Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli22. heinäkuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Miten harjoittelupaikasta voi saada kokopäivätyön?

Harjoittelu ei ole vain hyvä tapa kartuttaa taitoja ja kokemusta; se voi avata oven tulevalle urallesi. Jos haluat hyödyntää tilaisuuden parhaalla mahdollisella tavalla, tässä on kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit saada harjoittelupaikasta kokopäiväyön.

How can I turn my internship into a full-time job?

Harjoittelusta tai oppisopimuksesta on monenlaista hyötyä, mutta jos tavoitteenasi on kokopäivätyö kyseisen työnantajan palveluksessa, on alettava ajatella kuin työntekijä.

Aseta selkeät tavoitteet

Hakiessasi harjoittelupaikkaa sinulla on toki henkilökohtaisia ja ammatillisia tavoitteita. Mutta on tärkeää asettaa myös joitakin yrityksen tarpeisiin perustuvia tavoitteita. Älä siis epäröi kysyä ensimmäisissä keskusteluissa esimiehesi kanssa, mitä sinulta tarkalleen odotetaan, ja laadi saamistasi tiedoista tehtävälista harjoittelun ajaksi. Selkeät tavoitteet antavat fokuksen – ne saavutettuasi voit tehdä niistä luettelon, ja teet vaikutuksen pomoosi harjoittelujakson päättyessä.

Ota työnantajan tarpeet huomioon

Kyllä, olet harjoittelussa edistääksesi omaa uraasi, mutta mitkä ovat työnantajasi tarpeet? Mitkä ovat esimiestesi tavoitteet ja miksi he työskentelevät niin kuin tekevät? Jos onnistut selvittämään, mitä ”menestys” tarkoittaa organisaation johdolle ja otat työssäsi huomioon johdon asettamat liiketoimintatavoitteet, pääset pitkälle.

Ole valmis tekemään rutiinityötä

Vaikka on tärkeää miettiä isompaa kokonaisuutta ja lisäarvon tuottamista, vähemmän arvostettua työtä riittää aina. Harjoittelijana sinua todennäköisesti pyydetään tekemään juuri sitä! Jos voit kuitenkin näyttää pystyväsi tekemään rutiinityöt hyvin, saat hyvän maineen. Jos hoidat kaikkein peruslaatuisimmatkin tehtävät loppuun innokkaasti ja huolellisesti, saat todennäköisesti kiinnostavampaa työtä jatkossa.

Panosta sopeutumiseen

Miten ihmiset pukeutuvat toimistossa? Miten muodollisesti – tai vapaamuotoisesti – he puhuvat toisilleen? Miten pitkä kahvitauko on liian pitkä? Jokaisella toimistolla on oma kulttuurinsa, mutta jos pystyt selvittämään kirjoittamattomat säännöt ja noudatat niitä, alat sopeutua joukkoon. Mitä helpommin sopeudut, sitä todennäköisemmin muut pitävät sinua enemmän työtoverina kuin harjoittelijana.

Kerro, että halut jäädä

Ei ole aina itsestään selvää, että harjoittelija haluaa jäädä työpaikkaan ja saada sieltä kokopäivätyön. Sano se siis suoraan! Kun puhut esimiehellesi, kerro rehellisesti, että näet harjoittelun alkuna pitkälle suhteelle, ja kysy, mitä voit tehdä saadaksesi harjoittelusta täyden hyödyn. Esimiehesi saattaa yllättää sinut kertomalla tarkemmin yrityksen pitkän aikavälin suunnitelmista ja siitä, miten saattaisit sopia niihin.

Ole havainnoiva ja auta muita

Onko työtoverisi aina arkistoimassa, kun hän voisi tehdä tärkeämpää työtä? Voisitko tarjoutua hoitamaan sen hänen puolestaan? Jos seuraat ympäristöäsi sen verran, että huomaat, milloin voit tehdä jonkun elämästä helpompaa tekemällä vähän paperitöitä – ja teet ne hyvin – sinut muistetaan siitä. Empatia ja hyväntahtoisuus ovat ominaisuuksia, joita ei välttämättä mainita tehtävänkuvauksessa, mutta niitä arvostetaan toimistoympäristössä. 

Esitä kysymyksiä...asianmukaisesti

Älä epäröi esittää kysymyksiä työntekijöiden työstä, etenkään, jos ne osoittavat, että haluat ymmärtää teollisuudenalaa tai toimialaa paremmin. Ole kuitenkin tahdikas. Älä keskeytä työtä tai kokouksia, vaan käytä hyväksesi hetkiä, joina työntekijät eivät ole liian kiireisiä, ja kysy aina, onko heillä hetki aikaa puhua. Ja tästä puhuen...

Näytä arvostuksesi

Kiitä ihmisiä aina heidän ajastaan, etenkin, jos he ovat pitäneet töistä tauon antaakseen sinulle neuvoja tai tietoja. Voisit harjoittelusi lopuksi jopa antaa työnantajallesi kortin tai kirjeen kiittääksesi kokemuksesta ja jättämällä yhteystietosi muistutukseksi siltä varalta, että mahdollisuus kokopäivätyöhön avautuisi.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURES-portaali

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Tiedot

Aiheet
  • Vinkkejä
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.