Skip to main content
EURES
Nieuwsartikel9 mei 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

EURES Zweden: Hoop doet schrijven

EURES Zweden heeft zijn deuren geopend voor Zweedse schrijvers in heel Europa en heeft een spannend wervingsevenement in Polen georganiseerd.

EURES Sweden: Giving Writers Hope

Dankzij intensieve samenwerking tussen de dienst voor arbeidsbemiddeling - Cultuur en Media bij EURES Zweden en het Poolse Filminstituut kon dit evenement plaatsvinden. Doel van beide organisatoren was Zweedse scenarioschrijvers in contact te brengen met Poolse producenten die op zoek zijn naar nieuw talent.

Het evenement dat op 23 maart in Warschau plaatsvond, moest de kloof overbruggen tussen creatieve geesten en mensen met creatieve middelen.

De Zweedse dienst voor arbeidsbemiddeling op het gebied van cultuur riep Zweedse scenarioschrijvers in het genre fictie (van drama en misdaad tot jeugd- en kinderfilms) op om te solliciteren. Uit 60 veelbelovende en talentvolle kandidaten werden 11 scenarioschrijvers geselecteerd. De finalisten reisden naar Polen om het evenement in het Poolse Filminstituut Kino Rejs bij te wonen en om er eveneens uitgenodigde Poolse producenten te ontmoeten.

De schrijvers kregen elk acht minuten om hun scenario te presenteren aan de producenten. Daarna was er een receptie waar ze contacten konden leggen en konden netwerken.

Naar verwachting evenaart dit evenement het succes van eerdere, in Berlijn gehouden pitches voor schrijvers. Uit de feedback van de deelnemers aan de voorgaande vier evenementen in de periode 2013-2016 is gebleken dat 20% van hen een contract met een producent heeft kunnen ondertekenen.

Dit is een fantastisch resultaat voor een sector waarin het moeilijk is om door te breken. Scenarioschrijven wordt vaak beschouwd als een van de moeilijkst te kraken carrière-noten, omdat in tegenstelling tot schrijven voor andere media de optie om zelf te publiceren niet bestaat. Succes heeft veel te maken met op het juiste moment de juiste persoon te pakken krijgen, maar alleen al gelezen te worden lijkt een bijna onmogelijke opgave.

Al deze hindernissen hoopt EURES Zweden met dit soort evenementen te overwinnen. Het is de bedoeling een toegankelijker platform aan Zweedse schrijvers te bieden, het hun mogelijk te maken contacten te leggen met professionals uit de filmindustrie om zo werk in heel Europa te kunnen vinden.

Dit onlangs gehouden evenement was het tweede evenement in Polen; andere evenementen zijn voor de nabije toekomst gepland in andere Europese steden zoals Berlijn en Londen. Blijf voor actuele informatie over vergelijkbare evenementen van de afdeling Cultuur en Media van EURES in Zweden en over andere spannende evenementen, op de hoogte via het EURES-nieuwsportaal.

 

Verwante links:

Dienst voor arbeidsbemiddeling - Cultuur en Media

Pools Filminstituut

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistiekenWervingstrendsSuccesverhalen
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.