Skip to main content
EURES
Novinski članak10. srpnja 2017.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Postupak zapošljavanja nevladinih organizacija: kako odabrati pravu osobu za vas!

Mnogima se sviđa pomisao rada u nevladinoj organizaciji (NVO), što znači da je svako slobodno radno mjesto veoma poželjno. S obzirom na to da imate velik izbor potencijalnih zaposlenika, kako će vaš NVO pronaći pravu osobu koja će unaprijediti organizaciju?

The hiring process of NGOs: how to recognise the right talent for you!

Tražite u korporativnom sektoru

Lako je pretpostaviti da je savršeni budući zaposlenik već zaposlen u sektoru nevladinih organizacija. Iako to može biti istinito, takav pristup značajno smanjuje broj potencijalnih kandidata za zapošljavanje, što može dovesti do toga da ne zaposlite osobu koja je najbolja za taj posao. Vašoj organizaciji jednako se važnim mogu pokazati i vještine i iskustvo stečeni u korporativnom sektoru.

Cijenite relevantno iskustvo

Također je važno da ne zanemarite bilo kakvo relevantno iskustvo koje je potencijalni zaposlenik stekao izvan posla, naročito ako ima ograničeno radno iskustvo. Volontiranje ili rad u zajednici pokazuje inicijativu te može nadopunjavati poslovne vještine kandidata, naročito ako su stečene u području ili zemlji s kojom vaša nevladina organizacija ima veze te kandidata može činiti savršenim za vaše radno mjesto.

Ne dajte prednost „strasti” prema misiji

Vaša nevladina organizacija sigurno odlično radi i mnogi će članovi vašeg osoblja s entuzijazmom željeti doprinijeti području koje ste odabrali. Ipak, ako entuzijazam za to područje nije popraćen entuzijazmom i talentom za sam posao, možda je bolje da zaposlite nekoga tko nije uvijek sanjao o spašavanju okoliša, borbi protiv siromaštva ili o mijenjanju svijeta. Puno je lakše naći novog zaposlenika koji će naučiti sve o misiji i vrijednostima vaše nevladine organizacije i prihvatiti ih, nego ga podučiti kako dobro obavljati posao.

Postavite im izazove

Rad u organizaciji koja se oslanja na donacije i koji uključuje redoviti kontakt s ranjivim skupinama osoba ili se bavi s teškim temama može biti izazovan. Možda će biti potrebne drukčije vještine koje omogućuju potencijalnom zaposleniku da učinkovito odgovara na vrste izazova s kojima se može suočiti u tim jedinstvenim okruženjima.

Postavljanje pitanja o najtežim izazovima s kojima su se suočili u prošlosti ili o tome što bi učinili u testnim scenarijima može u razgovoru za posao pomoći da doznate koji kandidat ima temperament za uspjeh u vašoj nevladinoj organizaciji.

Budite iskreni o kandidatovim sposobnostima

Novi zaposlenici imaju mnogo toga za naučiti i treba im se pružiti prilika da „sve sjedne na mjesto”. No ako postoji previše toga što moraju naučiti, vjerojatno se previše važnosti pridalo njihovom potencijalu prilikom postupka razgovora. Iskrenost o kandidatovim vještinama može vam pomoći da izbjegnete jednostavnu zamku i smanjite potrebu za ponovnim postupkom zapošljavanja kada shvatite da odabrani kandidat nije prikladan za posao.

Ponudite privlačan paket zapošljavanja

Zapošljavanje funkcionira u dva smjera; mislite da ste pronašli savršenog kandidata, no ako on aktivno ne želi raditi za vašu tvrtku, nećete imati sreće. Privlačni paket zapošljavanja koji navodi što kandidati mogu očekivati na tom radnom mjestu, koje će povlastice imati i kakvu ćete im podršku pružati kako bi napredovali pomoći će vam osigurati transparentnost i ohrabrit će ih da prihvate vašu ponudu.

U posljednje vrijeme dosta smo razgovarali o nevladinim organizacijama. Ako ste zainteresirani za nevladine organizacije u Europi i zašto bi netko htio raditi za vašu organizaciju, svakako pogledajte članak Nevladine organizacije: što, zašto i kako? (eng. „NGOs: what, why and how?”)

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

Službe EURES-a za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

EURES na portalu Google+

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.