Skip to main content
EURES
Novinski članak3. srpnja 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Nevladine organizacije (NVO-ovi): što, zašto i gdje?

Vjerojatno ste se već susreli s akronimom „NVO” na stranicama projekta Drop’pin@EURES, EURES-a i na drugim internetskim stranicama u vezi sa zapošljavanjem. No što su NVO-ovi, koje su prednosti rada za takvu organizaciju i gdje možete saznati više?

NGOs: What, why and where?
shutterstock

Što su NVO-ovi?

Nevladine organizacije (NVO-ovi) neprofitne su organizacije koje djeluju neovisno o državnim vladama. Često su organizirane kao dobrotvorne udruge i posebno su aktivne u borbi protiv siromaštva, slabe zdravstvene zaštite, problema zaštite okoliša i socijalne isključenosti.

Postoje mnoge vrste NVO-ova, od inicijativa na razini lokalne zajednice do međunarodnih organizacija koje djeluju diljem svijeta. Obično se financiraju donacijama i okupljaju ljude koji imaju zajednički interes i žele ostvariti pozitivan utjecaj ili potaknuti promjene.

KOJI...NVO-ovi postoje u Europi?

Organizacija NGO Advisor na svoju je godišnju rang-listu pod nazivom „500 najboljih NVO-ova u svijetu 2016. godine” uvrstila 185 organizacija sa sjedištem u Europi, što je više od trećine ukupnog broja organizacija na tom popisu. Europski NVO-ovi razlikuju se po veličini, ciljevima i načinu rada te pružaju mnoge i raznolike prilike za zaposlenje. Ovo su neke od najpoznatijih organizacija:

  • Oxfam (Ujedinjena Kraljevina): Oxfam je međunarodni NVO osnovan 1942. godine koji je posvećen iskorjenjivanju siromaštva, pružanju pomoći u izvanrednim situacijama i zalaganju za ljudska prava.
  • Liječnici bez granica (Francuska/Švicarska): Poznata i kao „Médecins Sans Frontières”, Liječnici bez granica humanitarna je nevladina organizacija poznata po projektima u zemljama pogođenim ratom i u zemljama u razvoju, a također je osvojila Nobelovu nagradu za mir 1999. godine.
  • Zaklada za obrazovanje o okolišu (Danska): Međunarodna krovna organizacija Zaklada za obrazovanje o okolišu (FEE), čiji članovi djeluju u više od 70 zemalja diljem svijeta, promiče održivi razvoj putem edukacije o zaštiti okoliša.
  • APOPO (Belgija/Tanzanija): NVO s jedinstvenim pristupom APOPO dresira afričke divovske štakore kesičare za otkrivanje mina i tuberkuloze.
  • Greenpeace (Kanada/Nizozemska): Svjetski poznat NVO za zaštitu okoliša Greenpeace osnovan je u Kanadi, a sada ima sjedište u Nizozemskoj i urede u više od 40 država.

ŠTO...radi EU kako bi se povezao s NVO-ovima u Europi?

U sklopu strategije Europa 2020. za pametan, održiv i uključiv rast, Europska komisija postavila je kao prioritet uspostavljanje i osnaživanje partnerstava između institucija EU-a, nacionalnih i regionalnih tijela vlasti te europskih dionika.

Određene glavne uprave Komisije također blisko surađuju s nevladinim organizacijama putem aktivnosti kao što su polugodišnji sastanci na kojima NVO-ovi mogu raspravljati o trenutačnim pitanjima u zajednici (Glavna uprava za pravosuđe i potrošače, organizirano u suradnji s organizacijom Social Platform) ili sudjelovanje u dioničkom dijalogu s nevladinim organizacijama na razini EU-a i sa socijalnim partnerima (Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, u okviru Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti).

Europski gospodarski i socijalni odbor savjetodavno je tijelo Europske unije koje se sastoji od članova koji predstavljaju poslodavce i radnike te zastupaju različite interese. Jedna od najvažnijih tema Odbora jest civilno društvo, posebice način na koji su predane osobe i organizacije ključne za politički napredak. Na nedavnoj konferenciji Dani civilnog društva 2017. održanoj 26. i 27. lipnja naglašena je uloga organizacija civilnog društva u povezivanju ljudi i europskih institucija te je istaknuto da su imale moć pružiti EU-u nove perspektive i rješenja.

ZAŠTO...raditi za NVO?

Jedna od najvećih prednosti rada za NVO jest osjećaj da istinski pomažete svijetu i ljudima. NVO-ovi vam omogućuju da vidite učinak svojeg rada iz prve ruke, što je iznimno ispunjavajuće i na profesionalnoj i na osobnoj razini.

Isto tako, budući da poslovna struktura nevladinih organizacija često ima opušteniju hijerarhiju u usporedbi s tradicionalnim poduzećima, imate više prilika za razvoj raznih vještina jer možete raditiu različitim područjima.

GDJE... mogu saznati više o prilikama za rad u NVO-ovima?

Na EURES-ovim internetskim stranicama možete naći različite oglase za zaposlenje, pripravništvo i naukovanje u poduzećima diljem Europe, uključujući u nevladinim organizacijama.

Internetske oglasne ploče za radna mjesta omogućuju vam da pretražujete dostupne natječaje prema vrsti organizacije, tako da su one izvrstan način za traženje prilika u NVO-ovima u području vašeg interesa. Kratkim pretraživanjem interneta otkrit ćete popis glavnih internetskih stranica za zapošljavanje u svojoj državi.

Na internetskim stranicama kao što su Euro Brussels, Global Jobs i Impact Pool također se nude mnoge prilike u europskim i svjetskim NVO-ovima, pa zašto ne biste pogledali i njih?

Pronaći priliku samo je prvi korak. Morate usavršiti svoj životopis, napisati izvrsnu zamolbu za posao i briljirati na razgovoru za posao... a mi vam pružamo podršku na svakom dijelu tog putovanja!

 

Korisne poveznice:

„500 najboljih NVO-ova u svijetu 2016. godine”

Oxfam

Liječnici bez granica

Zaklada za obrazovanje o okolišu (FEE)

APOPO

Greenpeace

Strategije Europa 2020.

Social Platform

Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti

Dani civilnog društva 2017.

Različite oglase za zaposlenje, pripravništvo i naukovanje

Uključujući u nevladinim organizacijama

Euro Brussels

Global Jobs

Impact Pool

Napisati izvrsnu zamolbu za posao

Briljirati na razgovoru za posao

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

Službe EURES-a za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
SavjetiVijesti/izvješća/statistikeMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.