I denne finder du svar på et udvalg af Ofte Stillede Spørgsmål samt andre oplysninger, som kan være nyttige.
Hvis du ikke finder de oplysninger, du søger, kan du kontakte helpdesken.
EURES (European Employment Services) er et samarbejdsnetværk bestående af offentlige arbejdsformidlinger. Desuden deltager fagforenings- og arbejdsgiverorganisationer som partnere. EURES-netværkets målsætning er at lette arbejdstagernes frie bevægelighed i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS, de 27 EU-medlemsstater plus Norge, Liechtenstein og Island) og Schweiz.
EURES omfatter 31 lande: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Schweiz, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Eures henvender sig til både jobsøgende fra Eureslandene, der ønsker at benytte deres ret til frit at flytte til et andet land for at arbejde eller studere, samt arbejdsgivere, der ønsker at ansætte sådanne arbejdstagere.
EURES tilbyder et net af vejledere, som kan give information, hjælpe og bistå jobsøgende og arbejdsgivere gennem personlige kontakter. EURES-vejledere er uddannede specialister, som yder tre grundlæggende EURES-tjenester, nemlig information, vejledning og arbejdsformidling til såvel jobsøgende som arbejdsgivere, der er interesserede i det europæiske arbejdsmarked.
Der er mere end 900 EURES-vejledere i hele Europa, og tallet er stigende. Deres kontaktoplysninger og adresser findes på siden "Søgning efter EURES-vejledere" under ”EURES' tjenester” på portalen eller ved at klikke på knappen "Kontakt en EURES-vejleder", der er tilgængelig på mange af portalens sider.
EURES er en gratis tjeneste, som både kan anvendes af jobsøgende og arbejdsgivere på betingelser, som fastsættes af de enkelte EURES-medlemmer.
EURES-databasen over ledige job ajourføres dagligt. Oplysninger om udviklingen på arbejdsmarkedet og leve- og arbejdsforhold opdateres regelmæssigt af de nationale EURES-medlemmer.
På EURES-portalen tilbydes ikke blot oplysninger om ledige stillinger i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde og Schweiz, men også information om udviklingen på arbejdsmarkedet i alle EØS-lande og -regioner, praktiske oplysninger om leve- og arbejdsforholdene i Europa samt en online-database med cv'er for jobsøgende.
Portalsektionen om leve- og arbejdsforhold indeholder nærmere oplysninger om en række vigtige emner bl.a. om, hvordan man finder bolig og skole, om skat, leveomkostninger, sundhed, sociallovgivning, kvalifikationernes sammenlignelighed osv.
EURES-portalen om jobmobilitet findes på de 26 officielle EU/EØS-sprog: bulgarsk, tjekkisk, dansk, tysk, estisk, græsk, engelsk, spansk, fransk, gælisk, islandsk, italiensk, kroatisk, lettisk, litauisk, ungarsk, nederlandsk, maltesisk, norsk, polsk, portugisisk, rumænsk, slovakisk, slovensk, finsk og svensk.
Det er vores mål at give flest mulige oplysninger på alle 26 fællesskabssprog og i det mindste på engelsk, fransk og tysk.
Foreligger sektionen "Living and Working" på engelsk, fransk, tysk og også på det pågældende lands eget sprog.
Alle borgere i EU har ret til at bo og arbejde i en hvilken som helst medlemsstat uden at blive udsat for forskelsbehandling på grund af nationalitet. Fri bevægelighed for personer er en af de grundlæggende frihedsrettigheder, der er sikret i traktaten om Den Europæiske Union (artikel 3, 39 og 40) og i fællesskabslovgivningen.
Fællesskabsbestemmelserne om arbejdstagernes frie bevægelighed gælder også for medlemmer af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (Island, Liechtenstein og Norge). Schweiz har en bilateral aftale med EU om fri bevægelighed for personer.
Det er vigtigt at bemærke, at der efter udvidelsen af EU i 2004 og 2007 er en overgangsperiode på højst syv år, i hvilken fællesskabsretten vedrørende arbejdstagernes frie bevægelighed endnu ikke finder anvendelse fuldt ud i det udvidede EU. Flere oplysninger findes under "Leve- og arbejdsvilkår" på siderne om "Fri bevægelighed".
Øget mobilitet på arbejdsmarkedet både mellem de enkelte job (erhvervsmæssig mobilitet) og mellem landene (geografisk mobilitet) ventes at bidrage til det økonomiske og sociale fremskridt, et højt beskæftigelsesniveau og til en bæredygtig udvikling. Det sætter også Europas økonomi, beskæftigelsen og arbejdskraften i stand til at tilpasse sig de ændrede forhold mere glidende og effektivt og fremme ændringer i en konkurrencedygtig global økonomi. En øget mobilitet mellem medlemsstaterne vil også fremme en tættere politisk integration i EU.
Der er millioner af ledige jobs i EU, og arbejdsløsheden er forholdsvis høj (mellem 7 og 10 % i de senere år). Dertil kommer, at over halvdelen af dem, der flytter, mens de er arbejdsløse, faktisk finder et job inden for et år eller mindre sammenlignet med de arbejdsløse, der bliver, hvor de er.
Europa byder på enorme muligheder for alle, der ønsker at flytte for at komme videre. Selv om tendensen til at flytte til udlandet er stigende, er europæerne dog stadig mere tilbøjelige til at blive, hvor de er.
Der er mange fordele ved at tage et studie- eller arbejdsophold i udlandet: helt andre omgivelser, personlig udvikling, daglig kontakt med en anderledes kultur, ideel mulighed for at lære et nyt sprog, mulighed for at nyde at arbejde eller studere sammen med personer med en anden baggrund, udveksling af idéer og sammenligning af personlige erfaringer.
De ledige stillinger, som kan findes gennem "EURES Søgning efter et job", omfatter en lang række beskæftigelsesområder og vedrører både fast og sæsonbetonet ansættelse.
I forbindelse med de ledige stillinger gives der oplysninger om, hvordan man søger stillingen, og hvem man kan henvende sig til. Kontakten kan være enten en Eures-vejleder, som behandler ansøgningen, eller man kan i visse tilfælde kontakte arbejdsgiveren direkte.
De stillinger, der offentliggøres på Eures-portalen, kommer fra Eures-medlemmer og -partnere, navnlig de europæiske offentlige arbejdsformidlinger. De anvender EURES til meddelelser om ledige stillinger, når arbejdsgiveren er interesseret i at ansætte arbejdstagere fra andre europæiske lande. ”Eures-stillingerne” indikerer, at arbejdsgiveren er særligt interesseret i at ansætte arbejdstagere fra andre europæiske lande.
For at øge gennemsigtigheden af arbejdsmarkedet i Europa vil alle stillinger (med få undtagelser), der opslås gennem de europæiske arbejdsformidlinger, kunne ses på vores websted.
Nej. Ledige stillinger ved EU-institutionerne offentliggøres på webstedet for Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor (EPSO): http://epso.europa.eu
"EURES Søgning efter et job" er et brugervenligt søgesystem. Jobsøgende kan f.eks. vælge land, region, beskæftigelse, arbejdskontraktype eller kombinere adskillige jobsøgningskriterier.
Databasen EURES job-search ajourføres dagligt af de europæiske arbejdsformidlinger, og ledige stillinger findes kun i databasen, så længe de er aktuelle.
Ved jobsøgning i EURES job-search skal man være opmærksom på følgende:
Nærmere oplysninger om jobbet såsom kontrakttype, nødvendig erfaring og uddannelsesniveau osv. er oversat til alle EU-sprog, mens titlen og teksten til stillingsopslag ikke er oversat til alle sprog. En søgning på nøgleord, hvor man bruger nøgleord på ét sprog, vil derfor ikke nødvendigvis få alle ledige stillinger i databasen frem. Hvis du f.eks. søger med det engelske ord "waiter" som nøgleord, vil du sandsynligvis ikke få samme stillingsopslag frem, som ved søgning med det franske nøgleord "serveur”. De på forhånd fastlagte kategorier under "profession", "experience required", "location" osv. dækker dog alle sprogudgaver.
"EURES Søgning efter et job" er tilgængelig på de 26 EU/EØS-sprog, og brugerne kan søge på et hvilket som helst af disse sprog. Bemærk dog, at eftersom de ledige stillinger, der slås op i EURES-portalen, for en stor dels vedkommende er importeret direkte fra de nationale databaser over ledige stillinger, er tekstindholdet (jobtitel og jobbeskrivelse) generelt skrevet på oprindelseslandets nationale sprog. Andre oplysninger om jobbet som f.eks. kontrakttype, ønsket erfaring og uddannelsesniveau m.v. oversættes til alle sprog.
Derfor vil en søgning på nøgleord på et sprog ikke nødvendigvis finde frem til alle databasens ledige stillinger. Hvis du f.eks. søger med de engelske ord "waiter" som nøgleord, finder du sandsynligvis ikke de samme opslag, som hvis du søger med det franske ord "serveur". De foruddefinerede kategorier under "beskæftigelse", "nødvendig erfaring", "sted" osv. omfatter imidlertid alle sprogversioner.
Bemærk venligst, at det er arbejdsgiveren, der bestemmer, hvilket sprog en stilling skal slås op på i "EURES Søgning efter et job". Hvis en arbejdsgiver navnlig er interesseret i at ansætte udenlandske arbejdstagere, kan stillingen være slået op på et eller flere andre sprog end arbejdsgiverens nationale sprog.
For hver ledig stilling er der oplysninger om, hvordan der søges, og hvem man skal rette henvendelse til. Kontaktpersonen kan være en EURES-vejleder, som tager sig af den videre ansøgning, eller man kan i visse tilfælde kontakte arbejdsgiveren direkte.
Flere af Eures' onlinetjenester er frit tilgængelige uden registrering. Du kan registrere dig på My EURES og søge efter ledige stillinger. Eures er imidlertid et værktøj til jobmatchning mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, der har ret til fri bevægelighed inden for EU's indre marked. At finde et job gennem Eures har ingen indflydelse på de nationale krav, der gælder for tredjelandsstatsborgeres adgang til arbejdsmarkedet (arbejds- og/eller opholdstilladelse). Tredjelandsstatsborgere kan finde flere relevante oplysninger på EU's indvandringsportal (europa.eu).
Du kan finde muligheder for praktikophold og lærepladser via afsnittet "Leve- og arbejdsvilkår" på Euresportalen. Her skitserer hvert land de nationale retlige rammer for praktikophold og lærepladser. Samtidig gives der generel information om muligheder, støtte og finansiering.
En række lande tilbyder også muligheder for praktikophold og lærlingeuddannelser via Eurestjenesten "Find et job". Ligesom alle tjenester på Eures er denne tjeneste gratis. Overvej at tilmelde dig via Eures for at nyde godt af ekstra funktioner såsom oprettelse af søgeprofil og matchning.
"EURES Søgning efter et job" er tilgængelig for alle brugere, selv om de ikke har en "Min EURES-konto". Med tilmeldingen til My EURES tilbydes du imidlertid flere tjenester: - du kan lægge dit cv ind, så du får mulighed for at blive headhuntet af eventuelle fremtidige arbejdsgivere - du kan oprette dit cv på et hvilket som helst EU-sprog, og det kan nemt oversættes til andre sprog - du kan definere og gemme "Søgning efter et job"-profiler og få meddelelse pr. e-mail, når der opslås stillinger, som matcher din profil.
Du skal først oprette en "Min EURES”-konto. Når du har tilmeldt dig, følger du vejledningen, som gives som en trin-for-trin-procedure, og udfylder alle de obligatoriske felter. Denne tjeneste er gratis.
Du kan til enhver tid ændre dit CV. Log ind med dit brugernavn og password, og gå til "Mit CV" under "Jobsøger"
Som jobsøgende skal du regelmæssigt logge ind på din Eureskonto, for at din profil fortsat er tilgængelig for arbejdsgivere. Hvis du ikke har logget dig ind på din Eureskonto i 26 uger, er dit CV ikke længere tilgængeligt for arbejdsgivere. Hvis du ikke har logget ind på din Eureskonto i et år, slettes dit Eures-CV. Inaktive konti bliver automatisk slettet efter 2 år.
EURES-vejledere og arbejdsgivere, som er tilmeldt "EURES CV Online", har fuld adgang til dit cv. Du bestemmer selv, om du ønsker, at visse personlige oplysninger såsom navn, adresse osv. skal være synlige.
Hvis du vælger indstillingen "anonym" til dit "EURES CV Online", vil arbejdsgivere stadig kunne kontakte dig, men kun gennem EURES-tjenesten, da de ikke har adgang til nærmere personoplysninger.
Hvis du har mistet din adgangskode eller dit brugernavn til Eures, kan du få dem sendt pr. e-mail. Klik på "Mit Eures" på forsiden, indtast din e-mailadresse, hvis du ikke allerede er autentificeret, og klik på "Næste". Klik derefter på “"Har du glemt dit password?” (du kan blive bedt om at indtaste den captcha-kode, der er skjult i billedet), og klik på "Få et password”. Et link til nulstilling af din adgangskode vil automatisk blive sendt til dig pr. e-mail. Du har 24 timer til at bruge dette link. Når du har klikket på linket, vil du blive bedt om at indtaste en ny adgangskode og bekræfte den. Processen afsluttes, når du klikker på "Send".
Hvis du har mistet både dit brugernavn/din e-mailadresse og din adgangskode, bør du kontakte Eures-helpdesken. Kontaktoplysninger findes under "Eures’ tjenester — Kontakt Eures-helpdesken" på portalen.
Du kan ændre dine personoplysninger når som helst. Du skal bare logge ind på Eures med dit brugernavn og password, gå til "Min profil" og ændre dine oplysninger.
Når du har logget ind på Eures, går du til "Min profil" og vælger "Slet konto". Alle oplysninger om dig vil blive slettet i databasen. Hvis du ønsker at få adgang til tjenesten "Eures-CV online" på et senere tidspunkt, skal du registrere dig igen
EURES' online-tjenester er frit tilgængelige for alle brugere med internetadgang. Du kan tilmelde dig "My EURES" og søge jobs. Selv om du finder et job via EURES, ændrer det dog ikke de retlige forpligtelser og administrative procedurer, der gælder for statsborgere fra lande uden for EU.
For at en arbejdsgiver kan opnå adgang til "EURES CV Online", skal vedkommendes virksomhed have hjemsted i en af EØS's 30 medlemsstater eller i Schweiz, og have et godkendt momsnummer eller et nationalt registreringsnummer. Når din registrering er godkendt, har du adgang til de tjenester, som EURES gratis tilbyder arbejdsgivere.
Når du har registreret dig hos Eures, får du adgang til jobsøgendes CV'er i Eures-databasen. Du kan gemme søgekriterier, der svarer til dine behov. Du kan også modtage påmindelser pr. e-mail, så snart der er registrerede jobsøgende, der passer til dine kriterier. Du kan så kontakte dem direkte via Eures.
Arbejdsgivere, som ønsker at opslå en stilling i EURES, skal følge instruktionerne på siden "Offentliggør stillingsopslag" under "Arbejdsgiver". Procedurerne er forskellige fra land til land. Nogle lande har en "selvbetjeningløsning", der gør det muligt for arbejdsgivere at opslå ledige stillinger online. Under alle omstændigheder kan du altid bede EURES-vejledere om hjælp.
"EURES Søgning efter et job"-databasen opdateres dagligt af de europæiske arbejdsformidlinger, og stillingsopslagene står kun i systemet, så længe de er gyldige
Inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde er fri bevægelighed for personer en grundlæggende rettighed, hvilket gør det muligt for EØS-statsborgere at arbejde i et andet EØS-land uden arbejdstilladelse. Arbejdstageres frie bevægelighed gælder for statsborgere i de nye medlemsstater i henhold til overgangsordninger, som er fastlagt i EU-tiltrædelsestraktaterne. I afsnittet "Gældende overgangsordninger for nye medlemsstater" fokuseres særligt på spørgsmål i forbindelse med de nye medlemsstater.
At bo og arbejde i et andet europæisk land kan være forbundet med visse besværligheder, som f.eks. at skulle tilpasse sig en ny kultur, tale et fremmedsprog på arbejdet og vænne sig til anderledes skatte- og socialsikringssystemer. Den bedste måde at forberede sig på, er at holde sig godt informeret om det pågældende land. Dine egne personlige kvaliteter og din beslutsomhed spiller også en rolle, når der skal findes job. Før du begynder din jobsøgning, er det vigtigt at indse, at det ikke nødvendigvis er lettere at finde et job i udlandet end i dit hjemland (den generelle arbejdsløshed overalt i EU er stadig høj). Ikke desto mindre kan visse sektorer af det europæiske arbejdsmarked tilbyde omfattende muligheder; dette gælder f.eks. turist- og servicesektoren (finansielle tjenesteydelser, ledelseskonsulentvirksomhed, byggesektoren, it-sektoren og visse dele af sundhedssektoren) samt sæsonarbejde inden for landbruget. Du bør også huske på, at der er betydelige forskelle i jobmulighederne i de enkelte EØS-regioner, og at situationen kan ændre sig meget hurtigt. Der kan findes yderligere oplysninger om dette emne i afsnittet "Leve- og arbejdsforhold".
For at gøre det lettere at finde job inden udrejsen bør du:
- Besøge EURES webportalens sider om jobmobilitet, hvor du kan finde ledige job, oplysninger om leve- og arbejdsforhold, arbejdsmarkedet samt links til andre nyttige oplysninger. Her kan du desuden stille dit cv til rådighed for potentielle arbejdsgivere over hele Europa.
- Kontakte en lokal eller regional arbejdsformidling for at få gode råd De har muligvis en EURES-vejleder, som kan give dig mere præcise oplysninger. Han/hun kan undersøge jobtilbud i EURES-systemet og hos EURES-vejledere i det land, du ønsker at rejse til.
- Lede efter ledige stillinger i "værtslandets" aviser (disse kan læses på større offentlige biblioteker, som normalt abonnerer på dem). Husk, at mange specialtidsskrifter bringer jobannoncer inden for særlige erhvervsområder.
- Kontakte den offentlige arbejdsformidling i værtslandet, som sikkert kan rådgive dig. Husk, at du som statsborger i EØS har samme rettigheder i en anden medlemsstat som den pågældende stats egne statsborgere. Bed om at tale med en EURES-vejleder, som har erfaring med at hjælpe udenlandske statsborgere.
Husk, at den mest almindelige metode til at finde oplysninger om ledige job er via den offentlige arbejdsformidling.
Imidlertid er det også værd at prøve følgende metoder:
- I mange medlemsstater findes private bureauer, som har specialiseret sig i at formidle midlertidigt arbejde. Du bør finde ud af, om de tager betaling for deres tjenesteydelser og på forhånd undersøge, hvilken type arbejdskontrakter de tilbyder.
- Der findes også private rekrutteringsbureauer, men de formidler normalt kun lederjob eller job i særlige sektorer som f.eks. it- eller finanssektoren.
- For studerende kan jobmesser og erhvervsvejledningscentre spille en meget vigtig rolle i jobsøgningen.
- Uopfordrede ansøgninger til virksomheder bliver stadig mere udbredte. Du bør finde så mange oplysninger om virksomheden som muligt; en vellykket jobsøgning kan afhænge af din evne til at demonstrere, at du passer ind i virksomhedens struktur og opfylder dens krav. Du bør udforme en skriftlig ansøgning og oplyse om dine kvalifikationer, din erfaring og om årsagen til, at du er særligt interesseret i netop den pågældende virksomhed. I andre tilfælde har virksomhederne deres eget online-rekrutteringswebsted, hvor du muligvis kan indsende et elektronisk ansøgningsskema.
- At have forbindelser er meget vigtigt i de fleste lande, eftersom de første oplysninger om mange ledige job gives mundtligt.
- En ideel mulighed for at lære et land at kende og for at søge job på stedet er at opholde sig i det pågældende land enten som studerende eller praktikant. Mange store virksomheder organiserer sådanne praktikophold.
Et af de vigtigste punkter er at finde ud af, hvordan du kan få dine kvalifikationer anerkendt i "værtslandet". For personer med erhvervsmæssige kvalifikationer er det springende punkt, hvorvidt det pågældende erhverv er lovreguleret. Lovregulerede erhverv er erhverv, som er forbeholdt personer med bestemte kvalifikationer (f.eks. advokater, revisorer, lærere, ingeniører, paramedicinsk personale, læger, tandlæger, veterinærkirurger, farmaceuter og arkitekter). For visse af disse erhverv er der udarbejdet en liste over anerkendte og tilsvarende kvalifikationer, mens ækvivalensen i andre tilfælde afgøres fra sag til sag ved at tage højde for uddannelsens længde og indhold. Hvis dit erhverv ikke er reguleret, kan du begynde af udøve det, så snart du får et job, men du skal overholde eventuelle nødvendige procedurer, som gælder for erhvervet i værtslandet, og som kan adskille sig fra dem, du er vant til.
Du skal sikre dig, at du har udfærdiget et klart, veldisponeret cv, rettet mod det pågældende job. Du bør også få det og dine kvalifikationer oversat til værtslandets sprog (se ovenstående). I de fleste medlemsstater forventes det, at fagområdet for din uddannelse eller dit eksamensbevis stemmer direkte overens med det ansøgte job, mens der i andre medlemsstater er mindre fokus herpå. EU har indført et europæisk standard-cv. Dette EUROPASS cv kan anvendes både af personer med en erhvervsuddannelse og personer med en akademisk uddannelse og giver et klart overblik over kandidatens egnethed og færdigheder på tværs af EU's grænser. Dette cv-format er i øjeblikket tilgængeligt på 20 EU-sprog i "EURES CV Online".
Ligesom i dit hjemland bør du forberede dig grundigt til jobsamtalen. Du bør sikre dig baggrundsviden om virksomheden og være forberedt på at stille spørgsmål både om virksomheden og om særlige aspekter ved jobbet. Du forventes også at demonstrere, at du behersker værtslandets sprog, og at dine vigtigste færdigheder og fortrin stemmer overens med arbejdsgiverens krav til det pågældende job. Mange store virksomheder i hele EU benytter sig af vurderingscentre til at bedømme, hvordan potentielle ansatte ville klare sig i autentiske situationer.
Hvilke dokumenter skal man medbringe til jobsamtalen?
Normalt har du brug for:
- adskillige kopier af dit cv på det relevante sprog
- en bekræftet oversættelse af dit eksamensbevis (kan sædvanligvis rekvireres fra din uddannelsesinstitution eller det relevante ministerium)
- fotokopier af din skoleafgangseksamen, universitetsuddannelse eller anden kvalifikation
- dit pas og et gyldigt id-kort
- en kopi af din fødselsattest
- den relevante E-blanket, som giver dig ret til sundhedsydelser (f.eks. E 111), og
- nogle pasfotos.
Hvis du aktuelt står uden arbejde og ønsker at søge job i et andet EØS-land, kan du få overført arbejdsløshedsunderstøttelse i 3 måneder. Der er imidlertid faste regler og betingelser for overførelse af ydelser, og du opfordres derfor til at kontakte din lokale arbejdsformidling eller det relevante kontor for sociale ydelser, før du foretager dig noget. Såfremt du ikke har fundet job i løbet af 3 måneder, kan du blive bedt om at forlade landet, men myndighederne vil muligvis udvise fleksibilitet, hvis du kan bevise, at du har gode chancer for at finde beskæftigelse. Der findes nyttige oplysninger herom i andre afsnit bl.a. i "Leve- og arbejdsforhold".
Du kan finde flere råd og tips, ekspertrådgivning og historier til inspiration i nyhedssektionen på Euresportalen. Du kan modtage nye opdateringer direkte i din indbakke ved at tilmelde dig "Eures & dig"-nyhedsbrevet.
Som EU-borger — eller borger i Island, Liechtenstein eller Norge — har du visse rettigheder, når du udfører aktiviteter i andre europæiske lande. Disse aktiviteter omfatter flytning, ophold, studier og erhvervsvirksomhed.
Hvad enten du søger mere information om EU, har brug for personlig vejledning eller rådgivning i spørgsmål, der vedrører EU, eller ønsker hjælp til et problem, som skal løses på EU-niveau, så giver siden dig hurtig og direkte adgang til de tjenester, der kan besvare dine spørgsmål.
EU's kontaktpunkt for borgere og virksomheder
Kontakt os
Mandag – Fredag 8.30 - 18.00 (mellemeuropæisk tid)
Dine spørgsmål kan besvares på engelsk, fransk, tysk, italiensk eller spansk.
Har du spørgsmål om EU? Europe Direct kan hjælpe
Jeg skal flytte til et andet EU-land – hvordan får jeg en opholdstilladelse? Hvordan er reglerne for roamingstakster? Mit fly er blevet aflyst – hvad har jeg ret til? Hvilke EU-tilskud kan min organisation søge om? Hvis du vil have svar på alle disse spørgsmål – og flere til – skal du kontakte Europe Directs centrale informationstjeneste.
Har du brug for rådgivning?
Kontakt en Euresvejleder