Skip to main content
EURES
Novinski članak21. srpnja 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Novim se sporazumom štite građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i obrnuto

Ove je godine stupio na snagu novi sporazum između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Njegova je okosnica zaštita prava i odabira građana EU-a koji žive i rade u UK-u te građana UK-a koji žive u EU-u.

New agreement protects EU citizens in the UK and vice versa
EURES

Sporazumom o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine priznaju se prava građana EU-a koji žive izvan Europske unije, kao i prava građana Ujedinjene Kraljevine koji žive u EU-u, te su u njemu izneseni usuglašeni pristupi trgovini i mogućnostima. Oko ovog je zakonodavstva prvi dogovor postignut u prosincu 2020., a on obuhvaća prava građana, financijski dogovor između UK-a i EU-a te protokol za Irsku i Sjevernu Irsku.

Budući da je Ujedinjena Kraljevina odlučila izaći iz Europske unije 2016. te ju je službeno napustila 2020., vodilo se mnogo rasprava o osiguravanju zaštite životnih odabira, sigurnosti i zaštiti građana EU-a koji žive u UK-u.  Službeni pregovori o budućem odnosu između UK-a i EU-a započeli su u ožujku 2020., a iz njih je proizašao Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Pravo na zaštićen život, rad i obrazovanje

Od početka ove godine uvedeno je zakonodavstvo kako bi se zaštitila prava više od 3 milijuna građana EU-a koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini i više od milijun državljana Ujedinjene Kraljevine koji žive u državama članicama EU-a.

Osmišljen je kako bi se osiguralo da građani i dalje mogu živjeti, raditi i obrazovati se u EU-u i izvan njega, a obuhvaća i aspekte kao što su temeljna prava na radu, zdravstveni i sigurnosni standardi te pravedni radni uvjeti.

U sporazumu se navodi da građani EU-a koji su živjeli u Ujedinjenoj Kraljevini prije 1. siječnja 2021. mogu ondje nastaviti živjeti pod uvjetom da su podnijeli zahtjev u sustavu za prijavu stalnog boravka građana EU-a prije 30. lipnja 2021. Osobe koje nastave raditi u Ujedinjenoj Kraljevini nakon 1. siječnja 2021. i koje su podnijele zahtjev u tom sustavu neće morati podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o pograničnim radnicima.

Građani Ujedinjene Kraljevine koji su zakonito boravili u EU-u prije 1. siječnja 2021. i koji nakon toga nastave boraviti u EU-u možda će morati podnijeti zahtjev za novi boravišni status u državi članici u kojoj žive. Također imaju pravo zatražiti ispravu o pograničnim radnicima u toj državi članici.

Koordinacija sustava socijalne sigurnosti i dalje se primjenjuje

Građani EU-a koji neprekidno žive i rade u Ujedinjenoj Kraljevini (ili obratno) od završetka prijelaznog razdoblja također ostvaruju korist od potpune koordinacije zakonodavstva o socijalnoj sigurnosti. U budućnosti će se u takvim slučajevima i dalje primjenjivati sva pravila EU-a o pravima na socijalnu sigurnost.

Djelomična koordinacija postoji i za građane EU-a koji nisu neprekidno živjeli u Ujedinjenoj Kraljevini, ali su i dalje bili podložni zakonodavstvu Ujedinjene Kraljevine o socijalnoj sigurnosti prije isteka prijelaznog razdoblja (ili obratno). To se, primjerice, primjenjuje na pravila o jednakom postupanju, davanjima za slučaj bolesti i obiteljskim davanjima te kombiniranju prava i obveza iz različitih razdoblja boravka.

EU i Ujedinjena Kraljevina sklopili su i sporazume sa Švicarskom i državama EFTA-e koje su članice EGP-a (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) radi zaštite osoba u trostranim situacijama (kao što je državljanin Ujedinjene Kraljevine koji na kraju prijelaznog razdoblja boravi ili radi u EU-u, ali s djecom koja žive u drugoj državi članici EU-a).

Više informacija o Sporazumu o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine potražite na:

https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_hr

 

Korisne poveznice:

https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_hr

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova Baza podataka o slobodnim radnim mjestima

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnosti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.