Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel7 november 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vijf tips voor een nieuwe leerling of stagiair

Je hebt je aanstellingsbrief (of -e-mail) ontvangen. Je weet precies wanneer je begint, en waar. Je hebt ter oriëntatie ook al online rondgekeken op je nieuwe werkplek. Wat staat je nu dus te doen? Onderzoeken hoe je van je leerlingplaats of stage een doorslaand succes kunt maken!

5 tips for a new apprentice or trainee

Maak een goede eerste indruk

Dit is het meest basale van alle denkbare adviezen – maar daarom nog niet minder belangrijk. Een eerste indruk creëer je in een oogopslag en is hardnekkig; zorg er dus voor dat het een goede eerste indruk is.

Wat doe je aan – is je kleding gepast voor de werkomgeving? Jezelf zijn is prima in je privéleven, maar je collega's of je baas zitten daar niet per se op te wachten. Denk ook aan je ochtendroutine – heb je voldoende tijd om alles te doen wat je moet doen voordat je van huis gaat? Er is niets waarmee je een slordiger indruk maakt dan te laat verschijnen op je werk. Als je met dit soort dingen rekening houdt, maak je in ieder geval een goede start.

Leer van anderen

Wellicht krijg je een mentor of leidinggevende toegewezen die je begeleidt tijdens je stage of leerlingtraining. Mogelijk zijn er meerdere mensen in je team die deze rol op zich nemen. Hoe het ook zij, van je collega's kun je ontzettend veel leren, niet alleen over inhoudelijke zaken maar ook over de omgangsvormen op het werk. Als je hun voorbeeld volgt, kan het niet misgaan.

Deel je tijd efficiënt in

Mogelijk omvat je leerlingplaats of stage een combinatie van werken en studeren. Zorg er in dat geval voor dat die twee goed in evenwicht zijn. Richt je niet te veel op werken ten koste van studeren, of andersom – beide zijn immers even belangrijk, voor je opleiding en voor je toekomst. Voor een efficiënte planning van je tijd kan het handig zijn een agenda bij de hand te houden – op je smartphone of fysiek, dat maakt niet uit. Als het goed is, word je bij al dit soort dingen op je werkplek ondersteund; aarzel dus niet om collega's om advies te vragen.

Toon enthousiasme

Ongeacht het type bedrijf is het belangrijk dat je blijk geeft van een positieve instelling, en van een bereidheid om alles aan te pakken wat op je weg komt – ook als het strikt genomen niet tot je takenpakket behoort. Zo maak je niet alleen een goede indruk op je collega's, maar kun je in de toekomst ook betrokken raken bij interessante projecten. Blijf dus lachen ook al ben je zenuwachtig, en schroom niet om op een gepast moment je gevoelens en gedachten met anderen te delen. Werken in een team betekent vooral samenwerken en jouw mening is evenveel waard als die van een ander!

Probeer je eigen tempo te vinden

Iedereen werkt in zijn eigen tempo. Zolang de kwaliteit is gewaarborgd en deadlines worden gerespecteerd, is dat prima. We hebben immers allemaal onze eigen, unieke aanpak. Je moet dus uitvinden welk tempo bij jou past, zodat je niet steeds de druk voelt om dingen af te raffelen of te veel hooi op je vork te nemen. Je mentor, leidinggevende of collega's kunnen je helpen je eigen stijl te ontwikkelen en zullen erop toezien dat die aansluit bij de behoeften van het bedrijf. Mocht je desondanks ooit het gevoel krijgen dat je het niet aankunt, kaart dat dan gewoon aan – daar heb je een leidinggevende voor!

Dat waren onze voornaamste tips die je helpen je draai te vinden op een nieuwe stage- of leerlingplaats. We hebben ook onderzoek gedaan naar een aantal apps om je effectiviteit op het werk te optimaliseren. Lees deze artikelen dus zorgvuldig door, zodat je perfect bent voorbereid op je nieuwe avontuur. Succes!

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES -adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Toekomstige online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
  • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
  • Hints en tips
  • Leren

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.