Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel12 maart 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Het juiste cv bij de juiste baan, dankzij EURES Italië

EURES Italië voorziet jonge werkzoekenden van de middelen die ze nodig hebben voor hun eerste stappen op weg naar een internationale carrière.

The right CV for the right job, thanks to EURES Italy
EURES Abruzzo

Eures Italië biedt in samenwerking met de universiteit van Teramo in Italië workshops aan voor studenten, afgestudeerden en andere geïnteresseerden, waar je leert hoe je overtuigende cv's opstelt in het Italiaans en Engels.

De deelnemers leren het volgende: een cv opstellen in beide talen aan de hand van de Europese Europass-template, je cv op het EURES-portaal plaatsen, een motivatiebrief schrijven aan werkgevers in Italië en andere landen, een brief schrijven voor een open sollicitatie, solliciteren op een vacature op het Europees portaal voor beroepsmobiliteit en jezelf presenteren tijdens een sollicitatiegesprek.

Tal van jonge werkzoekenden plukken de vruchten van dit project. Een van hen is de 24-jarige Saverio Zappacosta, afkomstig uit Pescara, Italië, en inschreven aan de faculteit communicatiewetenschappen van de universiteit aldaar. Saverio brengt een jaar door aan de universiteit van Wyoming in de Verenigde Staten.

“Dit seminar maakte voor mij echt alle verschil, omdat het plaatsvond vlak voordat ik naar de VS vertrok”, zegt hij. “Het heeft me inzicht gegeven in de verschillen tussen cv's in verschillende landen, en hoe ik mijn vaardigheden het best voor het voetlicht kan brengen op basis van het land waar ik naartoe ga en het soort baan waarop ik solliciteer. Vóór dit seminar had ik niet in de gaten dat sommige van mijn vaardigheden uniek zijn. Nu kan ik ze beter naar voren laten komen in mijn cv.” Na aankomst in Amerika vond hij meteen een baan.

Een andere tevreden deelnemer is de 22-jarige Mirko Rabottini uit Teramo, Italië, die bezig is aan het tweede jaar van zijn universitaire opleiding economie.

“De workshop heeft een essentiële rol gespeeld bij het opstellen van mijn curriculum vitae. Ik heb met name veel geleerd over welk model ik moest gebruiken en hoe ik het afhankelijk van de sollicitatie kon aanpassen”, zegt hij. “Ik heb uiteindelijk een infographic cv gemaakt en een Engelstalig Europass-cv die ik voor verschillende vacatures heb gebruikt. Ik ben bij drie van de vijf organisaties waar ik gesolliciteerd had, door de selectie gekomen.”

Anna Bongiovanni, EURES-adviseur in de Italiaanse regio Abruzzo, geeft leiding aan de samenwerking met de universiteit van Teramo. “We werken al samen sinds 2011: op 22 november van dat jaar hebben we onze eerste workshop gehouden. Studenten hebben toen geleerd hoe ze een cv in beide talen moesten opstellen”, vertelt ze.

De workshop is inmiddels een vast onderdeel geworden van de twee carrièredagen die door de universiteit jaarlijks worden gehouden. De meest recente workshop vond plaats op 6 november.

Professor Christian Corsi, afgevaardigde van de rector van de universiteit van Teramo, spreekt zijn tevredenheid uit over de samenwerking met EURES.

“Het seminar maakt deel uit van onze carrièredag waarop onze afgestudeerden en studenten worden voorbereid op sollicitatiegesprekken. De workshop is bijzonder nuttig omdat ze studenten in staat stelt hun kennis te verbeteren van instrumenten waarmee je actief op onderzoek uit kunt gaan. Veel studenten hebben profijt gehad van de training. Dankzij de workshop zijn de deelnemers zich bewust geworden van de noodzaak om te onderzoeken welke vaardigheden en beroepsprofielen in trek zijn op de arbeidsmarkt, zodat ze daar met het oog op hun inzetbaarheid op kunnen inspelen.”

 

Verwante links:

De universiteit van Teramo

EURES Italië workshop over het opstellen van cv's

Europass-template

Vacatures op het EURES-portaal

Universiteit van Teramo: Carrièredag

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
EURES beste praktijkenHints en tipsWervingstrends
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.