 ‑ohjelmaa. Se on suunnattu pk-yrityksille, joilla on suuret kasvumahdollisuudet, ja sen tarkoituksena on auttaa yrityksiä kehittämään uusia innovatiivisia hankkeita, jotka auttavat niitä kasvamaan sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. Hakumenettelyssä hyväksytyille pk-yrityksille tarjotaan rahoitusta, mikä auttaa lyhentämään investointien saamiseen tarvittavaa aikaa ja parantaa innovointikapasiteettia. Yritykset saavat myös maailmanluokan yritysneuvontaa, ja niiden kasvu nopeutuu.

Mitä instrumentilla on tähän mennessä saavutettu?

Pk-yritysinstrumentista myönnettiin sen kolmena ensimmäisenä vuonna yli 882 miljoonaa euroa rahoitusta, ja tukea sai lähes 2 500 pk-yritystä. Lopullisena tavoitteena on, että Horisontti 2020 ‑ohjelman loppuun mennessä tukea on saanut 7 500 pk-yritystä.

Miten instrumentti toimii?

Pk-yritysinstrumentissa on kolme vaihetta. Pk-yritysten suositellaan aloittavan vaiheesta 1:

  • Vaihe 1: Suunnittelu ja toteutettavuuden arviointi – Ideasta konseptiin (kuusi kuukautta) Tässä vaiheessa pk-yritys laatii alustavan liiketoimintaehdotuksen, ja EU tekee toteutettavuustutkimuksen sen kannattavuuden varmistamiseksi. Rahoitusta on saatavilla 50 000 euroa.
  • Vaihe 2: Demonstrointi, markkinoille pääsyn valmistelu sekä tutkimus ja kehitys – konseptista markkinakypsyyteen (1–2 vuotta) Tässä vaiheessa pk-yritys kehittää ehdotustaan edelleen innovaatiotoimien avulla ja laatii kehittyneemmän liiketoimintasuunnitelman. Rahoitusta on saatavilla 0,5–2,5 miljoonaa euroa.
  • Vaihe 3: Liiketoiminnan nopeuttaminen ja tukipalvelut – Valmistautuminen markkinoille saattamiseen Viimeisessä vaiheessa pk-yritykset saavat liiketoiminnan nopeuttamiseen tukea, muun muassa koulutusta, jotta ne voivat tehdä hankkeestaan markkinoille saatettavan tuotteen. Tässä vaiheessa ei ole saatavilla suoraa lisärahoitusta.

Kuka voi hakea instrumentista rahoitusta?

Pk-yritysinstrumentista voivat hakea rahoitusta yksittäiset voittoa tavoittelevat pk-yritykset tai voittoa tavoittelevien pk-yritysten yhteenliittymät. Pk-yrityksillä olisi jo oltava hyvät kasvu- ja innovointimahdollisuudet sekä varteenotettavat maailmanlaajuiset tavoitteet. Kaikkien hakijoiden on oltava lakisääteisesti sijoittautuneita johonkin EU:n 28 jäsenvaltiosta tai Horisontti 2020 ‑ohjelmassa mukana olevaan maahan.

Mistä saa lisätietoa instrumentista? Missä rahoitusta voi hakea?

Kiinnostuneita pk-yrityksiä kehotetaan ottamaan yhteyttä lähimpään pk-yritysten kansalliseen yhteyspisteeseen tai Yritys-Eurooppa-verkoston (EEN) kumppaniin. Niistä saa tietoa ja ohjausta Horisontti 2020 ‑ohjelmasta ja pk-yritysinstrumentista. Myös verkossa on saatavilla hyödyllistä tietoa.

Haluatko lisätietoa EU:n ohjelmista ja mahdollisuuksista? Lue artikkelimme Euroopan sosiaalirahastosta ja Erasmus+ -ohjelmasta.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

Pk-yritysten kansallinen yhteyspiste

Yritys-Eurooppa-verkoston (EEN) kumppani

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Tiedot

Aiheet
  • Liiketoiminta / Yrittäjyys
  • Ulkopuoliset sidosryhmät
  • Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
  • Uutiset/raportit/tilastot
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.