Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice30 november 2022Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako si EU prizadeva, da bi podprla invalide?

3. decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov. Seznanite se, kako si EU prizadeva, da bi invalidom v Evropi zagotovili enak dostop do šol, zaposlitve, infrastrukture, izdelkov in storitev.

What the EU does to support persons with disabilities

V EU živi približno 87 milijonov invalidov, ki pa so pogosto žrtev nepravičnega ravnanja ali diskriminacije. Stopnja zaposlenosti invalidov je precej pod povprečjem EU – le 50 %. Oviran je tudi njihov dostop do izobraževanja, saj jih ima visokošolsko izobrazbo manj kot 30 %. Poleg tega več kot četrtini grozita revščina ali socialna izključenost.

EU si z različnimi ukrepi zelo prizadeva, da bi te vrzeli premostila. Vse države članice EU so na podlagi Pogodbe o delovanju EU in Listine EU o temeljnih pravicah zavezane izboljšanju življenja invalidov.

Evropski steber socialnih pravic

Načelo 17 evropskega stebra socialnih pravic določa, da imajo invalidi pravico do dohodkovne podpore, ki jim zagotavlja dostojno življenje, do storitev, ki jim omogočajo udeležbo na trgu dela in v družbi, ter do delovnega okolja, prilagojenega njihovim potrebam.

Več informacij o evropskem stebru socialnih pravic

Strategija o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030

Evropska komisija je marca 2021 predstavila tudi ambiciozno strategijo o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030. Cilj strategije je zagotoviti, da invalidi enako kot drugi v EU in zunaj nje polno sodelujejo v družbi. Vsebina strategije temelji na Konvenciji Združenih narodov o pravicah invalidov, ki so jo podpisale vse države članice.

Več informacij o strategiji o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030

Evropski akt o dostopnosti

Evropski akt o dostopnosti, ki dopolnjuje strategijo, zagotavlja, da ima vsakdo dostop do najrazličnejših vsakdanjih izdelkov in storitev. V okviru tega akta morajo podjetja do leta 2025 poskrbeti, da bodo njihovi izdelki in storitve skladni s skupnimi zahtevami EU glede dostopnosti.

Več informacij o evropskem aktu o dostopnosti

Financiranje

EU vsako leto številnim evropskim organizacijam invalidov in nevladnim organizacijam da na voljo nepovratna sredstva. Namen teh sredstev je okrepiti zmogljivosti tovrstnih organizacij in omogočati njihovo sodelovanje v postopkih na ravni EU (npr. pripravljanje mnenj o razvoju zakonodaje in politik EU).

Več informacij o programu Državljani, enakost, pravice in vrednote

Izberite EURES

Če imate težave pri iskanju zaposlitve ali želite zamenjati službo, se obrnite na Euresovega svetovalca v svoji državi. Na portalu EURES je objavljenih več kot 3,9 milijona prostih delovnih mest, zato je potrebnih samo nekaj klikov, če se boste odločili za novo poklicno pot.

Obiščite to stran za več informacij o tem, kako EU podpira invalide.

 

Sorodne povezave:

Strategija o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030

Listina EU o temeljnih pravicah

Euresovi svetovalci v vaši državi

Evropski akt o dostopnosti

Evropski steber socialnih pravic

Več o programu Državljani, enakost, pravice in vrednote

Invalidi

Pogodba o delovanju EU

Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Novice s trga dela/novice mobilnostiNovice/poročila/statistikaMladina
Povezani razdelki
Informacije o trgu dela
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.