Skip to main content
EURES
Novinski članak14. veljače 2018.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Njemačka tvrtka popunila je tijekom 5 godina 400 radnih mjesta uz pomoć EURES-a

Bavarska agencija za zapošljavanje u sektoru graditeljstva posredovala je od 2013. u zapošljavanju više od 400 kandidata u njemačkim malim poduzećima.

German firm fills 400 job vacancies in 5 years with EURES
©POD, 2014

Specijalizirana agencija za zapošljavanje proslavila je 19. veljače 2018. dva važna postignuća – posredovanje u zapošljavanju 400 španjolskih radnika na kvalificirana radna mjesta u Njemačkoj tijekom razdoblja od pet godina.

Agencija POD (People of Diversity) GmbH surađuje s EURES-om i malim poduzećima u pronalaženju i odabiru španjolskih tražitelja posla i njihovoj integraciji u sektor graditeljstva u Njemačkoj. Budući da ta agencija sada svaki mjesec posreduje u zapošljavanju desetaka kandidata, teško je vjerovati da je sve počelo s jednostavnim desetominutnim razgovorom.

„U jesen 2012. ušao sam u agenciju za zapošljavanje u Valenciji i zatražio sam razgovor s predstavnikom EURES-a, objašnjava izvršni direktor POD-a, Stephan Behringer. „Rekao sam im koje su naše potrebe i oni su mi detaljno opisali postupak objavljivanja slobodnih radnih mjesta na portalu preko mog lokalnog ureda EURES-a u Njemačkoj. Također su me povezali sa španjolskim regionalnim podružnicama EURES-a koji će nam pomoći oglašavati radna mjesta u lokalnim zavodima za zapošljavanje u cijeloj zemlji.”

U veljači sljedeće godine POD je uspješno posredovao u zapošljavanju svojeg prvog radnika EURES-a, što je označilo početak dugotrajnog sudjelovanja tog poduzeća u mreži. Stephan ga se dobro sjeća:

“Kad nam se Carlos obratio, bio je nezaposlen i želio je pronaći stalni posao. Preseljenje u Njemačku bilo je za njega velik korak jer nikad prije nije bio u inozemstvu, a kamoli radio u drugoj zemlji. Stoga je od ključne važnosti bila jezična i kulturna priprema, kao i sa svim našim kandidatima. Nakon toga bio je spreman početi raditi kao vodoinstalater u malom obiteljskom poduzeću.”

POD-ova uspješnost zasniva se na pripremanju kandidata na tu promjenu. Prije nego što kandidat ode u Njemačku, mora proći intenzivan tečaj učenja jezika i kulture. Stephan ističe da je prilikom pripreme kandidata važno umanjiti prirodni strah od preseljenja u inozemstvo. Njegov tim u tu je svrhu razvio intenzivne vodiče u obliku videozapisa korisnika u kojima oni objašnjavaju svoje neposredno iskustvo s učenjem novog jezika, njemačkih propisa, pronalaženja smještaja i slično.

„Svojim pristupom nastojimo pokazati kandidatima kako su se ljudi poput njih prilagodili životu u Njemačkoj i imali uspješnu karijeru. Kada vide da drugi to mogu učiniti, shvaćaju da to mogu i oni. Posebno pozdravljam nedavne promjene u EURES-u zbog kojih se neka sredstva dostupna u okviru nekih posebnih programa sada mogu upotrebljavati za to osposobljavanje.”

Nadalje, jezična i kulturna priprema sudionika nikada nije općenita za sve. POD blisko surađuje s partnerima za osposobljavanje u cijeloj Španjolskoj, kao što su Ellen Braun iz jezične akademije ELCLA u gradu Prego u blizini Alicantea.

„Mi nudimo tromjesečne intenzivne kulturne i jezične pripreme za mnoge kandidate POD-a”, kaže Ellen. „Pripreme se moraju prilagoditi potrebama svake pojedine osobe. Kolege iz POD-a uvijek me informiraju o radnom mjestu svakog kandidata, njegovoj ili njezinoj razini znanja i slično i mi tečaj prilagodimo tim posebnim potrebama. Nadalje, mnogi kandidati su mladi pa je naš centar stoga organiziran kao poduzeće. Učenici s nama provode tri mjeseca i očekuje se da dolaze na vrijeme i rade puno zadaće. Tako razvijaju odgovarajući način razmišljanja za rad u Njemačkoj.”

Naravno, i poslodavci preuzimaju veliku obvezu kada zapošljavaju radnike iz inozemstva. POD-ov tim pridaje posebnu važnost radu sa svojim klijentima (većinom malim i obiteljskim poduzećima) kako bi osigurao da će EURES iskoristiti na najbolji mogući način i da će razumjeti svoje uloge i odgovornosti.

„Naši klijenti dobro znaju da im mi ne šaljemo privremene radnike. Obavješćujemo ih da za osposobljavanje osobe do odgovarajuće razine treba otprilike godinu dana i još toliko vremena da počnu tečno govoriti njemački jezik. Oni rado sudjeluju jer znaju da će zaposlenik vjerojatno za njih raditi godinama. Smatraju to dugoročnim ulaganjem.”

POD je s lakoćom pronalazio poslodavce koji su kandidatima EURES-a voljni pružiti visokokvalitetne poslove uz osposobljavanje i potporu. Agenciji se obraćaju mnoga poduzeća kojima su nedavno dodijeljeni ugovori o izgradnji velikih zgrada ili projekti obnove. To znači da se u kratkom roku moraju proširiti.

„U Njemačkoj ima malo mladih koji su stekli vještine ili se žele prijaviti na poslove u sektoru graditeljstva, kao što su vodoinstalaterski poslovi, poslovi povezani s grijanjem, električnim instalacijama, klimatizacijom i slično. To su odlični poslovi i zbog tehnoloških promjena moraju ih raditi kvalificirani radnici. Zahvaljujući mreži koju smo izgradili preko EURES-a, naši klijenti sada imaju stalan izvor kvalificiranih kandidata koji se žele specijalizirati kod poslodavca tijekom mnogo godina.”

To je istinita priča i za vodoinstalatera Josea Antonija za kojeg POD-ov tim smatra da je možda čak bio njihov 400. kandidat (teško je odrediti točan broj jer više osoba istodobno počinje raditi).

„U Španjolskoj je nezaposlenost velika, a plaće su niske.”, objašnjava. „Zato sam na internetu tražio posao i s pomoću portala EURES pronašao sam vodoinstalaterski posao u Njemačkoj... Naravno, pribojavam se, ali to je prilika za vrlo dobar, stalan posao i prilika da naučim novi jezik u novoj zemlji.”

Kao ni Carlos i 399 kandidata prije njega, Jose Antonio prije pristupanja EURES-u nije govorio njemački jezik i, budući da je nezaposlen, bio je zahvalan na pruženoj financijskoj i praktičnoj potpori.

Zbog POD-ova uspjeha Stephan i njegovi kolege našli su se u nedoumici. Kako dalje? Agencija razmatra hoće li proširiti svoje operacije zapošljavanja na druge zemlje obuhvaćene EURES-om ili će i dalje biti usredotočena samo na Španjolsku.

„Razmišljali smo o ulasku na istočnoeuropsko tržište, ali u tom slučaju morali bismo u svakoj zemlji počinjati iz početka. Stoga smo radi ravnoteže odlučili proširiti svoje aktivnosti u Španjolskoj jer tamo već imamo duboku mrežu. To znači proširenje na više regija i proširenje raspona profila koje zapošljavamo. Na primjer, osim poslova u sektoru graditeljstva koji će i dalje biti naše glavno područje interesa, sada radimo s poslodavcima na pronalaženju drugih stručnjaka – na primjer, mehaničara, inženjera i ostalih akademski obrazovanih stručnjaka.”

POD isprobava i različite mogućnosti u okviru EURES-a. Agencija već objavljuje slobodna mjesta na portalu EURES-a preko lokalnog ureda EURES-a i pronalazi kandidate s pomoću programa Tvoj prvi posao preko EURES-a (YfEJ). Međutim, Stephan je nedavno čuo za novi program Reactivate i počeo se prijavljivati i na njega. Programom Reactivate osiguravaju se kandidatima koji su stariji od 35 godina mogućnosti za zapošljavanje u  zemljama sudionicama u okviru EURES-a.

Agencija za sada obilježava više od 400 ostvarenih sastanaka s EURES-om u gotovo pet godina jer je Carlos 19. veljače 2013. započeo prvu smjenu na radnom mjestu u malom vodoinstalaterskom poduzeću u Palatineu.

Stephan Behringer bi želio zahvaliti na doprinosu sljedećim kolegama iz ureda EURES-a u Njemačkoj i ureda EURES-a u Španjolskoj, koji su pomogli POD-u pri zapošljavanju kandidata: Rita Mager i Marina Weigand,(EURES Njemačka/Agentur für Arbeit Würzburg); Carlos Palomo (Malaga); Diego Moliner i Julia Roca (Valencia); Carlos Pastor (Alicante), Isabel Garcia (Castellón); Rosario Sanmartín Alcaraz (Murcia); Yolanda Delgado Lazaro i Francisca Fuentes (Madrid); Cesar Martin i Araceli Carillo Urena (Seville); Jesús Caparrós Martín (Almeria); Arnau Soy Massoni (Girona); José Luis Gredilla Illera (Barcelona); Dionisio Manuel Acebal Minano (Albacete).

 

Korisne poveznice

POD-ova internetska stranica www.pod-personalberatung.de

POD-ov YouTube kanal: www.youtube.com/user/PODpersonalberatung

ELCLA jezična akademija www.elcla.es

 

Pročitajte više:

Pronađite savjetnikaEURES-a

Uvjeti života i rada u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Najbolja praksa EURES-aEURES obukaVanjski dioniciVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaUspješne priče
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.