Skip to main content
EURES
Sajtócikk2019. december 5.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

A francia adatkutató az EURES támogatásának köszönhetően Dániában kezdett új életet

Aurélie Giraud világéletében Skandináviában szeretett volna élni, így amikor lehetősége nyílt arra, hogy Dániába költözzön, élt is vele. Aurélie mellett Lars Rungøval is beszélgettünk a Workindenmark képviseletében, hogy megtudjuk, az EUREShogyan segített az áttelepülésben.

French data scientist settles into life in Denmark thanks to EURES support
Aurelie Giraud

„Amennyire vissza tudok emlékezni, mindig is szerettem volna külföldön élni és más kultúrákat megismerni” – mondta Aurélie Franciaországból. – „A skandináv országok pedig a listám élén szerepeltek. Tetszett a dán életfelfogás; ez az egyszerre kényelmes, mégis hatékony szemlélet. Amikor a páromat Aalborgba hívták állásinterjúra, megragadtuk a lehetőséget, és minden rendben is ment.”

A munkanélküli ellátás átvitele

A költözés idején Aurélie szokatlan helyzetben volt: bár korábban közel 10 évig dolgozott, azóta kilépett a munkahelyéről és munkanélküli ellátásban részesült Franciaországban. A munkanélküli ellátások átvitelére vonatkozó uniós politikának köszönhetően Aurélie további három hónapig jogosult maradt a járadékra, ami nagy segítség volt a dániai álláskeresés idején. Aurélie így fogalmazott: „Ez pont elég idő volt ahhoz, hogy elhelyezkedjek!”

Az ellátás aktiválásához Aurélie-nek fel kellett keresnie a Workindenmarkot, hogy ott olyan álláskeresőként regisztrálja magát, aki egy másik EU-/EGT-országban jogosult a munkanélküli ellátásra. Aalborgban a Workindenmark képviselete a külföldi állampolgárokat segítő szolgálatnál (International Citizen Service – ICS) működik, ezért először őket kereste fel, hogy véglegesítse a munkanélküli ellátás átvitelét. Az ICS központjában egyúttal a szükséges regisztrációt is el tudta végezni, és útmutatást kapott a különféle dániai állami intézményektől.

„Az, hogy a munkanélküli ellátások átvihetők, további ösztönzést ad a külföldre településhez (még munkanélküliként is), hiszen így számíthat rá az ember, hogy egy ideig jogosult az ellátásra, ezáltal marad valamilyen biztonsági hálója a külföldre költözéshez és az elhelyezkedéshez – magyarázta Lars Rungø aWorkindenmarktól. – Mivel Aurélie szabadúszóként is dolgozott, a dán adóhatósághoz irányítottuk, hogy ott nyilvántartásba vegyék” – idézte fel a történteket Lars.

Szemináriumok külföldi álláskeresőknek

Az elhelyezkedés támogatása érdekében Aurélie Aalborgban részt vett az EURES hálózat tagjaként működő Workindenmark által szervezett álláskeresői szemináriumon.

„Az álláskeresői szeminárium azoknak a külföldi polgároknak szól, akik szeretnének inspirációt kapni a dániai álláskereséshez” – mondja Lars. A szemináriumok résztvevői tanácsokat kapnak a sikeres önéletrajz és motivációs levél összeállításához, és később ingyenes alkalmakat is biztosítanak számukra a visszajelzés érdekében.

Aurélie informatikai tapasztalatai, nemzetközi beállítottsága, illetve francia és angol nyelvtudása miatt Lars biztos volt abban, hogy jó esélyekkel indul az álláspiacon, különösen mivel Dániában jelenleg komoly munkaerőhiány van az informatika területén. Aurélie végül adatkutatóként helyezkedett el a Trackunitnál, a dolgok internetjét alkalmazó megoldások egyik piacvezető cégénél, annak aalborgi központjában. Feladatai közé tartozik az adatgyűjtés és -elemzés, hogy ezáltal hasznos üzleti információkkal segítse az ügyfeleket.

Az integráció kulcsa a felkészülés

„Számomra a külföldön való beilleszkedés titka az alapos felkészülés volt. Az ember egy másik országban könnyen elveszettnek érezheti magát, mert minden új: az ügyintézés, a nyelv, a kultúra, az eljárások, a munkaerőpiac stb. Az EURES szakmai szempontból tud segíteni, ami nagyon sokat jelent az integráció szempontjából” – tanácsolta Aurélie.

„Az EURES-portál kész aranybánya – mondta. – Rengeteg hasznos információt találtam nemcsak kifejezetten Dániáról, de a külföldi álláskereséshez is. Még meg sem érkeztem Dániába, máris felkészültnek érezhettem magam.”

„Az emberek időnként megkérdezik, hogy meddig akarunk Dániában maradni – mesélte Aurélie. – Egyelőre nem tudom – vallotta be. – Szeretjük a családunkat, és természetesen a bartaink is nagyon hiányoznak. Itt viszont az életet áthatja a hygge, és ezért egészen odavagyunk!”

 

Kapcsolódó linkek:

A munkanélküli ellátás átvitele

International Citizen Service (ICS)

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
EU mobilitási eszköztárAz EURES legjobb gyakorlataEURES képzésKülső EURES hírekMunkaerőpiaci hírek/mobilitási hírekToborzási trendekSikertörténetek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Élet és munka
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.