Skip to main content
EURES
News article3 februar 2023European Labour Authority, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion

EURES hjelper slovakiske arbeidssøkere å finne fagarbeid i Finland

Alexandra Mikulasova fant arbeid for det finske rekrutteringsbyrået Econia. Samarbeidet mellom EURES Finland og Econia har blomstret siden 2014.

Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova
Janne Vainikkala and Alexndra Mikulaslova

Alexandra hadde vært i arbeid i den slovakiske import-/eksportbransjen i to og et halvt år, da hun følte at hun ikke lenger utviklet seg i jobben sin. Hun begynte å tenke på venner og skolekamerater som hadde flyttet til utlandet, og ideen virket tiltalende for henne. «Jeg visst at jeg ville prøve livet i utlandet og reise litt, det appellerte til meg. Jeg valgte Finland basert på erfaringene til vennene mine som allerede hadde vært der», sier hun.

Takket være EURES fant Alexandra og kjæresten hennes arbeid i matbransjen i Finland, som ikke krevde noen spesifikke kvalifikasjoner eller finske språkkunnskaper. Etter hvert forlot hun denne jobben for å studere finsk språk.

«I løpet av språkstudiene mine var jeg ute etter en praktikantstilling, så jeg tok kontakt med min tidligere finske arbeidsgiver. Jeg var interessert i oppdrag innen HR og lønn, ettersom jeg hadde studert finans, bankvirksomhet og investeringer i Slovakia, med et fokus på økonomistyring», sier hun. «Da jeg tok kontakt med selskapet hadde de fusjonert for å bli en del av Econia,, et annet finsk selskap som også er medlem av EURES. Econia tilbyr rekrutteringstjenester for søkere fra over hele verden.»

Siden 2014, har den finske EURES-rådgiveren Tomi Puranen, arbeidet tett sammen med Janne Vainikkila fra Econia, for å gi støtte til arbeidssøkere ved å tilby jobbmesser, rekrutteringsreiser, seminarer, workshops, TE-live-sendinger og opplysningsvideoer. De deltok også sammen på arrangementet EURESinAction i Roma i 2022.

«Alexandra er et veldig godt eksempel på hvordan folk utvikler seg i et nytt land, og finner sin plass i en ny kultur og arbeidspraksis», sier Janne.

«Da Alexandra lærte seg finsk, kom hun tilbake for å arbeide hos Econia for å bidra med ekspertisen sin innen lønnsberegninger. Dette viser hvordan det blir mulig å finne arbeid i ditt eget ekspertisefelt senere, når du har lært det lokale språket» bemerker Tomi.

Alexandra har arbeidet for Econia i fem måneder nå, og deler hvordan det har fått henne til å reflektere rundt sin egen reise ved å flytte utenlands.

«Jeg er takknemlig for muligheten til å hjelpe og støtte arbeidere og søkere i situasjoner som jeg selv har vært i tidligere», sier hun. «En endring som dette er alltid en utfordring for en person, og jeg har lært mye om meg selv. Jeg har truffet mange nye mennesker og fått nye venner. Jeg har lært om forskjellige kulturer, og det har gitt meg et nytt perspektiv.»

Alexandra er ivrig etter å rose tjenestene til EURES med å hjelpe henne med å flytte utenlands. «Det å flytte til et annet land er ikke enkelt, så folk trenger forsikringer for å hjelpe dem med å ta denne beslutningen. Tillitt er veldig viktig. EURES-tjenester støttes av myndigheter og tjenestepersoner, noe som hjelper mye med dette.Jeg ville definitivt anbefale EURES til arbeidssøkere fra Slovakia, ettersom det er en trygg måte å finne en jobb i et annet land.»

Er du interessert i å arbeide i utlandet? Se EURES-portalens ledige stillinger eller ta kontakt med en EURES-rådgiver for hjelp.

 

Relevante lenker:

Econia

EURES: Finn en jobb i Europa

Kontakt en EURES-rådgiver

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

Nærmere opplysninger

Temaer
Suksesshistorier
Relaterte seksjon(er)
EURES-tjenester
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å gi brukere av EURES-portalen informasjon om aktuelle emner og trender og stimulere til diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis synet til European Labour Authority (ELA) eller EU-kommisjonen. EURES og ELA støtter heller ikke tredjeparts nettsteder nevnt ovenfor.