Skip to main content
EURES
Nieuwsartikel13 december 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vijf tips voor je cv

Een goed cv is van cruciaal belang om nieuwe kansen op de arbeidsmarkt aan te boren. De vorm is minstens even belangrijk als de inhoud - het komt immers op de eerste indruk aan! Dit artikel geeft een aantal nuttige tips voor het maken van het perfecte cv!

Five design tips for your resume
Shutterstock

Maak een duidelijke onderverdeling

Een werkgever kijkt gemiddeld zes seconden naar elk cv dat hij of zij binnenkrijgt. Als de belangrijke informatie en de relevante vaardigheden er niet meteen uitspringen, wordt het waarschijnlijk meteen aan de kant gelegd. Maak gebruik van vet, onderstrepen, tekstvakken, kolommen en bulletpoints om belangrijke punten te scheiden, de verschillende onderdelen aan te geven (bv. “Contactgegevens”, “Samenvatting”, “Werkervaring”, “ Opleiding” en “Vaardigheden”) en de informatie op te splitsen. Zorg dat het één logisch geheel is en laat ook wat witruimte over. Een al te drukke indeling of te veel tekst maakt alleen maar dat lezers afhaken.

Houd het beknopt

Blijf kort en bondig. Is het cv langer dan twee pagina’s? Kijk dan of alles wat erin staat wel relevant is voor de functie waar je naar solliciteert. Zijn alle vaardigheden die je noemt van belang gezien de functiebeschrijving? Zo niet, haal de overbodige dan weg. Kolommen zijn een trucje om zoveel mogelijk in je cv op te nemen: zo benut je immers de volle paginabreedte.

Kijk goed naar de specifieke eisen/voorkeuren van het land

One size fits all gaat hier zeker niet op. Wat in het ene land belangrijk is in een cv, hoeft dat in een ander land helemaal niet te zijn. De pagina Leven en werken van EURES geeft nuttige informatie over werk zoeken en solliciteren in verschillende Europese landen, met landspecifiek advies over het opstellen van een geschikt cv..

Pas het ontwerp aan

Afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert, hebben werkgevers bepaalde verwachtingen over hoe je cv eruitziet. Een grafisch ontwerp kan bijvoorbeeld bijna als een portfoliostuk werken, waarmee je kunt laten zien welke grafische ontwerpvaardigheden je in huis hebt. Solliciteer je echter naar een baan als barkeeper, dan moet het in je cv meer over de inhoud gaan, bijvoorbeeld je levenservaring, je ervaring in de omgang met mensen. In dit geval zouden ingewikkelde grafische elementen eerder negatief dan positief voor je kunnen uitpakken.

Denk aan het bestandsformaat

Als je digitaal solliciteert, is het een goed idee om een tweede versie van je cv op te stellen: software die vaak door bedrijven wordt gebruikt om cv's te scannen, herkent soms geen afbeeldingen of grafische elementen, kan wellicht geen PDF-bestanden verwerken of slaat soms de informatie over die in de kop- of voettekst van een Word-document zit.

We hopen dat deze tips je helpen bij het maken van een cv waardoor je je gedroomde gesprek zult krijgen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Gerelateerde links:

Leven en werken

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsJeugd
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.