Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli7. marraskuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Viisi vinkkiä uudelle harjoittelijalle tai oppisopimusoppilaalle

Olet saanut hyväksymiskirjeen tai sähköpostiviestin. Tiedät, missä aloitat ja milloin. Olet käynyt tutustumassa uuden työpaikkasi verkkosivuihin. Mitä seuraavaksi? Nyt on aika selvittää, miten teet harjoittelusta tai oppisopimuskoulutusjaksosta onnistuneen!

5 tips for a new apprentice or trainee

Anna hyvä ensivaikutelma

Tämä on yksinkertainen neuvo mutta silti hyvin tärkeä. Ensivaikutelma syntyy hetkessä ja sitä on vaikea muuttaa, joten varmista hyvän ensivaikutelman antaminen.

Mieti asuvalintaasi – sopiiko se työpaikallesi? Yksilöllisyys on hienoa yksityiselämässä, mutta se ei ehkä ole sitä, mitä työtoverisi ja esimiehesi toivovat. Mieti aamutoimiasi – ehditkö tehdä kaiken tarvittavan? Töistä myöhästyminen on selvä merkki välinpitämättömyydestä. Kiinnittämällä huomiota tällaisiin asioihin saat harjoittelulle tai oppisopimuskoulutusjaksolle hyvän alun.

Ota muilta oppia

Sinulle saatetaan nimetä ohjaaja tai esimies, joka on tukenasi harjoittelun tai oppisopimuskoulutusjakson ajan, tai saatat olla osa tiimiä, jossa tukenasi on useita henkilöitä. Kummassakin tapauksessa työtovereista on kullanarvoista apua niin itse työn kuin työpaikan käyttäytymissääntöjenkin oppimisessa. Ottamalla heistä esimerkkiä toimit varmasti oikein.

Järjestä ajankäyttösi tehokkaasti

Harjoittelu tai oppisopimuskoulutusjakso saattaa sisältää työn lisäksi myös opiskelua. Jos näin on, yritä löytää hyvä tasapaino niiden välille. Älä keskity liikaa yhteen toisen kustannuksella, sillä molemmat ovat yhtä tärkeitä ja merkityksellisiä tulevaisuutesi kannalta. Voi olla hyvä ajatus käyttää kalenteria tai tehtävälistaa (joko matkapuhelimessa tai paperisessa muodossa), jonka avulla voit suunnitella ja seurata ajankäyttöäsi. Saat ajankäytön suunnitteluun varmasti apua työpaikaltasi, joten puhu siellä asiasta.

Näytä innokkuutesi

Missä yrityksessä työskenteletkin, on tärkeää, että asenteesi on myönteinen ja tartut innokkaasti kaikkiin sinulle tarjottuihin tehtäviin – riippumatta siitä, kuuluvatko ne työnkuvaasi. Näin teet vaikutuksen työtovereihisi ja saatat päästä myöhemmin mukaan entistä jännittävämpiin projekteihin. Muista siis hymyillä, vaikka sinua jännittäisi, ja kerro reippaasti omat ajatuksesi ja ideasi silloin, kun niiden aika on. Tiimissä tehdään yhteistyötä, ja sinun mielipiteesi ovat yhtä tärkeitä kuin muidenkin!

Löydä itsellesi sopiva työtahti

Jokainen työskentelee eri tahtiin, ja kaikilla on oma tapansa hoitaa tehtävät. Pääasia on, että lopputulos hyvä ja se saavutetaan määräajassa. On tärkeää löytää itselle sopiva työtahti eikä kokea painetta kiirehtimiseen tai liian suuren työmäärän ottamiseen. Ohjaajasi, esimiehesi tai työtoverisi voivat varmasti auttaa sopivan työtavan löytämisessä ja varmistaa, että se vastaa myös yrityksen tarpeita. Jos taakka tuntuu kaikesta huolimatta joskus liian suurelta, kerro heille siitä. Heidän tehtävänsä on olla apunasi.

Tässä olivat parhaat vinkkimme, joiden avulla pääset hyvään vauhtiin uudessa harjoittelu- tai oppisopimuspaikassasi. Kokosimme yhteen sovelluksia, jotka auttavat saavuttamaan parhaan mahdollisen työtehon. Lue siis nämä artikkelit, ja olet valmis uuteen seikkailuun! Onnea matkaan!

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+:ssa

Aiheet
  • Liiketoiminta / Yrittäjyys
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
  • Vinkkejä
  • Oppiminen

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.