Skip to main content
European Commission logo
EURES
News article10 juli 2017European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

Ansettelsesprosessen i NGO-er: Hvordan finne talentet dere trenger?

Mange liker nok tanken på å jobbe for en NGO, altså en ikke-statlig organisasjon (eller frivillig eller ideell organisasjon), så det vil komme mange søknader på alle ledige stillinger som utlyses. Men med så mange kandidater å velge mellom, hvordan skal deres NGO klare å identifisere akkurat dét talentet som vil bidra positivt til deres organisasjon?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Inkluder bedriftssektoren

Det er lett å tenke at den perfekte kandidaten allerede jobber i NGO-sektoren. Dette kan selvfølgelig være tilfelle, men da begrenser dere samtidig rekrutteringspoolen betraktelig, noe som innebærer at dere kanskje går glipp av den beste kandidaten for akkurat denne stillingen. Kompetanse og erfaring fra det private næringsliv kan være vel så verdifullt for deres organisasjon.

Verdsett relevant erfaring

Det er også viktig ikke å overse relevant erfaring som potensielle kandidater har tilegnet seg utenfor yrkeslivet, spesielt om de har begrenset arbeidserfaring. Frivillig eller sosialt arbeid viser initiativ og kan være et verdifullt supplement til den kompetansen en kandidat har tilegnet seg i arbeidslivet – spesielt om denne erfaringen er på det samme området eller fra et land som deres NGO jobber i – og gjøre ham eller henne ideell til den ledige stillingen hos dere.

Ikke prioriter “lidenskap” for saken

Det er ingen tvil om at deres NGO gjør et utmerket arbeid på sitt felt, og at mange av deres ansatte er lidenskapelig opptatt av å utgjøre en forskjell her. Men med mindre en person ikke bare har lidenskap – og talent – for feltet, men også for selve jobbrollen, kan det være smartere å ansette en person som kanskje ikke alltid har drømt om å redde miljøet, bekjempe fattigdom eller skape en bedre verden. Det er mye lettere for en ny medarbeider å tilegne seg og slutte seg til organisasjonens misjon og verdier enn å lære å bli god i jobben.

Gi dem en utfordring

Det kan være litt av en utfordring å arbeide i en organisasjon som er avhengig av donasjoner, der man jevnlig er i kontakt med sårbare mennesker eller som arbeider med tunge saker. Det kan kreve andre egenskaper og evne til å respondere effektivt på de typene utfordringer de vil kunne stå overfor i nettopp disse spesielle miljøene.

Hvis dere i intervjuprosessen stiller spørsmål om hva som har vært den vanskeligste utfordringen de noen gang har stått overfor, eller hva vedkommende ville gjort i et gitt scenario, kan det hjelpe dere med å finne ut hvem som har en personlighet som vil utmerke seg i deres NGO.

Vær ærlig om kandidatenes kvalifikasjoner

Nye medarbeidere vil alltid ha mye å lære, og de må få sjansen til å “vokse inn i stillingen”. Men hvis forventningene ligger for langt fra utgangspunktet, kan kandidatens potensial ha blitt overvurdert i intervjuprosessen. Hvis man er ærlig om en persons kvalifikasjoner, kan man unngå en av fellene det er lettest å gå i, og man vil kanskje unngå å måtte gå gjennom rekrutteringsprosessen en gang til når det viser seg at kandidaten faktisk ikke egner seg for jobben.

Tilby en fristende pakke

Rekrutteringen går begge veier – dere kan tenke at dere har funnet den perfekte kandidaten, men med mindre han eller hun aktivt ønsker å jobbe i deres organisasjon, risikerer dere at tilbudet blir avslått. En attraktiv ansettelsespakke, en redegjørelse for hva vedkommende kan forvente seg av rollen han eller hun blir tilbudt, eventuelle goder, og den støtten vedkommende vil få fra dere til å utvikle seg, vil bidra til åpenhet og øke sjansen for at vedkommende vil takke ja.

I det siste har vi snakket mye om NGO-er – hvis du er interessert i NGO-er i Europa og hvorfor noen kan ville ønske å arbeide for din organisasjon, bør du gå inn på NGO-er: hva, hvorfor og hvor?

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i Eures-landene

Eures' jobbdatabase

Eures' tjenester for arbeidsgivere

Eures' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Nærmere opplysninger

Temaer
Business /EntreprenørskapRåd og tipsRekrutteringstrenderUngdom
Relaterte seksjon(er)
Leve- og arbeidsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.