Skip to main content
EURES
Novice4. julij 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Španski strokovnjak za informacijsko tehnologijo našel priložnost za nov začetek v Nemčij

Razvijalec programske opreme Jose Sampedro iz Sevilje uživa v najnovejšem poglavju svojega življenja v Nemčiji.

Spanish IT specialist finds a fresh start in Germany
ZAV / EURES Germany

Sedemindvajsetletnik je namreč zapustil Andaluzijo in se preselil v nemški kraj Bottrop na zahodnem delu države, kjer je hitro našel zaposlitev s pomočjo Euresovega urada v Nemčiji.

Ko je lani izvedel, da njegove pogodbe o zaposlitvi v Sevilji ne bodo podaljšali, se je ozrl po možnostih, ki mu preostanejo. V okviru programa Erasmus je preživel semester na izmenjavi na graški univerzi za tehnologijo ter se začel učiti nemško na Goethejevem inštitutu v Sevilji. Ker je brezposelnost v Španiji še vedno naraščala, je že nekaj časa razmišljal, da bi se preselil v Nemčijo.

Za Euresove storitve so v Nemčiji pristojne službe za mednarodne in specializirane zaposlitve (ZAV). Jose se je hitro dogovoril za sestanek s svetovalcem Markusom Skrbino pri službi ZAV, ki je bil začasno napoten v njihovo dortmundsko podružnico. Ta mu je predstavili različne možnosti. „Odgovorili smo mu lahko na vsa vprašanja o življenju in delu v Nemčiji ter mu predlagali številna prosta delovna mesta v tem deficitarnem poklicu,“ pojasni Markus.

Bottrop leži v nemški pokrajini Porurje, ki je bila nekoč znana po težki industriji in v kateri se sedaj razvijajo nove panoge. Podobno kot v drugih delih države se tudi tukaj povečuje povpraševanje po strokovnjakih za informacijsko tehnologijo. Lokalno računalniško podjetje Celano je že nekaj časa iskalo nove sodelavce za okrepitev svojih vrst, zato mu je agencija za zaposlovanje predlagala, da se ozre onkraj nemških meja.

Mednarodno osebje za mednarodne rešitve

Tako so se lanskega julija srečali predstavniki podjetja Celano in agencije za zaposlovanje iz Bottropa ter Markus Skrbina, da bi se dogovorili o pogojih zaposlitve tujih strokovnjakov. Dva tedna pozneje je Jose najprej opravil telefonski pogovor s predstavnikom podjetja Celano in teden zatem še osebni razgovor. Oktobra je že nastopil novo službo.

„Nasveti agencije ZAV so nam zelo koristili, saj smo se lahko z vprašanji vedno obrnili na kontaktno osebo,“ razloži Maria Niehoff, predstavnica za stike z javnostjo pri podjetju Celano. „Našim delavcem pa je sedaj všeč tudi dejstvo, da imamo mednarodni kader.“

Čeprav je za Joseja vse novo, v novi izkušnji zelo uživa. „Največja težava je bila najti bivališče,“ pripomni. V podjetju pa ni edini, ki se srečuje z novim življenjem v tuji državi: italijanski sodelavec Michele Geri je prav tako novinec, ki mu je z nasveti pomagala agencija ZAV.

Tudi za Markusa Skrbino je bila napotitev na delo v dortmundsko podružnico agencije ZAV dragocena izkušnja. Kot uslužbenec agencije za delodajalce iz Mülheima lahko sedaj lokalnim podjetjem iz lastnih izkušenj predstavi možnost zaposlitve strokovnjakov iz tujine.

 

Sorodne povezave:

Nemške službe za mednarodne in specializirane zaposlitve (ZAV)

Celano

Življenje in delo v Nemčiji

 

Več o tem:

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v Euresovih državah

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

EURES na Googlu+

Teme
Poslovanje/podjetništvoNajboljša praksa EURESNovice s trga dela/novice mobilnostiTrendi zaposlovanjaZgodbe o uspehu
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.