Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel19. april 2017Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

Job eller højere uddannelse – hvad er det rigtige for dig?

Det er aldrig let at tage beslutninger for fremtiden, især ikke, når du har hele livet foran dig og er bange for at vælge den forkerte retning. En af de første store beslutninger vil for mange unge skulle træffes efter afslutningen af skolen: Vil du søge ind på en højere uddannelse eller direkte ud på arbejdsmarkedet? Det har lige fra tidernes morgen været et svært spørgsmål at svare på. Vi har gjort os nogle overvejelser, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at beslutte, hvad der er mest rigtigt for dig.

Work or university – which is right for you?
Shutterstock

Det afhænger af, hvad du vil med dit liv ...

I nogle brancher kræves det, at de ansatte har mindst en kandidatgrad. Det er typisk inden for de mere traditionelle akademiske fag som medicin, matematik eller videnskab, hvor der kræves mange års studier for at tilegne sig den nødvendige viden.

Men mange brancher – især de mere erhvervsrettede – værdsætter erfaring fra arbejdsmarkedet lige så højt som en kandidatgrad, da den giver nogle praktiske referencer, som højere uddannelser ikke altid tilbyder. Overvej, hvilken type karriere du gerne vil have. Måske er det afgørende for, hvilken retning du bør gå i.

... og hvis du ikke ved dét endnu

Hvad så, hvis du endnu ikke har besluttet dig for, hvad du vil? At vælge en højere uddannelse eller et job betyder ikke, at du låser dig fast i den specifikke karriere resten af dit liv. Hvis du på et senere tidspunkt vil skifte til en anden branche, er den tid, du brugte på den højere uddannelse eller jobbet, ikke spildt. Kommunikationsevner og it-færdigheder er overførbare og anvendelige overalt. Med dem er du godt klædt på uanset, hvad du gerne vil.

Måske er det også værd at se nærmere på de kvalifikationer og jobfunktioner, som arbejdsgiverne efterspørger mest. Der er måske noget, der interesserer dig, og som kunne øge dine chancer for ansættelse, uanset om du går direkte ind på arbejdsmarkedet eller tager en højere uddannelse først.

Det finansielle aspekt

Penge er altid et ømfindtligt emne, men det er vigtigt at tage det i betragtning – navnlig i lande, hvor unge ofte afslutter deres højere uddannelse med en betydelig gæld. De fleste uddannelser vil til en vis grad medføre udgifter, som kan følge dig efter uddannelsen, mens et job hjælper dig med at opbygge en opsparing.

På lang sigt kan investeringen være det værd, da en kandidatgrad ofte åbner op for højere betalte job. Der er desuden mulighed for at få stipendier i mange EU-lande, som kan hjælpe unge gennem studietiden uden at skulle tilbagebetale gæld i mange år bagefter.

Du kan gøre begge dele

Mange studerende kombinerer deres studier med et deltidsjob enten for at tjene lidt ekstra eller for at få erfaring. Dette er måske ikke altid muligt, især ikke, hvis der er en stor arbejdsbyrde forbundet med det, du studerer, men det kan være en god måde at få det bedste ud af begge dele.

Men blot fordi du har besluttet dig for at gå jobvejen, betyder det ikke, at du ikke længere kan give dig til at studere. Fjernstudier er blevet mere og mere udbredt takket være de teknologiske fremskridt, og deltidsstudier giver den fleksibilitet, du har brug for.

Stadig flere højere uddannelsesinstitutioner hjælper desuden med at komme ud over dilemmaet ved at tilbyde uddannelser, hvor man både studerer og arbejder. Hvis du tager en sådan uddannelse, får du det bedste af begge verdner, så hvorfor ikke undersøge, hvad de højere uddannelsesinstitutioner i dit land eller i udlandet kan tilbyde?

Der er en tredje mulighed

Praktikophold og lærlingepladser er en anden måde at bygge bro mellem arbejde og studier. De er desuden en fremragende måde at få foden inden for en branche eller karriere, som interesserer dig og giver dig nyttig erfaring. Se Drop'pin@EURES' sektion med muligheder for unge og gå i gang med at finde det ideelle praktikophold eller den ideelle lærlingeplads for dig.

Der er selvfølgelig meget andet, der bør overvejes – det er ikke en let beslutning – men vi håber, dette har hjulpet dig med at finde frem til, hvilke overvejelser det er vigtigt, du gør dig. Uanset hvad du beslutter dig for – hvad så med at tilføje en anden dimension ved at gøre det i et andet land? Vores artikel om studier, uddannelse eller arbejde i udlandet giver dig nogle grundlæggende råd, så du kan komme igang.

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Drop’pin@EURES

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Emner
  • Råd og tips
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.