Skip to main content
EURES
Nieuwsartikel31 maart 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

EU lanceert nieuw programma om Europese kmo’s te ondersteunen

Op 10 maart heeft de EU een nieuw programma voor kmo’s gelanceerd: MobiliseSME. In het kader van deze lancering werd een webinar georganiseerd waarin wordt uitgelegd hoe bedrijven kunnen profiteren van deelname aan dit programma. Lees verder voor meer informatie over het programma en hoe u ervan kunt profiteren.

EU launches new programme to support European SMEs
EURES

De afgelopen jaren heeft de EU verschillende programma’s en initiatieven ontwikkeld om het interne verkeer van werknemers en de samenwerking tussen bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s/het mkb), te ondersteunen. Tot nu toe bestond er geen speciaal programma ter ondersteuning van werknemers die naar andere bedrijven in het buitenland reizen en daar vaardigheden uitwisselen. Daarom is MobiliseSME in het leven geroepen.

Wat is MobiliseSME?

MobiliseSME wordt gefinancierd door de EURES-pijler van het programma van de Europese Unie voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI) en de Europese Commissie, en is het eerste mobiliteitsprogramma dat specifiek voor personeel van kmo’s is opgezet. Met het programma wordt voortgebouwd op een succesvol proefproject dat van 2015 tot 2017 is uitgevoerd en worden detacheringen en samenwerkingen tussen Europese kmo’s ondersteund.

“Het hoofddoel van MobiliseSME is het stimuleren van de internationalisering van kmo’s in de EU, het versterken van hun concurrentievermogen en het op EU-niveau opstellen van een gemeenschappelijke methodologie voor een mobiliteitsregeling voor het personeel van kmo’s”, vertelt Jose Enrique Val, projectmanager bij Fundacion Equipo Humano. “Het programma streeft ernaar om het potentieel van de eengemaakte EU-markt en een van haar meest gewaardeerde bestanddelen, namelijk kmo’s, die 99 % van de bedrijven in de EU vertegenwoordigen, volledig te benutten.”

Wat zijn de voordelen voor kmo’s?

Het programma biedt praktische en financiële bijstand aan kmo’s door het organiseren en ondersteunen van korte verblijven (een tot zes maanden) bij kmo’s in andere EU-landen. De Europese Commissie medefinanciert deze detacheringen met maandelijkse subsidies tussen 560 en 1 100 EUR, afhankelijk van de kosten van levensonderhoud in elk land. Deze subsidies dekken de integratie-, accommodatie-, reis- en opleidingskosten.

De subsidies en detacheringen zijn niet de enige voordelen van deelname aan MobiliseSME. Het programma biedt ook op maat gesneden informatiesessies over hoe bedrijven hun producten kunnen internationaliseren. Bovendien kunnen deelnemende kmo’s profiteren van de uitgebreide netwerken waartoe plaatselijke contactpunten behoren en op die manier hun zichtbaarheid op EU-niveau vergroten. Het programma biedt kmo’s ook instrumenten en informatie om zakenpartners in de EU te vinden, hun activiteiten, producten en diensten uit te breiden en hun kennis, vaardigheden en competenties te verbeteren.

Hoe kan ik deelnemen?

Deelname aan het programma is eenvoudig. Ga naar de MobiliseSME-website en controleer of u in aanmerking komt voor deelname. Registreer uw bedrijf op het matchmakingplatform om met hulp van lokale contactpunten een geschikt collega-bedrijf te vinden. Ontwikkel tot slot uw vaardigheden en competenties bij gastbedrijven om uw internationale zakelijke partnerschappen op de eengemaakte EU-markt te versterken. U kunt zich tot midden 2022 registreren.

 

Links:

MobiliseSME-website

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapEU-toolbox voor mobiliteitJobdagen/evenementenArbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuwsNieuws/rapporten/statistieken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.