Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel9 januari 2024Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Zo val je op in een groepsgesprek

Werkgevers maken vaak gebruik van groepsgesprekken om meerdere kandidaten tegelijk te screenen en hun vaardigheden op het gebied van communicatie, teamwerk en leiderschap te beoordelen. Maar ze kunnen ook uitdagend en stressvol zijn voor sollicitanten, vooral als je in een groep zit met kandidaten uit verschillende landen en van verschillende afkomst. In sommige groepsgesprekken moeten de kandidaten samenwerken aan een taak of oefening en de test kan in het Engels of in een andere taal dan je moedertaal plaatsvinden. Om je te helpen om met deze uitdagende situatie om te gaan en indruk te maken op recruiters, volgen hier enkele tips over hoe je je kunt voorbereiden en goed kunt presteren in een groepsgesprek.

Ken het bedrijf en de functie

Doe voorafgaand aan het sollicitatiegesprek onderzoek naar het bedrijf en naar de functie waarnaar je solliciteert. Dit zal je helpen om de vragen zelfverzekerd te beantwoorden en je interesse en enthousiasme te tonen. Ook kun je dan beter omgaan met de druk van de gesprekssituatie met allerlei onbekenden, aangezien je al wat achtergrondkennis hebt en weet wat je in het gesprek te wachten staat.

Onderscheid je van de rest

Tijdens een groepsgesprek wil je opvallen en je onderscheiden van anderen. Herhaal dus niet zomaar wat anderen al hebben gezegd en geef geen algemene antwoorden. Probeer in plaats daarvan je unieke vaardigheden en ervaringen te laten zien die relevant zijn voor de functie. Ook kun je voortbouwen op het antwoord van iemand anders door je eigen inzichten of voorbeelden toe te voegen. Op die manier toon je aan dat je in staat bent naar anderen te luisteren, samen te werken en bij te dragen aan de discussie.
 

Voorbereiding is alles

Leer de woordenschat die relevant is voor de activiteiten van het bedrijf in het Engels of in de taal van de werkgever, en oefen deze vóór elke groepsdiscussie, zodat je het gespreksthema beheerst en kunt laten zien dat je voorbereid bent. Dit is een duidelijk teken van motivatie voor de werkgevers.

 

Neem het voortouw

Een van de vaardigheden waar werkgevers naar zoeken in een groepsgesprek is leiderschap. Als je de kans krijgt om het voortouw te nemen bij een vraag, een stellingname, een gesprekspunt of een taak, aarzel dan niet om dat te doen. Hieruit blijkt dat je proactief en zelfverzekerd bent en in staat bent om verantwoordelijkheid te nemen. Zorg er echter wel voor dat je het gesprek niet domineert of anderen overschaduwt. Respecteer de meningen en inbreng van je medesollicitanten en geef hun de ruimte om zichzelf te uiten. Zorg ervoor dat je laat zien dat je ook goed kunt luisteren en dat je ingaat op de input van de anderen.

Wees een teamspeler

Een andere vaardigheid die werkgevers waarderen in een groepsinterview is je vermogen om in teamverband te werken. Laat zien dat je goed met anderen kunt samenwerken, zelfs als je ze niet kent of het niet met ze eens bent. Dit kun je doen door in gesprek te gaan met je medesollicitanten, hen bij naam aan te spreken, hun argumenten te erkennen en hun ideeën te ondersteunen. Gebruik positieve lichaamstaal, zoals knikken, glimlachen en oogcontact maken. Als teamspeler laat je zien dat je samenwerkt, je kunt aanpassen en respectvol bent.

Groepsgesprekken kunnen een geweldige kans zijn om je vaardigheden en persoonlijkheid onder de aandacht te brengen van potentiële werkgevers. Door deze tips te volgen, kun je jezelf voorbereiden op de uitdaging en je onderscheiden van de concurrentie. Vergeet niet om je huiswerk te doen, jezelf te zijn en de juiste balans te vinden tussen een leidende rol en de rol van teamspeler.

Heb je een online sollicitatiegesprek? Bekijk de pagina Uitblinken tijdens het sollicitatiegesprek – hoe doe je dat?

 

 

Meer informatie:


Europese banendagen

 

Zoek een EURES-adviseur


Leven en werken in EURES-landen


EURES-vacaturebank


EURES-diensten voor werkgevers

 

EURES-evenementenkalender


Komende online-evenementen


EURES op Facebook


EURES op Twitter


EURES op LinkedIn

 

 

Onderwerpen
  • Hints en tips
  • Wervingstrends
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.