Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel21 maart 2019Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

EURES-Duitsland organiseert uniek evenement voor musici in spe

Duitsland is voor musici in internationale orkesten een aantrekkelijke plek om te werken. Het land heeft een rijke traditie op het gebied van klassieke muziek en is de thuisbasis van meer dan 50 filharmonische orkesten.

EURES Germany organises unique event for aspiring orchestral musicians
Matthias Naggert (ZAV)

Een blik op de namen van de musici in deze orkesten laat zien dat de arbeidsmarkt voor beroepsmusici internationaal is. Met zijn vele prestigieuze conservatoria is Duitsland ook een aantrekkelijke plek om muziek te studeren. De internationale aard van de muzieksector impliceert echter dat mensen die in Duitsland studeren, open moeten staan voor een carrière in het buitenland.

Om jonge, talentvolle musici zo vroeg mogelijk in hun carrière voor te bereiden op deze mogelijkheid heeft de Duitse federale bemiddelingsorganisatie voor podiumkunsten en muziek ZAV-Künstlervermittlung onlangs een uniek evenement georganiseerd in samenwerking met het Duitse landelijke EURES-coördinatiebureau.

Uitgebreid advies van EURES-adviseurs

Zo’n 30 muziekstudenten, onder wie harpisten, violonisten, cellisten, fluitisten en bassisten, kwamen op 29 en 30 oktober 2018 in het Orchesterzentrum NRW in Dortmund bijeen om meer te weten te komen over arbeidsmogelijkheden in Duitsland en in het buitenland.

Het Orchesterzentrum NRW is een gezamenlijk initiatief van vier conservatoria en is, sinds de opening in 2009, het eerste overkoepelende opleidingscentrum voor orkestmusici in Europa.

EURES-adviseurs uit Slowakije, Zwitserland en Zweden woonden het evenement bij om informatie uit de eerste hand te verstrekken over de respectievelijke mogelijkheden in hun land. De studenten kregen te horen hoe waardevol de ervaring van werken in een andere EU-lidstaat is, en ze werden ingewijd in de arbeidsmarkt in andere landen.

“De grensoverschrijdende samenwerking tussen de verschillende actoren heeft ertoe bijgedragen de deelnemende studenten uitvoerig te adviseren over eerlijke mobiliteit”, zegt Lena Sunheimer van het Duitse EURES-coördinatiebureau.

De studenten kregen ook informatie over mogelijkheden om in aanmerking te komen voor EU-mobiliteitsprogramma’s, zoals Je eerste EURES-baan, dat werkzoekenden in de leeftijd van 18-35 jaar die in een andere EU-lidstaat willen werken, ondersteuning geeft.

‘EURES kan uitvoerende kunstenaars laten profiteren van zijn netwerk’

Hoewel deelname aan internationale evenementen zoals banenbeurzen niet ongebruikelijk is voor EURES-medewerkers, is dit evenement voor orkestmusici een fantastisch voorbeeld van een uniek en doelgericht initiatief.

De arbeidsmarkt voor beroepsmusici is onderhevig aan concurrentie en voortdurende verandering, hetgeen evenementen als deze nog waardevoller maakt, zoals de organisator Lilia Felde-Ritz, van ZAV-Künstlervermittlung in Keulen, uitlegt: “Voor ons, als bemiddelaars voor orkestmusici, is het fundamenteel om dicht bij conservatoria en afgestudeerden te staan om op de hoogte te kunnen blijven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”

Deelnemer Tony Erb, EURES-coördinator voor Zwitserland bij SECO (Staatssecretariaat voor Economische Zaken) in Bern, benadrukt de belangrijke rol die EURES speelt bij de ondersteuning van werknemers in de sector podiumkunsten en muziek: “Internationale mobiliteit voor uitvoerende kunstenaars is naar mijn mening een noodzaak en ik vind de samenwerking tussen landen om hen behulpzaam te zijn verstandig”, zegt hij. “EURES kan uitvoerende kunstenaars laten profiteren van het netwerk.”

De culturele en creatieve sector biedt EU-burgers allerlei mogelijkheden om in het buitenland te gaan werken. Sommige EURES-diensten, waaronder de ZAV-Künstlervermittlung, de Arbetsförmedlingen in Zweden en de  Pôle emploi in Frankrijk, bieden specifieke consultancy en bemiddeling aan werkzoekenden in deze sector.

Als u musicus of uitvoerend kunstenaar bent met belangstelling voor een internationale carrière of als u werkgever bent, op zoek naar gediplomeerde kandidaten, neem dan contact op met uw lokale EURES-adviseur of schrijf u vandaag nog in op het EURES-portaal op:https://ec.europa.eu/eures/public/index_nl.

 

Verwante links:

ZAV-Künstlervermittlung

Je eerste EURES-baan

EURES-portaal

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
EURES beste praktijkenExtern EURES-nieuwsJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsWervingstrendsJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.